Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Spa & wellness hotel Niva rok po otevření

Horká sauna (finská sauna)
Klasická finská sauna s teplotou v rozmezí 95–98 °C. Relativní vlhkost se pohybuje mezi 45–50 %. Doporučená doba pobytu je 15–20 minut s opakováním 2–3krát po sobě. Originalita a atraktivnost této procedury spočívá v technice řešení topidla, které umožňuje automatické přenášení rozehřátých lávových kamenů z topidla do měděného kotlíku s vodou. Tento proces zabezpečuje požadovanou vlhkost a je zpestřením pobytu v sauně

Lesní sauna (herba sauna)
Řadí se k procedurám s mírným prohřátím organismu, což zajišťuje teplota v rozmezí 55–60 °C a relativní vlhkost v rozmezí od 50 do 60 %. Doporučená doba pobytu je 15–20 minut s dvěma nebo třemi opakováními. V interiéru je originální saunové topidlo „Pec Herba“, které umožňuje inhalaci bylinek, větviček apod. Ty jsou v pravidelných intervalech zvlhčovány studenou vodou a tato kombinace tepla a chladu zajišťuje intenzivní vyluhování silic.

Bylinková sauna
Jde o modifikaci finské sauny s nižší teplotou v rozmezí 45–60 °C a vyšší vlhkostí od 55 do 60 %. V prostoru se odpařuje přírodní aroma heřmánku a jasmínu. Doporučená doba pobytu je až 25 minut. Jako zpestření zde funguje dřevěný džber s automatickým naklápěním, který zvlhčuje vyhřáté kameny.

Římská pára
Teplota se pohybuje v rozmezí od 42 do 44 °C s relativní vlhkostí téměř 100 %. Procedura pročišťuje horní dýchací cesty. Vzduch není sycený přírodním olejem, což oceňují především alergici. Doporučená doba pobytu je 20 minut s dvojím opakováním.

Liščí nora s masáží nohou
Jde o kombinaci masáže nohou s parní lázní. Teplota vzduchu je 42–45 °C. Vlhkost dosahuje až 100 %. Teplota vody v bazénku je okolo 34 °C. Tato netradiční procedura je zatím častěji dostupná na Slovensku než v Česku, a rozhodně stojí za vyzkoušení. Doporučuje se 20minutový pobyt s možností opakování.

Whirlpool malý a velký
Je to v podstatě vířivý bazén. Každá osoba má k dispozici hydromasážní trysky s provzdušněním, uprostřed dna je nainstalován vzdušný gejzír. Provoz je plně automatický s teplotou vody 34–36 °C. Pobyt je doporučen na 20 minut. Během této doby si klient vychutná impozantní výhled z okna směrem na luhačovickou přehradu. K dispozici je malý a velký whirlpool až pro 10 osob.

Kneippovy koupele
Lázeň je tvořena čtyřmi monolitickými bazénky s technologií automatického dopouštění a vypouštění vody. Rozdíl teploty vody 15–36 °C zajišťuje prokrvení chodidel. Oblázky se postarají o masáž, ideální doba pobytu činí 5–8 minut, čas setrvání v jednom bazénku se pohybuje okolo 30 sekund.

Iglu – multifunkční sprcha
Také tato procedura je netradiční specialitou. Sprchu s bouřkou a větrem je třeba zažít, těžko ji popisovat. V provozu slouží k ochlazení a očistě také další zážitkové sprchy se speciálními tryskami nebo se světelnou terapií.

Laconium
K relaxaci mezi procedurami nebo k odpočinku na závěr pobytu ve wellness centru je připravena odpočívárna s vůní a vyhřívanými lehátky.

Vinná koupel
Ve starodávně laděném interiéru s cihlovými stěnami jsme pro vás připravili speciální relaxační koupel. Vinná koupel v měděných vanách trvá 20 minut a po ní následuje 20minutový zábal. Spolu s koupelí obdržíte 30minutový vstup do wellness centra a skleničku bílého nebo červeného vína.

S Ing. Ivanem Klajmonem se potkáváme 26. dubna 2013, rok po otevření Lázeňského a wellness hotelu Niva, po jeho rekonstrukci a dostavbě.
Ivane, jak ubytovací část, tak wellness centrum na mne dnes působí daleko silnějším dojmem, lákavěji než před rokem.
V rámci zkušebního provozu bylo třeba odstranit nedostatky, které vznikají při realizaci každé velké stavby. Dokončovali jsme terénní a sadové úpravy, parkoviště i objekt vinotéky. V provozu jsme od loňského května. Nové možnosti vyžití, které po rekonstrukci a přestavbě Niva skýtá, k nám velmi záhy přivedly nové místní i zahraniční hosty. Přesto, že své hotely proklamuje jako nejlepší řada lázeňských subjektů, jsem přesvědčen, že nyní v Česku patříme k absolutní špičce v ranku wellness a spa resortů. Souvisí to i s personálním zabezpečením. Zaměstnáváme vynikající odborníky. Po stránce kvality a rozsahu služeb jsme dnes v Luhačovicích jedničkou mezi samostatnými hotely.

Jít do rekonstrukce a dostavby wellness a spa resortu, byť v jedné z nejvyhlášenějších lázeňských oblastí České republiky, v době, kdy stát vytěsňuje léčebné lázeňství ze systému zdravotní péče hrazené z veřejných zdrojů, určitě není pro takovou investici ideální načasování.
Kdybychom tento záměr nerealizovali, nemohli bychom dnes poskytovat špičkové služby. Byla by to otázka jednoho, dvou, maximálně tří let, než bychom museli skončit. Jít do rekonstrukce a dostavby wellness & spa resortu sice bylo riziko, ale mám za to, že jsme ho zvládli. I úvěrovou část, která ale vzhledem k ekonomické situaci země a obyvatelstva ještě nebude jednoduchá. Naše hospodářské výsledky za leden–duben 2013 jsou nicméně o více než 20 % lepší než v roce 2012. To, co jsme vytvořili, je dobrým základem, východiskem pro dlouhodobou budoucnost. Tedy i pro ty, co tu budou podnikat, až tu nebudeme.

Co kromě parametrů lázeňského a wellness hotelu Niva sehrálo roli v tom, že jste sem naučili jezdit krom veřejnosti i firemní klientelu a zahraniční hosty?
Není možné jenom sedět a vykládat, jak je to tu hezké. Jde o to vydat se do světa. Jezdit, přesvědčovat a lobovat po republice i po Evropě. Využívat stávající i nové kontakty. Seznamovat se s lidmi, kteří pracují a podnikají v tomto byznysu. Klíčové je dostat sem hosty či organizátory firemních nebo MICE akcí, aby se osobně přesvědčili o našich kvalitách a seznámili se zdejším malebným prostředím. A to se nám daří.

Vzhledem k tomu, že jsi procestoval nejen většinu Česka a Slovenska, ale coby průvodce, majitel cestovní kanceláře a klient také velký kus světa, můžeš porovnávat. Čím je Valašsko úžasnější než třeba Velikonoční ostrov, kde jsi také byl, nebo Francouzská Polynésie a jiné vyhlášené turistické destinace?
Každá země, každé místo, má svůj charakter, svůj půvab. Valašsko je typické svojí krajinou, kulturou, kuchyní a lidmi. Jakýkoliv host, který k nám přijede, se tu cítí velice dobře. Luhačovice byly vždycky brány jako nejkomornější a nejatraktivnější lázeňské město na Moravě. Tato tradice tu byla už za první republiky, a my v ní rádi a s velkou pokorou pokračujeme. Také okolí a příroda Luhačovic a Luhačovického Zálesí je velmi zajímavá a atraktivní. U nás na kopci je klid. Kolem resortu Niva není vedena žádná těžkotonážní silniční doprava, kterou, bohužel, trpí některé lázeňské objekty dole v údolí. Není tu riskantní přecházet v určité hodiny silnici. Nedýcháte zde výpary automobilových zplodin. Když se podíváte z okna Nivy směrem na Pozlovice, připadáte si jako podhůří Alp. Na druhou stranu je výhled na hluboké údolí, kde se pase divoká zvěř od bažantů přes srnčí a zajíce. Hosty, pokud se nechtějí projít nebo projet na kole Jurkovičovou alejí, vedoucí malebným údolím podél říčky Šťávnice, rádi dopravíme hotelovým shuttle busem až do samého lázeňského centra Luhačovic a také na další místa.
Tady u nás na kopci jsou hosté v oáze klidu, pohody. Poskytujeme jim komplexní služby, nic nemusejí vyhledávat někde jinde. Přímo kolem nás vedou cyklistické a pěší trasy. Jedna těsně mezi hotelem, kolibou a vinotékou s venkovním posezením s barbecue. Venkovní bazén máme jako jediný wellness subjekt v Luhačovicích. Sami půjčujeme kola, organizujeme nordic walking, vycházky. Cyklisté odjinud tu mohou svá kola bezpečně zaparkovat, zajít si na kolibu, do vinotéky či wellnessu, a za hodinu (nebo dvě, tři, čtyři) pokračovat. Pro naše hosty pak pořádáme výlety. Výhodou je i to, že 300 metrů od nás leží pozlovická přehrada, a už nejen vyčištěná, ale i napuštěná. To je další důvod, proč přijet k nám na kopec. Málokteré místo v České republice skýtá takové možnosti jako Luhačovice, Luhačovické Zálesí a jejich okolí.

U vás na kopci je opravdu spousta úžasných věcí. Rozprávíme spolu ve valašské kolibě ,,U černého psa“ a pár metrů od nás je nová vinotéka ,,U pozlovického čerta“.
Je to tak. Udělali jsme radost našim hostům. Rodem jsem Znojemák. Mám rád dobrá kvalitní vína. Ta naše znojemská, hlavně ze Znovína Znojmo. Propagujeme je po celém světě. Tak proč ne na Valašsku? Nenabízíme ale pouze vína ze znojemské oblasti, ale i z dalších vinařských oblastí jižní Moravy včetně Pálavy a Valticka. V nabídce vinotéky jsou i rarity ze zemí Evropy, Jižní a Severní Ameriky. Nenabízíme drahá vína, ale zaručeně vysoce kvalitní! A stejně je to i se službami lázeňského a wellness hotelu Niva, který je skutečnou jedničkou v Luhačovicích.