Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Současnost a budoucnost cestovního ruchu na Šumavě

Pod tímto názvem Okresní hospodářská komora v Klatovech, Euroregion Šumava a Plzeňský kraj 24. dubna 2002 v kavárně kulturního domu Družba v Klatovech zorganizovaly první setkání s cílem seznámit šumavské podnikatele i zastupitele s nejnovějšími trendy v cestovním ruchu. Diskuse se týkala i možného vzniku „Sdružení pro podporu cestovního ruchu na Šumavě“. To by se mohlo stát hlavním garantem rozvoje cestovního ruchu na Šumavě, podporovat aktivity zaměřené na cílenou propagaci regionu a ucelenou nabídku služeb a produktů. A jak setkání viděli jeho někteří aktéři a co dělají? 

Olga Kalčíková – členka Rady Plzeňského kraje pro oblasti cestovní ruch, kultura a památková péče
Naše setkání bylo prvním workshopem, který měl objasnit, jaký je zájem podnikatelů o rozvoj cestovního ruchu v Euroregionu Šumava. Pozvánky šly nejen jim, ale i městům a obcím. Přestože se nám zřejmě ne zcela uspokojivě podařilo rozšířit informaci o jeho konání, účast předčila očekávání. Cílem bylo prezentovat „Program rozvoje cestovního ruchu na Šumavě“, který je již šest let zpracován, ale na úrovni podnikatelů s ním zatím nikdo nepracoval. Jedním z cílů proto bylo poukázat i na to, že do určité míry může podnikatelům pomoci při získávání finančních prostředků na projekty cestovního ruchu.
Všechna vystoupení byla věcná. Jsem ráda, že se již mnohé v myšlení lidí změnilo. Nejen podnikatelů a veřejné správy, ale i představitelů Správy Národního parku Šumava. Jak v komunikaci, tak v tom, že Národní park poznal, že turisty potřebuje. Že máme-li chránit Šumavu a její přírodu, že to lidi musíme naučit a ne jim ji zakazovat. Věřím proto, že množství turistů, objemy inkasa z turismu a ruku v ruce s ním i kapitálu, vytvářejícím zde potřebné infrastrukturní zázemí, bude na Šumavě přibývat.
Šumava je sice součástí trojzemí: Česka, Rakouska a Německa, ale všechna její území jsou si charakterem velice blízká. Na české straně je dnes rozdělená mezi Jihočeský kraj a Plzeňský kraj. S potěšením však mohu konstatovat, že vše nasvědčuje tomu, že budeme pokračovat ve společném postupu. Už proto, že koexistujeme v rámci NUTS 2, který je statistickou jednotkou pro Evropskou unii – regionální rady soudržnosti Jihozápad. Ta řeší problémy a připravuje regionální operační programy. Takže Šumavu chceme společně prezentovat a pomáhat jí stejně jako již v letošní zimě, kdy nedošly slíbené prostředky PHARE na údržbu lyžařských tras a kdy na ni oba naše kraje, Jihočeský i Plzeňský, uvolnily potřebnou finanční částku.

Karel Smutný – starosta obce Klenčí pod Čerchovem
Již jsem se zúčastnil několika takovýchto konferencí. Většinou na nich byli zástupci samospráv nebo informačních středisek. Podnikatelská sféra téměř absentovala, protože jejím argumentem bylo, „že jim stačí ti Němci, že nikoho jiného nepotřebují“. Dosud si moc nepřipouštěli, že větší prosperita může nastat pouze vzájemnou komunikací a spoluprací.
Klenčí je již od předminulého století výletním místem a šumavským centrem cestovního ruchu. Má dobrou infrastrukturu služeb. V našem okolí je spousta atraktivních turistických cílů. Dodnes jsme etnograficky živým chodským regionem. Každý červenec se u nás koná folklorní festival Výhledy, Postřekovský masopust a koncem léta „Babí lýže“ – recesistický závod v běhu na lyžích po asfaltu.

Vladimír Váca – cestovní agentura Vaca, Železná Ruda
Aktivity toto typu vítám. Otázkou je, dají-li se lidé opravdu dohromady. Osobně jsem skeptik. Když u nás za peníze Spolkové republiky Německo začátkem devadesátých let prováděla Fakulta cestovního ruchu z Mnichova mapování a rozbor turistických možností Šumavy, nedostaly se výsledky k jednotlivým subjektům, které v České republice působí. Otevření dveří prosperitě z cestovního ruchu není jen otázkou peněz, ale především posunu myšlení. Turismus, to jsou služby, avšak pokud se subjekty úřadující i podnikající v cestovním ruchu prvoplánově zaměřují na to, aby okamžitě z turistů vyždímaly co nejvíce peněz za co nejméně muziky, nikdy to nevyjde.
Zabýváme se průvodcovským servisem. Najímají si nás především hoteliéři, pro jejichž hosty zajišťujeme fakultativní výlety a programy.

Ivo Šašek – CompAct Bohemia s.r.o, Klatovy
Předpokládám, že tato akce byla úvodní. Pokud se podaří prolomit bariéry, které dodnes mezi podnikateli a obcemi jsou, mohou takovéto aktivity napomoci rozvoji cestovního ruchu nejenom na Šumavě, ale i v Pošumaví. Problémem regionu totiž je neustálé drobení na jednotlivé oblasti, resorty a seskupení. Turistu to ale vůbec nezajímá. Jako velice pozitivní proto vidím, že se pod záštitou Plzeňského kraje začalo komplexně jednat o celém euroregionu Šumava.
Zabýváme se informačními systémy pro zemědělství a venkov obecně. Působíme zejména v okresech Klatovy, Domažlice, Plzeň jih a Tachov. Naším hlavním partnerem je Sdružení Šance pro jihozápad, sdružující zhruba sto devadesát obcí. Snažíme se odstraňovat informační negramotnost na venkově, zejména ve vztahu k Internetu. Problém nevidíme v nevybavenosti obcí výpočetní technikou, ale spíše v dovednosti a znalosti jejího využívání.

Milan Poláček – Turistické ubytovací centrum „Dovolená na chatě“, Klatovy
Setkání hodnotím velmi příznivě. Takto široká platforma zde chyběla. V rámci západní části Šumavy a Chodska jsme si již vzájemně vyříkali námětů až až. Je užitečné, že jsme si mohli vyměnit názory a hlavně nastínit perspektivy v horizontu dvou tří let.
Provozujeme Šumavské turistické ubytovací centrum. Momentálně připravujeme otevření kanceláře v Klatovech. Bude sloužit jako turistické servisní centrum pro Šumavu. Klienti zde obdrží nejen informace o ubytovacích možnostech na Šumavě, ale i o cílech a turistické infrastruktuře euroregionu. Vše na www.dovolenanachate.cz.

Václav Petrů – starosta města Plánice
Jsme na nadějném začátku. Je předčasné hovořit o tom, setkají-li se takovéto aktivity s úspěchem, přestože to je záležitost velice potřebná. V euroregionu Šumava a zdejším turistickém průmyslu je spousta věcí, které je třeba dořešit.
Město Plánice, rodiště slavného vynálezce Františka Křižíka (má u nás muzeum), spravuje deset obcí. Jsme střediskem mikroregionu Plánicka. Plánice, ač má statut města, se stala vítězem regionálního kola „Vesnice roku“. Hlavním důvodem zřejmě bylo, že se nám v rámci boje proti drogové závislosti mladistvých podařilo realizovat program „Veřejně přístupný sportovní areál“. Loni se u nás např. konalo Mistrovství České republiky v nohejbalu. V současné době se v Plánici dokončuje objekt hotelového typu s kapacitou cca šedesát postelí se sportovně rehabilitačním zázemím.

Josef Juriga – ředitel společnosti NJK UNICOS, spol. s r.o., Klatovy
Coby Okresní hospodářská komora Klatovy jsme spoluorganizátorem akce. Aktivity krajského úřadu se zde potkaly s našimi. Každý, kdo individuálně podniká v turistickém ruchu, má svým způsobem omezený prostor k získávaní klientů. Z hlediska podnikatelů jde o to, aby se dali dohromady a vyvinuli tlak, aby se onen „nasávací prostor zákazníků“ mnohonásobně zvětšil. Aby se nám podařilo uvést v život systém podobný tomu, jaký mají v Rakousku nebo Kalifornii. Okresní hospodářská komora Klatovy se těchto integrujících aktivit ujala, protože jednotlivec v dimenzích euroregionu nemá moc šancí.
Moje firma se zabývá ekonomickým softwarem.

Jitka Rudová – ekoagroturistická farma, Vojetice
Je dobré, že se něco takového uskutečnilo. Cestovní ruch na Šumavě je úzce spjat s podnikatelskými aktivitami. Proto se zajímám, co se v této oblasti děje.
Zabýváme se ekoagroturistikou. Máme farmu a malý kemp, kam jezdí převážně holandští turisté. Pronajímáme rodinný domek.

Pavel Hladký – Informační server ŠumavaNet.CZ, Klatovy
Je velmi dobře, že se podnikatelé i zástupci státní a veřejné správy dokázali sejít a jednat o turistice na Šumavě. Server www.sumavanet.cz v tomto roce v prestižní soutěži Zlatý erb, pořádané Ministerstvem vnitra ČR a Svazem měst a obcí ČR, získal první místo jako nejlepší regionální server. Kromě informačních středisek, úřadů a firem jej každodenně spoluvytváří i velké množství regionálních patriotů. Díky tomu obsahuje spoustu informací jak pro turisty, tak i pro místní občany. Server denně navštíví přes dvanáct set jedinečných návštěvníků. Pokud hotel dokáže dodávat aktuální informace, např. co se týče počasí v bezprostředním okolí, kolik je na sjezdovce sněhu apod., případně zprovoznit webovou kamerku, je jeho prezentace o to navštěvovanější a projeví se to i v obsazenosti hotelu.

Jiřina Rippelová – starostka města Sušice
Aktivity na podporu rozvoje turismu v euroregionu Šumava vnímám jako pozitivní, nicméně nedostačující. Toto je první setkání, kde by měly být učiněny konkrétní kroky, aby vznikl profesionální tým lidí, kteří budou podporovat rozvoj cestovního ruchu na Šumavě.
Cestovní ruch je významnou oblastí možností ekonomického a společenského rozvoje nejenom Sušice, ale každého města. Připravujeme proto řadu projektů a rozšířili jsme informační středisko. Plánujeme další rozvoj cyklotras, zřízení naučné stezky „Svatobor“, „Keltské stezky“, „Sklářské stezky“, „Barokní stezky“ nejenom v rámci Sušice, ale celé Šumavy. Máme založeno Zájmové sdružení obcí Sušicka a zpracovánu regionální rozvojovou strategii infrastruktury cestovního ruchu. Na rozvoj aktivit cestovního ruchu chceme získávat finanční prostředky i v rámci programu SAPARD.

Petr Osvald – ředitel hotelu Špičák, Železná Ruda
Z jednání mám vcelku dobrý pocit. Konečně by se na Šumavě mohlo začít něco dít a mohlo by to být velmi prospěšné nejenom pro podnikatele, ale pro lidi, kteří Šumavu navštěvují. To, co se zde začíná dávat koncepčně dohromady, by do budoucna mohlo přinést veliké peníze nejenom nám podnikatelům, ale pro celý euroregion Šumava.
Hotel Špičák je na úpatí vrchu Pancíř. Pod námi se rozprostírá nádherné panoráma Šumavy. Turisté k nám jezdí za zdravým vzduchem, za klidem šumavského kraje a krásnými výlety na Čeřín, Čertovo jezero i jinam.





Euroregion Šumava

Bohumil Kotek, jednatel

Denisova 178/1

339 01 Klatovy

tel.: 0186/ 352 204

fax: 0186/320 131


www.sumavanet.cz