Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































S italskou firmou IMESA

Meron vstoupil do cestovního ruchu

Auto koupit můžeš,
náhradní díly musíš.
Henry Ford 1863 – 1947

Akciová společnost Meron byla založena v roce 1991. Orientuje se v převážné míře na stroje a zařízení pro prádelny. Vyrábí průmyslové prací stroje o náplni 10 kg, 120 kg a 180 kg prádla. V nabídce má i kompletní sortiment prádelenských strojů předního italského výrobce IMESA. Dodává náhradní díly na prací stroje, které byly vyráběny v ROMO Fulnek. Na starší typy PAC 8–7M, PAC 120 a PAC 181. Má zpracováno konstrukční řešení dílů, které se již u původních dodavatelů nevyrábějí, a jejich náhradu kvalitnějšími inovovanými náhradními díly. Na vyráběné i dovážené stroje zabezpečuje servis, běžné, střední opravy. Provádí dílenské generální opravy velkokapacitních pracích strojů, spojené s jejich přestavbou a modernizací, které dělá i výměnným způsobem. Výhodou tohoto postupu je, že výměna proběhne během pěti pracovních dnů. Na renovovaný prací stroj Meron a.s. poskytuje záruku 12 měsíců od jeho uvedení do provozu. Na modernizované prací stroje na základě Inspekčního certifikátu ITI TŰV vydává prohlášení o shodě.

Meron a.s. zajišťuje dodávky náhradních dílů pro žehliče KZ 1218.1, KZ 1618.1, KZ 165.1 a sušiče SB 6, vyráběné dříve slovenským podnikem KOVO Beluša, dnes BEST KOM s.r.o. Zabezpečuje zakázkovou výrobu náhradních dílů dle originální konstrukční dokumentace na průmyslové žehliče KST 250, které byly dříve vyráběny podnikem KOVO Cheb. Zakázkovou výrobu některých náhradních dílů na sušiče prádla SB 30 a odstředivky CR 4.

Průmyslové velkokapacitní prací stroje akciové společnosti Meron odpovídají kvalitativním a bezpečnostním požadavkům evropských norem. V České republice jsou kontrolovány inspekcí ITI TÜV a je na ně vydán Inspekční certifikát, potvrzující shodu zařízení s požadavky nařízení vlády č. 170/1997 Sb. v platném znění. Na Slovensku Technickým skúšobným ústavom Piešťany, š.p., který vydal certifikát, potvrzující shodu vlastností uvedeného typu s požadavky stanovenými nařízením vlády Slovenské republiky. Prací stroje APM 120 K a APM 180 K byly certifikovány i Certifikačním orgánem Gosstandart Ruska. Dovážené stroje IMESA jsou certifikovány dle ISO 9001.

Meron a.s. poskytuje své služby již více než 10 let řadě průmyslových prádelen a dalším uživatelům prádelenské techniky v Česku i zahraničí. V letech 2000 a 2001 prostřed­nictvím firmy SHIRAN General Trade Ltd. dodal šest velkokapacitních prokládacích pracích strojů pro Ministerstvo dopravy Ruské Federace. K jeho zákazníkům se např. řadí i Armáda České republiky a ČEZ, pro nějž pro Jadernou elektrárnu Temelín provedl modernizaci speciálních pracích strojů PAC 91A a trvale na ně zajišťuje servis. Jsou to ale např. i Psychiatrická léčebna v Opavě, Psychiatrická léčebná v Brně Černovicích, Fakultní nemocnice v Brně, Okresní nemocnice v Jičíně, Nemocnice Milosrdných bratří v Letovicích atd. Na Slovensku patří k jeho stálým zákazníkům Nemocnice v Čadci, PeLiM, Práčovne a čistiarne, s.r.o. v Liptovském Mikuláši, Inprokom spol. s r.o. Bratislava, Nemocnice s poliklinikou v Žilině, Lázně Trenčianské Teplice, Práčovňa a čistiareň, s.r.o. v Košicích aj. 

• IMESA patří mezi přední italské výrobce prádelenské technologie • turisté jsou klienty našich klientů • úspěšný hoteliér či restauratér si zaslouží obdobné uznání a společenskou prestiž jako top manager úspěšné automobilky v Itálii či bankéř ve Švýcarsku • pokud má být něco kvalitně vypráno, je třeba nejen šetrného technického vybavení, ale i prací technologie • obor výroby prádelenských strojů se již nikterak dramaticky nerozvíjí, a má tedy smysl stroje modernizovat • 

S předsedou představenstva akciové společnosti Meron Ing. Jaroslavem Mikudou jsme se potkali koncem jara na akci Národní federace hotelů a restaurací České republiky v hotelu S.E.N. v Senohrabech na „Šestém výročním dnu hotelového a restauračního průmyslu ČR“ (viz Všudybyl 7/02 str. 30). Pane předsedo, jaký je váš pohled na hotelový a restaurační průmysl?
Zcela pragmatický. Turisté jsou klienty našich klientů. A protože hotelový a restaurační průmysl tvoří základ infrastruktury služeb (jakousi páteř) cestovního ruchu, úroveň hotelů a restaurací významně ovlivňuje, zda a v jakém množství se lidé do dané země vracejí, zda jezdí či nikoliv. Tzn. jak velké množství služeb bude v daném místě turisty čerpáno a nakupováno. Už jen z ekonomického úhlu pohledu si proto podle mne úspěšný hoteliér či restauratér oprávněně zaslouží obdobné uznání a společenskou prestiž jako např. top manager úspěšné automobilky či úspěšný bankéř, jako je tomu např. v Itálii nebo ve Švýcarsku.

Na Šestém dnu hotelového a restauračního průmyslu jste se prezentovali společně s italskou firmou IMESA.
IMESA patří mezi přední italské výrobce. Jen v roce 2001 dodala na tři tisíce tři sta strojů do 72 zemí světa. Nenabízí jen prací stroje, ale celou prádelenskou technologii. Stroje od kapacity 6 kg do 70 kg. Kromě toho vyrábí sušiče prádla, žehliče. Její výrobky jsou vhodné i pro doplňkové praní pro hotely, které nemají vlastní prádelnu na ložní prádlo a které potřebují prát hostovské prádlo.
Její prací stroje mohou být vybaveny elektronickým programátorem s pevně nastavenými programy i programátorem řízeným mikroprocesorem, který umožňuje předvolbu vlastní skladby programů a napojení na PC. Novinkou je prací stroj pro mokré čištění.
Sušiče prádla firmy IMESA nabízíme rovněž v širokém sortimentu. Jsou vybaveny reverzací bubnu. Jejich řízení je zajištěno elektronickým programátorem, který komunikuje v deseti světových jazycích.
Novinkou jsou sušiče nové generace s měřením zbytkové vlhkosti prádla. Proces sušení je řízen mikroprocesorem, prostřednictvím kterého je možno naprogramovat skladbu programu dle přání zákazníka, přičemž hlavním kritériem sušicího cyklu je nastavení konečné zbytkové vlhkosti. Sušiče jsou dodávány s elektrickým, plynovým a parním ohřevem.
Již standardním výrobkem firmy IMESA jsou korytové žehliče řady M. Ty dodáváme v délkách žehlicího válce od 1000 mm do 2000 mm. Mohou být vybaveny elektronickým řízením teploty, elektronickou regulací rychlosti žehlicího válce a odsáváním. Na český trh dodáváme rovněž válcové sušicí žehliče, které mohou být rovněž vybaveny elektrickým, parním a plynovým ohřevem.

Pro dodavatele textilního zboží pro hotelnictví, zejména ručníků, županů a lůžkovin ale není většího spojence nad likvidačně peroucí prádelnu. Sepraná a rozlámaná tkanina (a to každému hotelu) dělá ostudu. Hotely či restauranty tak prádlo daleko častěji obměňují.
Pokud má být něco kvalitně vypráno, je třeba nejen šetrného technického vybavení, ale i prací technologie. Je třeba používat moderní prací postupy. Naše firma v této oblasti již několik let spolupracuje s firmou Procter & Gambel. Prací postupy, které máme v návodech u našich pracích strojů, jsou přizpůsobeny pro používání moderních pracích prostředků. Mám na mysli prací prostředek Alfa Profesional, který Procter & Gambel na českém trhu nabízí. Spolupráce s touto renomovanou firmou nám umožňuje činit určitá zlepšení na pracích strojích tak, aby komplexně odpovídaly současným požadavkům.

Kdy se hotelu či lázeňskému zařízení vyplatí mít vlastní prádelnu?
To je relativní. Pokud je v jejich blízkosti prádelna, která poskytuje služby za dobré ceny, má garanci kvality a dané zařízení předtím vlastní prádelnu nemělo, nemusí to být pro něj investice rentabilní. Když však poblíž nemá kvalitního dodavatele, lze to individuálně posoudit. Pokud hotel či lázeňské sanatorium v minulosti provozovaly vlastní prádelnu, je možné zvážit, zda ji rekonstruovat, zmodernizovat či dobrou údržbou držet v provozu. To vše je věcí solidních analýz. Bohužel tyto analýzy se v Česku v řadě případů nedělají důsledně. Otázka, zda prát sám, či dodavatelsky, je vysoce individuální a je třeba ji posuzovat v celém kontextu.

Co opravárenská činnost? Firmy včetně hotelů zpravidla mívají vlastní údržbáře či smluvní opraváře, ale co když nezafungují?
Velkou konkurenční výhodu Meron a.s., coby technicky dobře vybavené výrobní firmy, je promptně poskytovat kvalitní servis na stroje, které zákazníkům dodáváme. Pokud si ale od nás někdo objedná externí zakázku, také se mu snažíme vyjít vstříc. Nemáme ale speciálně vyčleněné servisní pracovníky, kteří by čekali na zavolání. Nenajíždíme na jednoduché a drobné opravy. To přenecháváme místním živnostníkům. Často ale děláme zakázky většího rozsahu, jako jsou opravy pracích bubnů, u nichž je bezpodmínečně nutné zajistit přesné vyvážení či sváření nerezových ocelí, na což zpravidla běžní servisní pracovníci nemají dostatečné kapacity. Jsme schopni operativně reagovat na požadavky zákazníků, a tím úspěšně konkurovat. Naší výhodou je, že Romo Fulnek od poloviny sedmdesátých let do roku devadesát minulého století vyrobilo velké množství pracích strojů, z toho více než tři a půl tisíce kusů bylo exportováno do (z větší části) zemí tehdejšího RVHP. A jak říkával Henry Ford: „Auto koupit můžeš, náhradní díly musíš.“ Pro své zákazníky, protože tyto stroje udržují v provozu, vyrábíme a dodáváme velká množství náhradních dílů. Vzhledem k tomu, že se obor výroby prádelenských strojů již nikterak dramaticky nerozvíjí, má smysl tyto stroje modernizovat. Takže je dovybavujeme novým programovým ovládáním a kompletně modernizujeme. Tím se dostáváme do výhodných cenových relací v porovnání s nákupem nových strojů. Další konkurenční výhodou je, že pokud dodáváme stroj záměnou za původní stroj Romo, nemusí se dělat stavební úpravy. Tím dochází k dalšímu snížení nákladů. Své služby tak nabízíme v Česku, na Slovensku, pronikáme zpět do Polska a postupně se nám daří i na východních trzích, kde se nám pozice, které Česko zbytečně vyklidilo, daří získávat nazpět.






Meron a.s.

Masarykova 53

742 45 Fulnek

tel: 556 736 128

fax: 556 736 129, 556 740 146

e-mail:

meron@meron.cz