Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Prádelna Kyselý, a.s.

Řešení šitá na míru
28. listopadu 2007 od 9 hodin v pražském hotelu Čechie


byla jako první prádelna ve střední Evropě certifikována dle evropské hygienické normy EN 14065. Zavedení systému RABC garantuje nejvyšší mikrobiologickou kvalitu. Je držitelem mezinárodních certifikátů ISO 9001:200 a ISO 14001:2004, jež potvrzují kvalitu systému environmentálního managementu. Disponuje špičkovými technologiemi světových výrobců a vychází z dlouholeté tradice, jelikož byla založena v roce 1991 jako první soukromá prádelna v tehdejším Československu. Nabízí komplexní služby, které uspokojí i nejnáročnější zákazníky z řad hotelů a gastronomických zařízení. Součástí jejího komplexního servisu je pronájem stolního, ložního a froté prádla pro všechny ubytovací a stravovací kategorie včetně nejluxusnějších pětihvězdičkových podniků. Samozřejmostí jsou operativní dodávky prádla všechny dny včetně nedělí a svátků.

S předsedou představenstva akciové společnosti Prádelna Kyselý, a.s. panem Janem Kyselým jsem byl seznámen na jaře letošního roku v hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre v Praze při slavnostním předávání prestižního certifikátu ochrany životního prostředí systému environmentálního managementu podle standardu ISO 14001. Pane předsedo, překvapilo mne, do jakých až perfekcionistických nuancí při transportu prádla i v ostatních disciplínách prádelenství zacházíte.
Naše firma byla jako jeden z dlouholetých významných partnerů hotelu Holiday Inn vyzvána, aby se předání nejen zúčastnila, ale aby v jeho rámci prezentovala nejprogresivnější poznatky z oblasti prádelenství. Holiday Inn Prague Congress Centre získal ISO 14001, a my takřka v téže době certifikát RABC EN 14065, který svědčí o tom, že máme zabezpečen řízený systém kontroly biokontaminace v průběhu celého procesu – od svozu použitého prádla přes praní, žehlení, přepravu, skladování až po manipulaci s čistým prádlem. Plnění kritérií RABC EN 14065 má totiž zásadní význam pro gastronomická zařízení, potravinářský průmysl a všechny provozy, kde je vyžadována stoprocentní hygiena. Podmínky RABC EN 14065 jsme splnili jako první prádelna ve střední a východní Evropě. Navázali jsme tím na již získané certifikáty ISO 9001 a ISO 14001. V současné době tyto systémy integrujeme do jednoho zastřešujícího multisystému, který nám umožní maximálně provázat a efektivně řídit všechny procesy s důrazem na ochranu životního prostředí, kvalitu, hygienu a hospodárnost. Na české hotely v brzké době dopadne nově stanovená vyšší daň z přidané hodnoty, a naší povinností je proto pomoci našim zákazníkům kompenzovat její dopady. Nabídnout jim nejen stabilní špičkovou kvalitu za rozumnou cenu, ale i takový servis, díky kterému budou těžit z nejlepších zahraničních poznatků.

Jaké zahraniční poznatky máte na mysli?
Naše akciová společnost spolupracuje s předními mezinárodními dodavateli hotelového textilu, jako je např. americká společnost Standard Textile, jež se spolu s námi prezentuje na titulní straně tohoto vydání Všudybylu. Ve spolupráci s ní jsme hotelovým a gastronomickým zařízením schopni nabídnout řešení šitá na míru, která přinášejí nesporné výhody ve formě jednoduššího způsobu stlaní, prodloužené životnosti textilií, zlepšení užitných parametrů prádla apod. Konkrétní představu o nabízených řešeních si mohou zájemci udělat na prezentaci našich služeb dne 28. listopadu dopoledne od 9.00 hodin v pražském hotelu Čechie. Ve spolupráci se společností Standard Textile zde chystáme i názornou ukázku inovativních řešení pro hotelové pokoje.

>Mohu-li po exkurzi vašimi provozy posoudit, uplatňujete v nich takřka kosmické technologie.
Úroveň provozů musí odpovídat certifikátům. Tedy nejvyššímu standardu, v jakém jsou vybaveny špičkové prádelny ve světě. Jsou to technologie třetího tisíciletí, které umí prádlo zpracovávat nejen kvalitně a hospodárně, ale jsou také šetrné k životnímu prostředí. Vyznačují se sníženými nároky na vodu, chemii a energie a zvýšenou produktivitou při zpracování hromadných zakázek. Pokud zákazník využívá dodávek unifikovaných textilií, například od společnosti Standard Textile nebo naší služby pronájmu prádla, dosahuje značných úspor, které zvýší jeho konkurenceschop­nost.

Pane předsedo, váš prádelenský provoz je ve Vlašimi a většina zákazníků v Praze.
V Praze máme centrální sklad, který nám i v době čím dál častějších dopravních kolapsů umožňuje každodenní operativní zavážení prádla a jeho odběr k vyprání. De facto fungujeme jako prádelna sídlící v Praze. Transporty mezi pražským skladem a Vlašimí pak realizujeme velkými vozidly, což rovněž přispívá ke zlevnění našich služeb.

>Zmínil jste systém pronájmu prádla.
Ano, naše firma totiž toto prádlo pořizuje v efektivních počtech kusů tak, abychom v každém okamžiku byli s to uspokojit všechny zákazníky. V současné době vlastním prádlem realizujeme na padesát procent veškerých zakázek. Nejedná se jen o ložní a froté, ale ve velkém měřítku i o pronájem stolního prádla pro gastronomická zařízení. Celkově má akciová společnost Prádelna Kyselý asi dvě stě padesát zákazníků. Naše řešení vyhovují mezinárodním renomovaným hotelovým řetězcům, luxusním pětihvězdičkovým hotelům i ubytovacím a gastronomickým zařízením ostatních kategorií včetně hostelů. A protože sídlíme v rekreačně zajímavé oblasti, využívají nás i rekreační a rodinná ubytovací zařízení. Synergický efekt z tak širokého portfolia klientů tkví i v tom, že prádlo, které pro řadu klientů pořizujeme v nejluxusnějším provedení, nejprve poslouží zákazníkům v nejvyšších kategoriích. V momentě, kdy vykazuje opotřebení neslučitelné s pěti či čtyřhvězdičkovým standardem, jej uplatníme u nižších ubytovacích kategorií. Náš zákazník tak dostává nové pravidelně obměňované prádlo s tím, že jeho pořizovací cena, kterou hradí formou splátek v rámci pronájmu, je o třetinu nižší. Zbývající třetinu totiž hradí klienti z nižších kategorií, kteří toto prádlo budou užívat po něm. Smlouvy na pronájem prádla jsou pevné a povětšinou je uzavíráme na tříletá období.

Jakým způsobem si udržujete aktuální přehled o oběhu prádla?
U personálního prádla v současné době testujeme označování pomocí čárových kódů, které obsahují informace o jednotlivých kusech a jsou na našich snímacích zařízeních čitelné i po sto padesáti vypráních. V budoucnu chceme zavést systém, kdy budeme zákazníkům poskytovat informace i o počtu obrátek prádla a efektivnosti jeho využití. Zda tedy pracovník, který zpravidla disponuje dvěma až čtyřmi garniturami, prádlo využívá rovnoměrně. U ostatního prádla identifikační systém jednotlivých kusů nepoužíváme, máme však přehled o jeho pohybu v rámci hromadných zakázek.

Co firemní loga a výšivky?
Spolupracujeme s firmami, které se na výšivky a loga specializují a používají barvy a nitě s velmi dobrými parametry. Ani při mnohonásobném praní tak u nich nedochází k blednutí barev, potrhání atd.

Jak řešíte praní prádla, které vyžaduje specifické prací postupy?
U něj je velmi důležité, aby byl každý kus textilie označen doporučeným způsobem ošetření. Tzn. za použití jaké chemie, při jakých teplotách, jakou technologií lze danou textilii prát a žehlit. Pokud kromě praní zajišťujeme i pořízení textilií a výšivek, vždy dbáme na to, aby se neznehodnocovaly jen proto, že je na nich o pět korun levnější aplikace nebo že se nesmí prát na více než 40 ?C, což je např. u číšnických rondonů nepřijatelné. Pořizování prádla se vyplatí věnovat vysoce profesionální pozornost. Zejména v případech, kdy jde o větší množství v řádu statisíců korun. Svým zákazníkům proto zdarma nabízíme anonymní zpracování jakéhokoli vzorku prádla, aby měli představu, jaká je jeho srážlivost apod., a pokud se jedná o barevné prádlo, i změny zbarvení. Testovaný vzorek opakovaně projde pracím procesem, aby se zákazník mohl ještě před jeho nákupem obeznámit s tím, jak bude vypadat po určité době užívání.

Jakou u vaší akciové společnosti vyzdvihujete nejdůležitější konkurenční vlastnost?
Komplexnost služby. Řešení šitá na míru. Zkrátka neomezovat požadavky zákazníka. Hledět pouze na cenu, rychlost a kvalitu je už dnes nedostačující. Každý hotel je trochu jiný a každá restaurace má vlastní charakter. A každý má právo na plnění specifických požadavků. Disponujeme katalogem firmy, která pokrývá velmi široké spektrum variant. Záleží tedy jen na zákazníkovi, zda si vybere drahé luxusní prádlo, nebo zda zvolí vysoce efektivní a hospodárné řešení, které bude plně vyhovovat jeho potřebám.

www.pradelna.cz