Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Rašelinné a vodoléčebné Lázně Kundratice ve 125. sezoně

Lázně Kundratice


Poloha léčebny využívá příznivé klimatické podmínky ještědského pohoří, které Lázně Kundratice chrání před studenými severovýchodními větry. Krajina tu je bohatá na borové lesy, háje, luka a rybníky. Zdejší osídlení do roku 1661 tvořilo několik chalup v dolní části Osečné. V jejich blízkosti se nacházela bohatá rašeliniště. V r. 1880 si zde Josef Schwan postavil malý domek, vybavil ho dvěma vanami a rašelinu využil ke koupelím. Jeho syn objekt rozšířil, přivedl k rašeliništi cestu a v roce 1901 otevřel rašelinové a vodoléčebné lázně. O rok později byla ves úředně přejmenována na Lázně Kundratice a její zástupci se v r. 1909 rozhodli lázně odkoupit a znovu rozšířit. Lázeňské zařízení bylo v r. 1933 považováno za jedno z nejmodernějších v republice. Nosným léčebným programem jsou koupele a zábaly v přírodní léčivé sirnoželezité slatině. Léčba je podle potřeby doplňována různými typy masáží, koupelemi jehličnatými, sirnými, jodovými, perličkovými, vodoléčbou, elektroléčbou a dalšími procedurami včetně akupunktury, plynopunktury, kryoterapie a chiropraxe. Současný komplex čítá čtyři lázeňské domy, kde se provádějí léčebné úkony, a penziony Šárku, Přemysla a Dalibora. Šárka byla postavena v roce 1976. Jsou v ní povětšinou dvoulůžkové pokoje se sociálním zařízením. Renovované objekty Přemysl a Dalibor si zachovaly malebný prvorepublikový ráz. Stravování včetně dietní stravy je zajištěno přímo v léčebně. Je zde lázeňská restaurace, kadeřnictví a pedikúra, půjčovna horských kol, minigolf, možnosti rybolovu na lázeňském rybníku, houbaření, turistiky a cykloturistiky.

Indikace
Lázně Kundratice poskytují procedury velice příznivě působící při onemocněních: revmatická artritida, Morbus Bechtěrev, funkční poruchy páteře (blokády), chronické ploténkové syndromy a stavy po operaci plotének, artrozy, spondylozy, spondylartrozy, porušené pohybové stereotypy, svalový revmatismus, onemocnění svalů, šlach a povázek, a to zánětlivého, toxického i traumatického původu. Mimo tato onemocnění je možné příznivě ovlivnit i přidružená onemocnění typu heperurikemie, vysokého krevního tlaku, ischemické choroby dolních končetin, cukrovky apod.

Zástupkyni ředitele Lázní Kundratice a.s. paní Martinu Bartákovou jsem navštívil mj. i proto, že jsem se chtěl po třiceti letech vrátit do míst, v nichž jsem si ve vojenském újezdu Chrastné nedaleko Osečné užíval nejen hloubení zákopů, cvičných ztečí, každodenního čištění samopalu atd. v letním výcvikovém táboře Vojenské hudební školy Víta Nejedlého, ale i spousty příjemných věcí. Mezi velká dobrodružství vždy patřily rozjařené noční přesuny z hospody v Osečné temným lesem skrz tenkrát ponuře opršelý areál Lázní Kundratice do tábora. Z pozice pamětníka tak mohu konstatovat, že kundratické lázně úžasně zkrásněly. Jejich současná atmosféra v nádherně prosluněném jarním dni byla pro mne obrovským překvapením.
Před třiceti lety, v době, kdy jste je poznal, patřily lázně státu. Od roku 1992, díky privatizaci, patří společnosti Lázně Kundratice a.s. Jsem ráda, že je to na nich vidět, protože do nich společnost značně investovala. Léčíme zde pohybové ústrojí, a jak jste naznačil, jsou poměrně úspěšně odstíněny od civilizace. Pacienti mají možnost kochat se krásnou přírodou. Je jich zde relativně málo, takže v odpoledních hodinách, kdy se neprovádějí procedury, působí lázně tiše a klidně, ačkoliv zde povětšinou bývá ke dvěma stovkám hostů. Pacienti se rozptýlí po lesích, po lukách. Někteří odjedou do nedalekého Liberce za nákupy a na výlety. Zejména v září u nás bývá plně obsazeno, protože lesy jsou plné hub.

Ideální dispozice i pro firemní akce, školení, soustředění apod. spojené s relaxačním či rekondičním programem.
Zajistí-li si v naší lázeňské léčebně některá firma cílený vzdělávací pobyt pro své zaměstnance, mohou si být jisti, že nebudou příliš rozptylováni vnějšími civilizačními vlivy a budou se moci soustředit na to, proč k nám přijeli. Zpravidla to bývají semináře či školení doplněná o lázeňskou péči. Máme zde sál a několik salonků, jež se dají pro tyto akce vyhradit. Kulturní místnost v penzionu Dalibor je reprezentativním prostorem. Nejen pacientům, ale i této firemní klientele je k dispozici veškerý léčebně rehabilitační servis i s naší báječnou léčivou sirnoželezitou slatinou. K dispozici je i lázeňská restaurace v areálu léčebny, otevřená prakticky nepřetržitě.

Kateřina Neumannová, Aleš Valenta a ti další první…
Mezi našimi klienty jsou i vrcholoví sportovci. Lázně Kundratice využívá středisko vrcholového sportu Dukla Liberec, jež k nám na rehabilitační ozdravné pobyty posílá své členy. Mezi nimi figurují, jak jste zmínil, i mistryně světa Kateřina Neumannová, olympijský vítěz Aleš Valenta, sdruženáři, úspěšné družstvo biatlonistů z Jablonce nad Nisou, volejbalisté Dukly Liberec, liberečtí hokejisté. Mezi stálé hosty patří např. i herci paní Libuše Havelková, Petr Haničinec aj. Ale nejen těmto hvězdám se náš pan primář a personál věnuje s plnou péčí a vší důkladností. Maséři a rehabilitační pracovníci k hostům mají (zpravidla dlouholetý) osobní vztah. Tím, že naše kapacita není veliká, jezdí klienti do Lázní Kundratice téměř jako domů. O vyplnění jejich volného času se stará samostatný kulturní referent. Třikrát týdně pořádáme taneční zábavu. V neděli od května do září tradiční odpolední promenádní koncerty s možností tančení na venkovním parketu. Minimálně jedenkrát týdně se v prostorách secesní jídelny koná kulturní program lehčího nebo vážnějšího žánru, např. cimbálová muzika, vystoupení pana Lamače, který interpretuje operetní melodie, místní soubor Cansonetta aj. Okolí léčebny je vhodné k rekreačním vyjížďkám na kole, lázeňský rybník přímo v areálu je využíván v létě ke koupání a celoročně jej mohou klienti využít k rybolovu.

V českém lázeňství zaznamenávám paralytické trendy znesnadňující potřebným cestu k plnohodnotnějšímu životu. Asi proto, že ti „potřebnější“ upřednostňují léčbu (jim cizích lidí) před uzdravováním. To, co uzdravuje, je příroda, ale to úředníkům dojde (bohužel ne všem najednou) až v momentě, kdy zjistí, že si zdraví za ušetřené peníze nekoupí.
Ano, i naše lázně zaznamenávají tendence upírat českému lázeňství léčebný charakter. Na jeho tradice není v poslední době moc dbáno a do kritického věku nastupuje generace lidí, kteří nejsou zvyklí jezdit do lázní. Ačkoliv lidé stárnou (a k nám jezdí pacienti, jejichž onemocnění se s věkem zhoršuje), pro mnohé z nich se stává lázeňský pobyt stále nedostupnějším







Lázně Kundratice 134

463 52 Osečná

tel.: +420 485 344 203, +420 485 344 211

fax: +420 485 344 216

e-mail:

info@laznekundratice.cz




www.laznekundratice.com