Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Procházka chutěmi českých regionů

Z české kuchyně se v současnosti propaguje především ta celonárodní, kam patří třeba svíčková, ale na svou příležitost čekají i kuchyně regionální. Cestu do regionů chce usnadnit publikace „Procházka chutěmi českých regionů“, kterou připravili Petr Kratochvíl a Pavel Franěk ze sdružení Gastronomia Bohemica. Odměnou propagátorům regionální kuchyně by bylo, kdyby turistům regiony Česka opravdu zachutnaly.
„Gastronomia Bohemica je občanské sdružení, které si vytklo za cíl vytvořit předpoklady k oživení tradice regionální české kuchyně – včetně podpory regionálních potravin a jejich výrobců. Procházka chutěmi českých regionů nemá být kuchařkou jako technickým návodem k vaření, ale spíše průvodcem po regionální gastronomii Čech, Moravy a Slezska,“ říká prezident Gastronomia Bohemica, Ing. Pavel Franěk.
Publikace „Procházka chutěmi českých regionů“ je dalším z kroků, které sdružení k naplňování svých cílů podniká. Úspěch zaznamenalo sdružení Gastronomia Bohemica v soutěži Perla české kuchyně. Reprezentující kuchaři Jiří Kovářík a Martin John tu pro něj získali první místo v soutěži o nejlepší znojemskou omáčku. Sdružení připravuje i Českomoravský klastr podpory zdravé výživy a inovací v potravinářství.
Příprava publikace „Procházka chutěmi českých regionů“ přinesla řadu jednání o spolupráci. Nejvýznamnější spolupráci sdružení navázalo s Ministerstvem zemědělství – ministr Ing. Petr Bendl převzal nad projektem záštitu. Spolupráce s kraji, regiony a oblastmi ukázala rozdílnost přístupů k propagaci místní gastronomie. Zajímavé pátrání si vyžádalo zjišťování místních dodavatelů, spotřebitelům tyto informace nejsou právě lehce přístupné.
Kmotry publikace se stali Ing. Kateřina Böhmová, ředitelka odboru komunikace Ministerstva zemědělství, a marketingový guru Ing. Jiří Mikeš.
„I v regionální gastronomii platí pravidlo, že vyrobit není problém, ale prodej stojí úsilí. Tradiční recepty existují, ale tomu, aby se jídla dostala na naše stoly, brání řada bariér: nedostatek informací o surovinách, přetrvávající zlozvyky ve stravování, nedostatky v distribuci. Někdy se navíc mezi lidmi objevuje názor, že co je české, není kvalitní. A to se chceme snažit pozitivně ovlivňovat,“ sdělil autor projektu Ing. Petr Kratochvíl.
Gastronomia Bohemica podporuje obrodu tradičních českých hostinců s nabídkou tradičních českých regionálních jídel, která se vyrábějí z tradičních místních surovin.
Jezme, co máme na dosah ruky! Jezme, co je našemu tělu známé!