Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Proč Le Cheque Déjeuner?

Mezi základní lidské hodnoty kromě svobody, rovnosti a solidarity patří sociální jistota a důstojné pracovní podmínky. Groupe Cheque Déjeuner pomáhá firmám realizovat tyto principy v běžném životě prostřednictvím nabídky svých platebních šeků. Kromě jídelních kupónů Groupe Cheque Déjeuner působí v oblasti šeků dárkových, kulturních a sociálních. V této sféře je uchazečem o první pozici na evropském trhu. Má roční obrat 1,45 miliard euro. Ročně vydá kolem 290 milionů šeků a denně uspokojí na pět milionů uživatelů. 

V dobách, kdy u nás byla aktuální anekdota: „Přijde paní do masny a ptá se: ,Prosím vás, nemáte jogurt?' a prodavač jí řekne: ,Ale paní, to jste se asi spletla, tady jste v masně, tady nemáme maso, jogurt nemají naproti v mlékárně'“, kdy se mnozí lidé tvářili (u některých to přetrvává), že pracují a stát zase jako že je za to platí, jsem prošel řadou zaměstnání. Pouze málo firem, u nichž jsem pobíral podporu v zaměstnanosti, ale mělo vlastní závodní jídelnu. Zpravidla jsem každý měsíc nafasoval „rájenky“ a ty pak projedl či proradostnil v tehdejších podnicích RaJ, lahůdkách, samoobsluhách, řeznictvích apod. Na stravenky se dalo nakoupit ledacos. Nicméně, pokud bych byl dnes zaměstnavatelem, určitě bych stravenky pro zaměstnance nakupoval. Na rozdíl od dob minulých bych si ale teď mohl vybrat od koho. Na to, jaké výhody bych tím čerpal, jsem se zeptal obchodního ředitele společnosti Le Cheque Déjeuner s.r.o. Mgr. Jana Tomáška.
Jídelní kupóny představují zajímavou formu, jak zajistit závodní stravování, a to bez ohledu na počet zaměstnanců a velikost firmy, která se rozhodne tento produkt využívat. Umožňují získat daňové výhody a ušetřit mzdové náklady při zvýšení reálného příjmu zaměstnanců. Výdaje na tuto formu stravování zaměstnanců může zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný náklad, a to až do výše 55 % z celkové ceny nominální hodnoty jídelních kupónů (ze sociálního nebo jiného fondu však můžete hradit i více). V současné době si můžete dopřát jídelní kupón až do hodnoty 87 Kč bez nárůstu ostatních nákladů, neboť maximální daňově uznatelný příspěvek na jeden jídelní kupón je 47,85 Kč (zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů). Jídelní kupóny tak mohou tvořit podstatnou složku sociální politiky podniku. Nepřinášejí výhody pouze zaměstnavateli, ale i zaměstnancům, a stávají se efektivním motivačním nástrojem. Nepodléhají dani z přidané hodnoty. Objednatel při jejich nákupu hradí pouze nominální hodnotu a dohodnutou provizi (+ DPH z této provize).

Proč bych coby zaměstnavatel měl volit společnost Le Cheque Déjeuner?
Le Cheque Déjeuner s.r.o. je českou společností, která patří do skupiny Groupe Cheque Déjeuner. Ta vznikla na francouzském trhu roku 1964. Celá skupina dnes působí v řadě míst Evropy. V současnosti expandujeme zejména ve střední a východní Evropě. Kromě Česka je to Polsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko. Pokud se vrátíme blíže k Francii, působíme v Itálii, Španělsku. Naším krédem je maximální spokojenost zákazníka a jeho pohodlí. Proto se třeba klienta ptáme na jeho oblíbené restaurace. Jestliže je dosud nemáme v seznamu (dnes máme v portfoliu na 17 000 míst, které akceptují naše jídelní kupóny), tak mu nová místa nasmlouváme. Dále vycházíme z univerzálnosti použití kupónů, a proto naši zákazníci mohou využít kupóny jak ve velkých, tak ale i malých městech, vesnicích, rekreačních centrech České republiky. Disponujeme sedmnácti pobočkami po celé České republice, které usnadňují komunikaci se zákazníky a v nichž jídelní kupóny vykupujeme od provozovatelů restauračních zařízení.

Dalším důvodem, proč řada zaměstnavatelů volí společnost Cheque Déjeuner, je to, že jídelní kupóny našim zákazníkům – firmám, podnikům, soukromníkům, úřadům, státním institucím – dodáváme v šekových knížkách, které jsou uzpůsobené a mohou být personifikované dle požadavků klienta. Tj. jestliže zaměstnavatel řekne: „Tito lidé mi odpracovali devatenáct pracovních dnů, tito patnáct, dvacet apod.“, dodáme mu přesně na konkrétní jména v každé šekové knížce požadovaný počet kupónů a nezáleží nám na tom, má-li daný podnik padesát zaměstnanců, tři sta či tři tisíce. Každý ze zaměstnanců tak dostává počet jídelních kupónů odpovídající počtu odpracovaných dní. Zkrátka, systém jídelních kupónů je stavěný tak, aby byl plně přizpůsobitelný na konkrétní požadavky a nezatěžoval zaměstnavatele další administrativou. Výhodou šekových knížek jsou i vložené slevové a dárkové poukázky, které ve spolupráci s našimi partnery připravujeme pro všechny uživatele kupónů Cheque Déjeuner. Jako příklad mohu uvést spolupráci s restauracemi McDonald's a KFC, kde zákazník po předložení kupónu obdržel zdarma zmrzlinu.

Další plus, které naši zákazníci velice oceňují, je distribuce zakázky od nás k uživateli. Šekové knížky s jídelními kupóny dodáváme až na místa určení, kam si zaměstnavatel přeje. Dodáme mu je nejen do sídla firmy, ale i do poboček, filiálek či dislokovaných pracovišť po celé České republice.

Jídelní kupón je ale také denně používaným nosičem informací a reklamy …
To je další z argumentů, proč používat naše jídelní kupóny. Na každém jídelním kupónu totiž může být logo zaměstnavatele a libovolné textové informace, čímž si náš zákazník dělá vlastní reklamu a podporuje loajalitu zaměstnanců vůči své firmě.

Koncem loňského roku jste na českém trhu rozjeli kampaň „Ďábelské pokušení“.
Ano, tato propagační akce komunikuje legální a moderní způsob hospodaření s penězi, založený na systému jídelních kupónů Cheque Déjeuner, který využívají ekonomicky myslící firmy a podnikatelé. V podstatě tu jde o 7 700,– Kč nezdanitelného příjmu.
Na našich internetových stránkách www.jidelnikupony.cz se můžete snadno dozvědět, kolik firma ušetří, pokud zavede stravování pomocí jídelních kupónů Cheque Déjeuner. Najdete tam vysvětlení výhod a kalkulačku, která po zadání hrubé mzdy, nominální hodnoty kupónu, počtu odpracovaných dnů a počtu zaměstnanců vypočítá přibližnou částku, kterou firma ušetří při zavedení systému Cheque Déjeuner v porovnání se zvýšením hrubého příjmu o částku ve stejné výši jako příspěvek zaměstnavatele na jídelní kupóny.

Naše povídání vychází v prvním vydání roku 2003. Co byste popřál firmě a čtenářům do nového roku?
Určitě hodně zdraví, štěstí a lásky a více tolerantnosti, osobních a pracovních úspěchů.






www.jidelnikupony.cz