Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Pražský hrad byl a bude

Hlavním tématem prosincových Všudybylů je gastronomie, a já si dovolil na toto téma požádat o rozhovor ředitele Správy Pražského hradu Ing. Jiřího France.
Gastronomická infrastruktura byla jedním z prvních témat, které jsme letos otevřeli, což vyvolalo různé reakce včetně zavádějících interpretací. Gastronomie se Hradu určitě týká. Pražský hrad byl zatím v tomto ohledu vůči návštěvníkům velmi skoupý. Jedna z mála slušných restaurací v hradním areálu – Lví dvůr je hned při vstupu od Prašného mostu a pak už jich moc není. Ačkoliv je Pražský hrad největším hradním komplexem na světě, dal se považovat za cosi jako mauzoleum. Aktivity cestovního ruchu zde probíhají velmi monotónně, sterilně. Když si někdo chce dát kávu nebo pivo, víno nebo jídlo, má problém. Zhruba před sedmi lety byla zavřena proslulá Vikárka, která v předchozích letech prošla neslavnou etapou devastace. Dnes je situace taková, že se nám podařilo podepsat smlouvu s novým provozovatelem. Ale protože je k důstojnému zprovoznění Vikárky třeba realizovat investice za několik desítek milionů korun, nový provozovatel si vymínil právo dvouleté rekonstrukce, takže se bude otevírat až v roce 2006.

Co se ještě na Hradě chystá v oblasti infrastruktury cestovního ruchu?
Je nutné si uvědomit, že vše, co se na Hradě odehrává, podléhá přísné kontrole památkové péče. Pražský hrad tu byl a bude, a my jen máme tu čest a povinnost pomoci udržet hradní objekty pro následující generace a zpříjemnit zde návštěvníkům, kteří ve velkém počtu přijíždí z celého světa (kolem pěti milionů ročně), jejich návštěvu. To je naše směřování a cíl. Před měsícem jsme vysoutěžili tzv. Richterovu vilu, objekt domu a k němu náležející zahradní areál v prostoru Opyš u spodní brány Hradu směřující ke Klárovu. Mezi touto branou a Klárovem je místo, kde Karel IV. nechal založit první pražskou a možná i českou vinici. Svatováclavskou vinici máme v plánu obnovit, a navázat tak na tradici pěstování vína na Pražském hradě. Do roku 2007 by měl být areál zrekonstruován jak po zahradnické stránce, tak po vinařské. Přímo v Richterově vile bude gastronomický provoz včetně kavárny, zahradního sezení atd.

Pražský hrad je nejprestižnějším místem České republiky. A to i co se týče společenských akcí a cateringu.
Cateringové společnosti, které působí na Pražském hradě, musí splňovat přísná kritéria. Pořádání akcí, jejichž součástí je catering, se týká pronájmu společenských prostor, jako je Španělský sál, Míčovna, Rudolfova galerie a další, v nichž se odehrávají koncerty s následnými rauty, slavnostní večery, setkání, oslavy apod., viz nedávná oslava devadesátých narozenin pana Bati. V blízkosti Rudolfovy galerie a Španělského sálu máme velmi dobře vybavenou moderní kuchyni, v níž je možno připravit menu slavnostních večeří, různé delikatesy apod. Příští posouzení vhodnosti cateringových společností je v plánu na přelomu letošního a příštího roku.





www.hrad.cz