Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Polovina z oceněných je klienty ESO travel

S Tomášem Cikánem se potkáváme 28. listopadu 2014 v Rudolfově galerii na Pražském hradě na recepci k vyhlášení výsledků ankety Českých 100 nejlepších.
Jsem rád, Jaromíre, že se potkáváme právě tady, v tak vysoce koncentrované společnosti úspěšných osobností – lékařů, vědců, pedagogů, umělců, novinářů, diplomatů, politiků, lidí ze státní správy a samosprávy a zejména majitelek a majitelů a top manažerek a top manažerů úspěšných firem působících v České republice. Téměř polovina z oceněných je našimi klienty. Právě jsme se ženou dohovořili s manželským párem, který už se těší na další Cestu kolem světa, která startuje 26. února 2015. Od poslední cesty jsme se neviděli, až teď. Domluvili jsme si tu společnou večeři, kde probereme detaily příští výpravy.

Mezi stálé klienty vaší cestovní kanceláře, Tome, patří Karel Gott. Můžeš komunikovat, že využívá služeb cestovní kanceláře ESO travel? Když jsem s ním totiž kdysi dělal rozhovor – bylo to ve vlaku během cesty z Berlína do Prahy (viz www.e-vsudybyl.cz, článek „Vsadit na Karla Gotta bylo to nejlepší“) – dlouho jsme pak spolu před otištěním hovořili o vyznění jeho finální verze.
Mohu. Karel pro mne dávno není již jenom klientem, ale především naším rodinným přítelem. Tak trochu zásluhou našich dětí, které jsou prakticky ve stejném věku. Moje dcery s Karlovými holčičkami Charlottkou a Nelinkou hrají ve stejných muzikálech. Právě dolaďujeme společný lednový pobyt v Thajsku na nejmenovaném romantickém ostrově. Má manželka letos v létě pomáhala jeho manželce Ivance připravit dvoudenní oslavu Karlových pětasedmdesátých narozenin. Kdybych to nezažil, nevěřil bych, jak náročné je v rodinném kruhu bez jakékoliv agentury zorganizovat setkání sto dvaceti lidí. Oslava pro mne zároveň byla inspirujícím povzbuzením do příštích let. Karel Gott je stále plný energie a elánu. Co Karel! Když jsme spolu byli nedávno na večeři v pražském Ambassadoru, přišel k našemu stolu starší energický muž a říká: „Karle, nerad obtěžuji, pamatujete si na mě?“ Karel: „No abych si, pane Domabyle, nepamatoval, jak jsme spolu popíjeli v Sydney pod operou.“ Jan Domabyl: „Já vám chci poděkovat.“ Karel udiveně odtušil: „Za co?“ „No tehdy jste mě přesvědčil, ať se netrápím s kyčlemi a nechám si udělat umělé klouby. Podívejte, chodím bez hole,“ a začal téměř tancovat. Dali se do hovoru o všem možném, až pan Domabyl pronesl: „Karle, mohl bych mít přáníčko? Směl bych vám představit svoji dceru? Právě dnes totiž slaví sedmdesáté druhé narozeniny…“ Poté se ho Karel zeptal: „Už jste se definitivně vrátil z Austrálie?“ „Ne,“ řekl Jan Domabyl, „nevrátil. Před čtrnácti dny jsem měl pětadevadesáté narozeniny. Mám děti, vnoučata, pravnoučata, nejužší rodinný kruh tvoří přes dvacet lidí. A zaplatit jim tolik letenek do Austrálie, to už si nemohu dovolit. Tak jsem raději přiletěl na šest týdnů do Česka.“[LM1]

Tome, blíží se doba, kdy do teritoriálních vod Dominikánské republiky, do Samanského zálivu coby své porodnice připluje na tři tisíce velryb – keporkaků (Megaptera novaeangliae) přivádět na svět mláďata.
Teď jsi mě, Jaromíre, trošku zaskočil, že to víš. Drtivá většina obyvatel Česka a středoevropských zemí Dominikánskou republiku zná nebo si ji představuje hlavně jako ráj hotelových resortů all inclusive. Ostatně právem. V Dominikánské republice byl v roce 1961 otevřen první hotel all inclusive na světě. Byl to projekt německé cestovní kanceláře TUI – jedničky mezi cestovními kancelářemi na naší planetě. Vznikl hlavně proto, že Francouzi, Španělé, Britové měli své zámořské kolonie a měli tak kam jezdit. Ale Němci? Ti měli smůlu. Němečtí badatelé a cestovatelé objevili jeden z posledních rájů, kam ještě nepřiplouvaly a nelétaly turistické skupiny. Avšak v Dominikánské republice konce padesátých let minulého století nebylo příliš bezpečno. Proto TUI na tomto přenádherném místě postavila hotelové resorty, které hosté nemuseli vůbec opouštět, protože v nich měli úplně všechno. Mimo to, že poskytovaly plnou penzi – jídlo a nápoje zdarma po celý den, v nich fungovaly i bary, kiosky a různé obchůdky. Obliba komplexních služeb all inclusive, za něž turisté nemuseli zaplatit už žádnou další (v té době) marku, se začala lavinovitě šířit světem. Éru počátků naplňování této německé myšlenky připomíná i jméno nádherné sedmdesátikilo­metrové pláže v letovisku Punta Cana – Bavaro Beach, u níž stojí nejlepší hotely. Aktivní turisty na Hispaniolu do Dominikánské republiky lákají nejen skvělé služby, či všudypřítomné merengue a vynikající míchané nápoje, ale i památky a příroda. Najdou tu nádherné hory, včetně té ze všech nejvyšší na karibských ostrovech, Pico Duarte (3087 m n. m.), i nejníže položený bod, solné jezero Enriquillo, jehož hladina je 30 metrů pod hladinou moře. Uchvátí je i národní přírodní parky s deštnými pralesy plnými orchidejí. Fascinující vodopády. Pobřeží s rozsáhlými jeskynními systémy chráněnými neprostupnou vegetací. Neméně úžasným zážitkem, jako pozorování velryb, je plout po řekách a lagunách obrostlých mangrovníky se spoustou ptactva. Pro evropské turisty jsou v tuhle dobu v Karibiku nejzajímavější dvě turistické destinace: Dominikánská republika – číslo jedna pro turisty z Německa, Rakouska, Švýcarska – a potom Kuba. A právě Kuba a Dominikánská republika jsou cílem našich charterových letů od prosince do dubna. Každý týden tam z Prahy odlétá náš přímý let. Těm, kdo chtějí v oblasti Karibiku jinam, nabízíme i lety do Mexika a na Jamajku.

I ty by sis tam měl zaletět…
Máš pravdu, asi vypadám unaveně. Na konci listopadu máme v rámci kalendářního roku nejvyšší sezonu. Není to tím, že bychom teď měli nejvíc klientů v zahraničí. Vrcholným obdobím cestovní kanceláře specializující se na exotické zájezdy je totiž Silvestr. Na přelomu roku budeme mít v zahraničí víc než dvanáct set klientů. Většinu svých kamarádů už jsem naučil, že silvestrovský pobyt se objednává téměř rok dopředu, v únoru či březnu, dokud ještě jsou letenky (především na pravidelných linkách), a to nemluvím za rozumnou cenu, ale o tom, aby vůbec byly, a kvalitní hotely. Jsem nešťastný, kolik poptávek musíme odmítat. Někteří lidé si totiž myslí, že u silvestrovského zájezdu se dá čekat na last minute. Nedá. Proto vypadám tak, jak vypadám: denně do půlnoci vyřizujeme a zpracováváme nereálné poptávky na pobyty, nejlépe s odletem 26. prosince a návratem 3. ledna.



[LM1]zvážila bych vynechání této osobní historky