Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Pokud má firma jasného majitele
aneb FIRO-tour

aneb FIRO-tour

S panem Romanem Fiskem, majitelem a generálním ředitelem cestovní kanceláře FIRO-tour jsme se potkali při vyhlašování „Českých 100 nejlepších“ 28. listopadu 2003 na Pražském hradě, kde v přítomnosti pana prezidenta Václava Klause přebíral cenu v kategorii „turistický ruch“. Pane řediteli, co tomuto ceremoniálu předcházelo?
Nejdříve bych rád řekl, že nás ocenění, které patří všem pracovníkům cestovní kanceláře FIRO-tour, velice těší. Zájmem cestovní kanceláře FIRO-tour je připravovat zákazníkům ty nejpříjemnější chvíle roku a jsme velmi rádi, že se nám to daří.
Vážíme si toho, že FIRO-tour převzal cenu právě zde, ve Španělském sále Pražského hradu před prezidentem České republiky a dalšími lidmi, kteří pro české hospodářství tolik udělali.
A co ocenění předcházelo? Náročných čtrnáct let práce, které nyní kladně (a to i prostřednictvím ankety oborové kategorie „Českých 100 nejlepších 2003“ „turistický ruch“) hodnotí nejen tisíce klientů, jež si nás vybrali jako svoji cestovní kancelář, ale také řada našich autorizovaných prodejců. V nedlouhé novodobé historii se mnozí z českých prodejců přesvědčili, že přehmat či smůla při volbě touroperátora je kromě ohrožení jejich dobrého jména a důvěry klientů povětšinou stály mnohem více než jen jednu letní rodinnou dovolenou.

Severní Čechy dnes patří mezi oblasti s nejvyšší mírou nezaměstnanosti a možná i rezignace na to, vzít osud do svých rukou. Těší mne proto úspěchy lidí, kteří v tomto regionu úspěšně podnikají. Těší mne i to, že se Krušné hory opět obrodily do voňavé krásy zdravé vegetace. Ve druhé polovině osmdesátých let minulého století, v době kdy jsem bydlel v Litvínově, to byl opravdu smutek.
Severní Čechy byly neskutečně zdevastovanou krajinou. Díky těžbě v Mostecké pánvi to ještě doznívá. Rozhodně ale, jak jste řekl, když navštívíte lesy nad Chomutovem nebo kdekoliv v Krušných horách, tentam je pochmurný ráz někdejšího dantovského předpeklí. Severní Čechy byly jednou z nejprůmyslo­vějších částí republiky. Vzápětí nato jednou z oblastí hospodářsky nejvíce traumatizovaných změnou režimu. Cestovní kancelář FIRO-tour v prvopočátku organizovala dovolenou víceméně pouze v rámci regionu, protože je zde poměrně velká hustota osídlení. Zkrátka soustředili jsme se na místa, kde jsme doma a která dobře známe. Postupně logicky následoval průnik do jiných oblastí, zejména pak do Prahy. FIRO-tour má v severních Čechách obrovské zázemí stálé klientely. Trvale se k nám vrací a rekrutuje zejména z Ústeckého a Karlovarského kraje. Nicméně cestovní kancelář FIRO-tour už od prvopočátku nechtěla působit pouze v severočeském regionu. Chtěli jsme svými produkty oslovit klientelu v rámci celé republiky. Proto jsme postupně otevírali pobočky na různých místech České republiky. Tomu jsme přizpůsobili i zajištění tzv. „svozů“ na letiště zcela zdarma nebo za minimální poplatek. Postupně byla rozšířena i odletová místa. Kromě Brna a Ostravy i na Pardubice a Karlovy Vary.

Vaše cestovní kancelář operuje v miliardových obratech, a přitom podnikáte jako fyzická osoba…
Zastávám názor, že pokud má firma jasného majitele a pokud majitel věří své firmě, má právo i na důvěru klientů. V nejbližší budoucnosti ale plánujeme, i vzhledem k rozsahu činnosti cestovní kanceláře, transformovat firmu na akciovou společnost. Zatím k tomu ale nevidím jiný důvod než image firmy, tedy to, že je v Česku na právnické osoby všeobecně pohlíženo jako na „něco víc“ (a to i na společnosti s ručním omezeným, ručící zpravidla do výše pouhých dvou set tisíc korun) než na podnikající fyzické osoby. Cestovní kancelář FIRO-tour má od počátku tuto formu podnikání a již čtrnáct let výborně funguje.

Quo vadis (tedy) FIRO-tour?
V tomto směru mám jasno. Snažíme se pokrýt takové spektrum klientů, abychom nebyli vázáni na jeden druh dopravy. Jsme rádi, že můžeme vyhovět klientovi, který chce levnou tuzemskou dovolenou, i zákazníkovi, který chce luxusní bungalovy v Karibiku. Jádro úspěchu spočívá v důrazu na kontrolu a zabezpečení kvality produktu. Nemám rád jakýkoliv odklon od deklarovaných parametrů zájezdu. Přísně hlídáme vše, co by mohlo klienta poškodit. Odměnou za to nám je velké procento opakované klientely. Byť se i v našich katalozích objevují stejné kapacity jako u konkurence, vždy se snažíme, aby v té dané kategorii patřily k lepší úrovni, což se někdy odráží v jejich mírně vyšší ceně. Vzhledem k objemům kontrahovaných kapacit a služeb, daných počty našich klientů, ale i tak u svých zahraničních partnerů dosahujeme velmi příznivého poměru mezi cenou a kvalitou.

V devadesátých letech byl FIRO-tour výrazně vnímán jako cestovní kancelář, která se orientuje na poznávací zájezdy.
To je oblast, které jsme se v žádném případě nevzdali. Naopak, zkvalitňujeme její nabídku. Pro rok 2004 prošla razantní inovací, protože poznávací zájezdy, oproti ostatním zájezdům, absolvuje nejvíce stálých klientů cestovní kanceláře FIRO-tour. To, že v našich začátcích k poznávacím zájezdům přibyly pobytové, vyplynulo ze situace. Do budoucna se budeme daleko více zaměřovat na individuální klientelu, která je velmi perspektivní. Na lidi, kteří nemají zájem cestovat v organizovaných skupinách, kteří si program rádi tvoří samostatně a po cestovní kanceláři chtějí zabezpečit individuální požadavky.

FIRO-tour je velkou univerzální cestovní kanceláří. Po celý rok nabízíte nejen cesty za létem, tzv. koupací zájezdy k mořím a oceánům, ale i za zimou, tzv. lyžařské zájezdy.
To trochu souvisí s tím, že jsme z Krušných hor, kde je lyžování samozřejmou součástí životního stylu. Naše zimní programy jsou připraveny po širokou škálu lyžařů a snowboardistů včetně rodin s dětmi, které si jedou na hory odpočinout. V evropském teritoriu se zaměřujeme hlavně na Alpy. Máme ale připraveny novinky, a to i pro velmi náročné, kteří chtějí poznat místa, kam čeští občané doposud moc nejezdí.
Nedílnou součástí požadavků klientů se stalo zimní sluníčko a zimní koupání, resp. dovolená u moře v zimě. Řada lidí, obzvláště na exponovaných místech, pochopila, že prosluněnou dovolenou nemusí čerpat pouze v době tuzemských letních prázdnin, ale že léto v různých částech světa trvá 365 dní v roce. Velké množství klientů využívá možnosti prodloužení letní sezony až do prosince, ale i v období tuhé zimy. Velký tlak je na jarní prázdniny a v předjaří.
Pro zákazníky cestující mimo období tuzemské nejvyšší letní sezony, zejména u individuální klientely, připravujeme zájezdy do velmi vzdálených míst, kde jsou ideální klimatické podmínky. Celoročně příznivé podmínky pro letní dovolené mají i bližší cíle, jako velmi oblíbený Egypt a Spojené arabské emiráty.
Co nás překvapuje, je vzrůstající zájem o dovolené v tuzemsku a na Slovensku, ať už se jedná o hory, pobyty u vodních ploch nebo poznávání přírody a památek. Počet klientů nám zde stoupá neuvěřitelným způsobem. Využíváme výhody, že na Slovensku působí naše dceřiná společnost, která pro nás zajišťuje ubytovací kapacity.

Jaký bude rok 2004?
Když jsme v roce 2003 prezentovali nové katalogy CK FIRO-tour na rok 2004, připravil jsem si teze oslovení našich obchodních partnerů – autorizovaných prodejců. Konstatoval jsem, že konečně máme relativně klidné mezinárodní ovzduší. Mám proto pocit, že rok 2004 bude náročnější v tom, že o vytěžování zahraničních kapacit bude daleko větší zájem než v předchozích letech. Hospodářská recese v západní Evropě končí, a pokud nekončí, lidé si už na danou situaci zvykli natolik, že opět chtějí cestovat. Co se týče politické situace, pokud nedojde k něčemu hodně vážnému, vše nasvědčuje příznivému klimatu. Dokresluje to i letošní zájem o katalogy i prodej produktu FIRO-touru, který je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku daleko větší.





www.firotour.cz