Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Pobyt, duši i tělo povznášející

• akciové společnosti Imperial patří lázeňský hotel Imperial, lázeňská sanatoria Sanssouci a Švýcarský dvůr v Karlových Varech, v Mariánských Lázních hotel Pallace a horský hotel Lesní zámeček na Klínovci v Krušných horách • léčivé zdroje základním stavebním kamenem služeb, které podnikatelské subjekty v lázeňství České republiky nabízejí • to, čím můžeme vyhrávat, je jedinečnost, kvalita a nikoliv „české chytráctví“• těžko české lázeňství vytrhovat z kontextu trendů života na severní polokouli • pozice lázeňství bude posilovat • je třeba se vrátit k vědecké podpoře lázeňství • pobyt v lázních je věcí hluboce prospěšnou, příjemnou, duši i tělo povznášející záležitostí • v hotelu Imperial jsou excelentní podmínky pro aktivní trávení prodloužených víkendů • zcela nové středisko Balneo – Mercedes • 

Své minulé interview s předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti Imperial Ing. Jiřím Milským „Kdo nezná Imperial, nemá dokončené vzdělání“ jsem začal s nepatřičnou dávkou nadsázky. Leč zmínil-li jsem již vzdělání, pak se mi vybavuje vyprávění mé maminky, která na prvním stupni učila (pravé jméno nebudu uvádět) jakéhosi Lájoše Olaha, který každého čtvrt roku na dotaz, proč tatínek nepřišel na třídní schůzku, odpovídal: „Otecko je v lázňách.“ Posléze vyplynulo, že „otecko je v lázňách“ na dva roky nepodmíněně. Vaše tunely jsme probírali minule, ale to, že jste v lázňách na doživotí, mi dochází až dnes.
A taky nepodmíněně! Je pravda, že nezávisle na vás jsem tento příměr už několikrát použil. Vždy jsem jím vyjadřoval náš vztah k podnikání a k našemu lázeňskému projektu. Když se totiž někdo do něčeho takového pouští a chce dosáhnout uspokojivých výsledků, měl by tak činit opravdu vážně. Je to běh na velmi dlouhou trať se všemi závazky, a tím pádem nepodmíněně.

Akciová společnost Imperial prokazuje, že to s lázeňstvím a poskytováním kvalitních služeb myslí opravdu vážně. Co všechno již impérium Imperialu zahrnuje?
Co se týče pozemků a nemovitostí, je to několik desítek hektarů, na nichž stojí především lázeňský hotel Imperial, lázeňská sanatoria Sanssouci a Švýcarský dvůr, to vše v Karlových Varech. Potom lázeňský hotel Palace v Mariánských Lázních a horský hotel Lesní zámeček na Klínovci v Krušných horách. Co se týká lidí, akciová společnost jich zaměstnává kolem pěti set padesáti včetně dělného, mimořádně úderného a produktivního ředitelství. Zde je nás kolem třiceti. Dosahujeme produktivity práce přes jeden milion jedno sto tisíc korun na hlavu a ročně je naše společnost schopna plodit čistý zisk v řádech desítek milionů korun.

Když jsem v osmdesátých letech minulého století pracoval v Litvínově, tak lékaři zaměstnankyním našeho kulturáku coby křížkovou lázeňskou indikaci v Mariánských Lázních uváděli „pánevní oblast“. Věděl jsem, jak to v Mariánských Lázních chodí. Od svých dvaceti až do let Kristových jsem tam rok co rok pravidelně pobýval na čtyřtýdenních léčebných pobytech. Nicméně až za nějaký čas jsem se dozvěděl, že ona indikovaná pánevní oblast není součástí lidského těla, ale že se jedná o Mosteckou hnědouhelnou, o níž jsme kromě „Chemopetrol Blues“: „Mosten, Liten granule, jen když hoří fakule…“ s oblibou a na základě tehdy platných empirických zkušeností ještě zpívávali: „…v uhelné pánvi kyslík nedusí…“ Došlo mi tak, že Mariánské Lázně jsou i klimatickými lázněmi. Dnes přírodní monopol – krajina a léčivé zdroje – plus vesměs utěšeně se rozvíjející infrastruktura služeb každým rokem do Česka přináší mnohamiliardové zahraniční inkaso z cestovního ruchu.
Škoda, že jsem tenkrát v sedmdesátých až osmdesátých letech také nedostal nějakou takovou křížkovou indikaci. Dnes už mne, prosím vás, s takovou indikací do lázní neposílejte. Teď potřebuji úplně jiné věci. Je však třeba uznat, že celý obor a náš byznys se primárně opírá o jedinečné léčebné zdroje, které (v našem případě v západočeském lázeňském trojúhelníku) v České republice jsou. V Karlových Varech to jsou desítky minerálních pramenů, z nichž je pro léčebné účely využíváno zhruba čtrnáct. Je mi líto, že ne všichni, kdo se v tomto odvětví pohybujeme, se k léčivým zdrojům chováme férově. Právě takové bych chtěl vyzvat, aby byli ve využívání přírodních léčivých zdrojů důslední, a tím pádem i co nejférovější vůči klientům. Léčivé zdroje jsou základním stavebním kamenem služeb, které my, podnikatelské subjekty v lázeňství, nabízíme. Ti, kteří to šulí, nejen že sráží kvalitu, ale komplikují nám pro své krátkodobé cíle pozice ve světě. Nechci tady v Karlových Varech na nikoho konkrétního apelovat, ale krédem Imperialu je, že to, čím můžeme nad mezinárodní konkurencí vyhrávat, je jedinečnost, kvalita a nikolivěk krátkodobé „české chytráctví“.

To už jsme se od mnohoznačných laškotností dostali k závažnému tématu! Kam podle vás české lázeňství směřuje?
Ráno jsem se koukal z okna, a mohlo by dopředu. Ale vážně. Pevně věřím, že to je obor s velice slibnou budoucností. Už proto, že těžko dnes české lázeňství vytrhnout z kontextu celkových trendů a životní úrovně na severní polokouli. I krátké ohlédnutí za posledními deseti lety napovídá, že se u nás udělala spousta práce především v oblasti infrastruktury. Co se týká budov, jejich zařízení a technické vybavenosti, tam již dosahujeme solidní úrovně světového standardu. Kde máme ještě velký manévrovací prostor, to je přístup ke klientovi. Lidský faktor. Myslím, že společným úkolem je vnést do našich řad přesvědčení, že vykonávat službu není nic degradujícího. Prostě, když si někdo vybere, že bude v našem oboru působit, musí přijmout, že to k němu patří. Zároveň je třeba se znovu vrátit k takovým věcem, jako je vědecká podpora, kterou jsme v uplynulých dvanácti letech zanedbali. Takto vložené prostředky a energie nám zpětně přinesou veliký užitek.

Pobyty v lázních od svého úsvitu patřily do kalendáře pravidelně se opakujících programů lidí, kteří nebyli úplně chudí. Nejednalo se vždy o pacienty, ale o každoroční kúru týkající se nejenom fyzického zdraví, ale i duševního. Když jsme spolu posledně hovořili, zmiňoval jste se, že chcete v čím dál větší míře provozovat rekondiční a jim podobné programy.
Jsem hluboce přesvědčen, že pobyt v lázních je pro každého hluboce prospěšnou, příjemnou, duši i tělo povznášející záležitostí. Sám jsem si to vyzkoušel v Třeboni. I touto formou děkuji za poskytnuté služby a zdravím přátele v Třeboni. Bylo to moc pěkné. Osobní zkušenost lidí, kteří zpravidla na rekondiční pobyt přijíždějí s určitou dávkou nedůvěry, je v absolutní většině velmi kladná. Konstatují, že si na to původně vlastně ani moc nechtěli vyčlenit čas. Nejlepší vypovídací hodnotu má fakt, že drtivá většina těchto klientů se vrací a pobyty v lázních se stávají integrální součástí jejich života. Žel, v obecném povědomí přetrvává názor, že pobyt v lázních je téměř něco zbytečného. Že to je rozmařilost nebo ztráta času. Že si raději pojedou lehnout na nějakou „prasečí pláž“ k moři. Už jsem byl ledaskde, ale pobyt v lázních je z devadesáti procent lepší. Když se na to podívám z pohledu poměru přínosu pro život a vložených prostředků, tak to, co se dokáže dostat v lázních, je nepoměrně kvalitnější a prospěšnější. Jednou zkusit lepší než stokrát slyšet. Zkuste to.

Už se mi to zhruba patnáctkrát podařilo. Ale jaká je u vás nabídka pro nepacienty?
Kromě třítýdenního lázeňského pobytu, který je koncipován komplexně, nabízíme řadu dalších různě dlouhých a obsažných programů. Speciálně v hotelu Imperial mají klienti vytvořeny excelentní podmínky. Můžeme se zde zaměřovat na různé věkové či zájmové skupiny. Např. na sportovně více orientované. Disponujeme moderním areálem tenisových dvorců s umělou trávou, s posilovnami, solárii, masážemi. Vlastníme golfový klub s „golf indoorem“. Manažery jsou hojně využívány možnosti aktivního trávení prodloužených víkendů. I v případě špatného počasí jsme schopni poskytovat všechny tyto kvalitní služby pod střechou. Je možné je kombinovat s balneoproce­durami. Dle individuálních požadavků klienta umíme připravit individuální program.

V těchto dnech dokončujete zcela nové středisko, divizi Balneo – Mercedes.
Ano. Vzniklo nákladem sto dvaceti milionů korun. S ostatními středisky, tj. Sanssouci a Švýcarský dvůr, je propojeno při minulém povídání zmiňovanými tunely. Takže kdyby se jimi někdo chtěl proběhnout, je po prvním červenci zván. Prvním třem zájemcům udělám osobní doprovod. Uvědomujeme si, že klienti mají právo na co nejvyšší úroveň služeb. Snažíme se proto předbíhat poptávku. Důkazem je, že společnost Imperial v posledních dvou letech striktně otočila kormidlo dějin své investiční politiky. Veškeré realizované zisky jdou zpět do našich zařízení. V současné době finišují přípravy na realizaci rekonstrukce hlavního objektu, hotelu Imperial a přilehlých polností. Proběhne od října tohoto roku do konce března příštího. Bude velmi razantní. Je rozpočtovaná na dvě stě dvacet až dvě stě padesát milionů korun. Mně osobně by se líbilo, kdyby si to všichni přijeli vyzkoušet teď před rekonstrukcí a po ní, aby měli možnost srovnání. Zároveň ale musím podotknout, že to bude složité, protože letos už máme téměř vyprodáno. Nicméně, volejte, faxujte, mailujte…


www.imperial.kv.cz