Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Plzeňský kraj, turistů ráj

Václav Koubík

Příroda Plzeňského kraje je neobyčejně pestrá. Od horských oblastí Šumavy a Českého lesa na hranici s Bavorskem přes vrchovinu šumavského podhůří až ke zvlněnému vnitrozemí. Všude se setkáte s barvitými městečky a vesnicemi, hojností lesů a vodních ploch. Pro náš kraj jsou typická hluboká údolí potoků a řek. Na Šumavě Úhlavy, ve vnitrozemí zejména kaňony Střely u Rabštejna nebo Berounky pod Plzní. Na území Plzeňského kraje jsou i části chráněných krajinných oblastí Křivoklátska a Slavkovského lesa. Díky Konstantinovým lázním a Chodové Plané jsme nejen krajem, v němž se narodil zakladatel Mariánských Lázní opat Kašpar Reitenberger, ale i krajem lázeňským. Pestrost je podmíněna především reliéfem. Dominantním přírodním fenoménem je pásmo pohraničních hor a na severovýchodě Plzeňská kotlina. Ostatní území kraje tvoří Plzeňská pahorkatina a část Brdské vrchoviny. V Plzeňském kraji se nachází 162 maloplošných chráněných území a rozmanitosti krajiny chrání i pětadvacet přírodních parků. Členíme-li náš kraj podle vodních toků, největší část tvoří povodí Berounky, zahrnující Plzeňsko, Kralovicko, Tachovsko, Domažlicko, Rokycansko a část Klatovska. K povodí horní Otavy pak patří Sušicko a zbytek Klatovska.

S radním Plzeňského kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch panem Václavem Koubíkem jsme se naposledy viděli na úspěšném Veletrhu cestovního ruchu ITEP. Nyní se opět potkáváme v Plzni. Tentokrát 27. listopadu 2010.
Pane radní, úkolem stání propagace cestovního ruchu a zemských (v případě Česka krajských) analogických aktivit jsou v prvé řadě hospodářské cíle. Posilování kupní síly, a tedy hospodářská prosperita na jimi spravovaných trzích. Verbovat k jejich návštěvě koupěschopné investory, byznysmeny, lázeňské hosty, turisty atd.
Plzeňský kraj má obrovskou výhodu v tom, že jsme, z globálního měřítka sice nevelkým, zato turistickými cíli a atraktivitami úžasně disponovaným územím. Mezi paleontology a turisty je náš kraj proslulý nálezy z období před 550 až 255 miliony let. Na našem území jsou totiž pozůstatky superkontinentu Pangey – radnické paleontologické naleziště s úžasně dochovanými zkamenělinami. Zajímaví a světově proslulí jsme i dalšími atraktivitami, i těmi o půl miliardy let mladšími, než je zkamenělé prvohorní pangeyské rostlinstvo.

Velkou módou je hlásit se k odkazu keltského osídlení České kotliny. V tomto vydání je interview s ředitelem Hornického muzea Příbram Dr. Velflem, jenž v něm upozorňuje na nově vystavené artefakty v Prostřední Lhotě týkající se báňské činnosti Keltů. Keltská opida se nachází i v Brdech na území Plzeňského kraje.
Také původní Plzeň (Starý Plzenec), jak ve svém seriálu „Počátky naší státnosti“ na stránkách Všudybylu uvádí Radek Míka, bývala keltským hradištěm. V lokalitě obce Hůrky, jejímž jsem starostou, se nachází přírodní rezervace Žďár. Žďár je i jméno pověstmi opředeného 629 m vysokého skalnatého vrchu s pozůstatky kamenného valu keltského hradiště z doby laténské. V jeho blízkosti se nachází i keltské mohylové pohřebiště. Výstup na Žďár vřele doporučuji. Co se týče dalších kopcovitých či spíše horských turistických lokalit, rád bych připomněl Šumavu a Chráněnou krajinnou oblast Český les. Zejména Tachovsko, kde jsou velmi zajímavé věci.

V minulém, desátém vydání Všudybylu 2010 hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec mj. říká: „Na podporu rozvoje aktivit cestovního ruchu se chceme zaměřit zejména v příhraničí s Německem. V této oblasti bývalé „železné opony“ totiž s hospodářským útlumem a nedostatkem pracovních příležitostí dochází k velkému vylidňování. O tom, jak tomu čelit, jednáme s německými i rakouskými partnery. Všechny strany jsou nakloněny tomu, aby se v příštím plánovacím období Evropská unie zaměřila na podporu hospodářského rozvoje právě v této části Evropy.“
Daří se nám propojovat a zviditelňovat možnosti turistického ruchu v Plzeňském kraji ve spolupráci s Touristisches Service Center ArberLand  v Regenu. Jedním ze společných projektů je vydání turistického průvodce „Pěšky Plzeňským krajem a bavorským příhraničím“. Průvodce nabídne pěším turistům padesát vybraných zajímavých turistických tras, které povedou k atraktivním cílům Plzeňského kraje a bavorského příhraničí. Věříme, že se podaří podpořit propagaci Plzeňského kraje a bavorského příhraničí jako atraktivní turistické destinace a vzbudit zájem návštěvníků a turistů o návštěvu našeho regionu. Věnujeme také prostor česko-německým projektům ve spojení s institutem Centrum Bavaria Bohemia, které zahájilo 1. listopadu 2011 nové projekty, například „Kultur ohne Grenzen – Kultura bez hranic“ a „Begegnung Bayern Böhmen – Setkávání Čechy Bavorsko“. Plzeňský kraj zde má svého zástupce, který se věnuje realizaci zmíněných projektů a snaží se přispět k zatraktivnění cestovních ruchu a kulturního života především v příhraniční oblasti. K tomu přispívá i naše příspěvková organizace – Muzeum Českého lesa v Tachově. Jeho součástí je historická, národopisná, přírodovědná expozice a bývalý klášterní refektář. Jeho ředitelka Dr. Jana Hutníková jej vede velice dobře. Muzeum má velmi zajímavé expozice. Protože chceme, aby se oblast Českého lesa stala ještě navštěvovanější, klade Plzeňský kraj velký důraz na tamní infrastrukturu cestovního ruchu. Na rozvoj cyklostezek a jejich napojení na páteřní cyklostezku. Rád bych v této souvislosti připomněl jízdárnu v Tachově Světcích, kterou se městu za přispění řady fondů podařilo zdařile zrekonstruovat. Kromě toho, že plní své hlavní poslání, Kulturní středisko města Tachov v ní pořádá nádherné koncerty, kterých se rád zúčastňuji.

Rodná chalupa mého dědy Martina Kaince je rovněž na Šumavě, v Nespicích. Jako folklorista a milovník románů Karla Klostermanna ale mám rád i západní část Šumavy a oblast Chodska.
Chodský folklor, rázovitá chodská města a obce, Domažlice, Postřekov, Klenčí, scenérie Čerchova a další tamní přírodní lokality jsou opravdu nádherné. Nový projekt oddělení cestovního ruchu pro rok 2012 s přesahem do roku 2013 „Do Plzeňského kraje za přírodou, tradicemi a gastronomií“ se zaměřuje na vytvoření a distribuci tří nových propagačních produktů cestovního ruchu Plzeňského kraje: Šumava = zelená střecha Evropy, živý folklor Chodska a Pivo = zlatý poklad Plzeňského kraje. Jeden z jeho přínosů vidíme ve zvýšení informovanosti o turistické nabídce v našem regionu, a tím i podpoření prodloužení sezony a zvýšení počtu návštěvníků. V Plzeňském kraji jsou úžasná místa a je třeba, aby si je nejen tuzemští návštěvníci, ale i zahraniční hosté zamilovali a rádi se k nám vraceli.

Plzeňský kraj připravuje vydání publikace „Svatební den v Plzeňském kraji a bavorském příhraničí: romantika i dobrodružství“

Celobarevnou brožuru připravuje Krajský úřad Plzeňského kraje ve spolupráci s bavorským městem Deggendorf. Bude obsahovat tipy na tradiční i netradiční svatební dny v Plzeňském kraji a bavorském příhraničí. Její vydání v nákladu pět tisíc kusů je plánováno na konec března 2012. Elektronická verze bude následně k dispozici ke stažení na internetových stránkách www.turisturaj.cz a také www.arberland.de. Nejen subjekty působící v obou regionech a nabízející především netradiční svatební služby se mohou přihlásit do projektu. Důvodem vzniku tohoto propagačního materiálu byla absence této nabídky v obou regionech. Vyzýváme tímto všechny novomanžele, poskytovatele svatebních služeb, objekty, kde lze klasické ale i netradiční svatební obřady i hostiny všeho druhu realizovat, aby se přihlásili na níže uvedený kontakt zhotovitele,“ říká radní Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Koubík. Novomanželé mohou poskytnout do katalogu i fotografie ze skutečné netradiční svatby nebo uskutečněné na turisticky atraktivním místě v Plzeňském kraji nebo bavorském příhraničí. Zhotovitel z došlých tipů a nabídek vybere ty nejzajímavější a zařadí je do publikace. Svatební dny budou členěny dle druhu a typu, a to na svatby tradiční, romantické, svatby v přírodě, svatby s trochou adrenalinu a netradiční svatby. Katalog bude doplněn o tipy na svatební cesty a líbánky v uvedených regionech. Německým partnerem projektu je bavorské město Deggendorf, které zastupuje paní Karin Achatz – vedoucí městského informačního centra. Široká nabídka bude tedy obsahovat svatební tipy i zajímavé informace z bavorského příhraničí. „Málokdo z Čechů například ví, že hned za hranicemi může zažít krásnou netradiční svatbu. Svatební pár vyveze na dominantu Bavorského lesa – Velký Javor speciální svatební kabinka,“ říká Simona Fink z Touristisches Service Center ArberLand v Regenu. Tento projekt je spolufinancován z Dispozičního fondu euroregionů, Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007–2013.
Zhotovitel: MEDIA PRODUCTION s.r.o., tel.: +420 602 654 351, e-mail: mproduct@mproduct.cz