Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Pardubický kraj

Nezáleží na věku, rodinném stavu ani na vašem založení. V Pardubickém kraji, kde se snoubí nádherná příroda s velkolepou historií, lidským umem, úchvatnou hudbou a všemožnými druhy sportu, si určitě přijdete na své. A to v kteroukoli roční dobu. Je to region milých a pohostinných lidí, kteří žijí bohatým kulturním a společenským životem. Dokladem toho může být pořádání tradičních sportovních či kulturně-společenských akcí, mezi něž patří například Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl, Velká pardubická steeplechase či Zlatá přilba. Do vašich srdcí se zcela určitě zapíše i chuť výtečného pardubického perníkového srdce nebo blízkost koní, kteří ke zdejšímu kraji neodmyslitelně pat­ří.

Celý kraj je rozdělen do pěti turistických oblastí, kterými jsou Pardubicko, Chrudimsko-Hlinecko, Českomoravské pomezí, Orlické hory a Podorlicko a Králický Sněžník. Každá z těchto oblastí je něčím specifická. Zatímco východočeské Polabí kolem krajské metropole, města Pardubic, je územím převážně rovinatým s příznivým teplým klimatem a množstvím příležitostí pro koupání, provozování vodních sportů, pěší turistiku či cykloturistiku, Orlické hory a oblast Králického Sněžníku pro změnu lákají zejména milovníky horské turistiky a zimních sportů. Největší turistická oblast Pardubického kraje, Českomoravské pomezí, se zase proslavila velkým množstvím zachovalých kulturních a historických památek. Oblast Chrudimska-Hlinecka pak především prostřednictvím skanzenu na Veselém Kopci láká návštěvníky tohoto regionu k seznámení se s tradičními lidovými zvyky a řemesly. Na území celého kraje se rozvíjí agroturistika, zvláště se zaměřením na tradiční chov koní.

Pardubicko
Pardubicko je krajina rovná jako stůl s jediným, zato velmi výrazným „pupíkem“ – Kunětickou horou. Je částí tak zvaného zlatého pruhu země české, nejúrodnější části Polabské nížiny. Pro toto území jsou charakteristické rozsáhlé kvetoucí louky, historické zavodňovací kanály a rybníky. Na Pardubicku se nachází několik chráněných území, jako jsou například přírodní rezervace Bohdanečský rybník a rybník Matka, půvabný park platanů a věkovitých dubů v Cholticích nebo typicky polabská krajina v okolí Lázní Bohdaneč. Je to kraj bohatý i na památky, mezi něž patří například goticko-renesanční zámek a historické jádro v Pardubicích, hrad na Kunětické hoře, barokní zámek v Cholticích a řada sakrálních staveb, jako jsou například románský kostel v Kojicích či dřevěný kostelík ve Velinách. Svým charakterem je Pardubicko přívětivým krajem pro cykloturisty a sportovní rybáře.

Chrudimsko-Hlinecko
Stačí letmý pohled do mapy České republiky, abyste zjistili, že oblast Chrudimska-Hlinecka je chráněna dvěma výšinami – Žďárskými vrchy a Železnými horami. Nepatří sice mezi nejvyšší v České republice, zato vás upoutají svojí rozmanitostí. Navíc tvoří jakýsi rám pro zdejší členitou krajinu. Ideální místo pro život i pro strávení pohodové, nejen rodinné dovolené – tak charakterizují region Chrudimsko-Hlinecko zdejší rodáci. Milujete půvabnou, průmyslem nezkaženou přírodu? Pak vám tato oblast nabídne mnoho přírodních rezervací, třeba v Železných horách. Víc než příroda vás lákají historické památky? Pak zavítejte třeba do skanzenu na Veselém Kopci, případně vystoupejte na některý z mohutných hradů. A nebo jste spíše sportovně založení cestovatelé? Tak proč nešlápnout do pedálů a nevyrazit na některou z proslulých chrudimských cyklostezek? Ano, na Chrudimsko-Hlinecku si všichni přijdou na své…

Českomoravské pomezí
V malebném kraji českomoravského pomezí leží území vymezené památnými městy Svitavy, Litomyšl, Polička, Vysoké Mýto a Moravská Třebová. Tato města s tisíciletou tradicí zvou k návštěvě nejen milovníky historie, ale i vyznavače hodnotných kulturních zážitků, přírodních krás či unikátních technických památek. Dostupnost Orlických hor, Českomoravské vrchoviny nebo Moravského krasu dělá z této oblasti zajímavý výchozí bod pro aktivní dovolenou, odpočinek a relaxaci. Opravdovou lahůdkou pro obdivovatele historických skvostů je město Litomyšl. Najdete tu nejen překrásný zámek se sgrafitovou omítkou zapsaný na seznamu UNESCO a pyšnící se unikátním zámeckým divadlem, ale i Portmoneum – Muzeum Josefa Váchala, spisovatele a mystika, nebo Červenou věž – nejvýznamnější dochovanou část městského opevnění.

Orlické hory a Podorlicko
Oficiální turistická oblast Orlické hory a Podorlicko se ve skutečnosti skládá ze dvou samostatných horských masivů, a to sice z Orlických hor, Králického Sněžníku a orlického podhůří. Samotné hory a jejich nejbližší osídlení patří do pásma Sudet, kde před 2. světovou válkou převládalo německé obyvatelstvo, takže i dřívější názvy osad byly německé. Tato turistická oblast je rájem pro pěší turisty, cykloturisty, běžkaře i sjezdaře. Hory a jejich podhůří nejsou poznamenány tak zvanou tvrdou turistikou. Nenajdete tu obří hotelové komplexy, ale spíše ubytování v menších zařízeních nebo v soukromí. Další výhodou je absence velkých městských aglomerací – zdejší městečka jsou spíše menší, upravená a po celé oblasti se setkáte se zachovalou lidovou architekturou. Tento kraj je bohatý na církevní památky, hrady, zámky, přírodní krásy a tradiční řemesla. Je to ideální kout pro rodinné dovolené i pro ty, kteří chtějí objevovat.

Králický Sněžník
Králický Sněžník, majestátní masiv a třetí nejvyšší pohoří v České republice. Pradávná hranice mezi Čechy, Moravany a cizinci – nejprve Prusy, později Němci, dnes Poláky. Místo vzpomínané v mnoha literárních i filmových ztvárněních, místo milované, opouštěné a znovu objevované. Králický Sněžník, Grulicher Schneeberg, Spieglitzer Schneeberg, Sniežnik Kladzki, to je jen výběr několika názvů z různých jazyků. Místo s překrásnými přírodními atributy, nádhernými výhledy a dosud hloubavé království ticha a pokory před silami mocnějších člověka. Místo, kde na sebe necháme působit genia loci – ruinami staré rozhledny císaře Viléma na vrcholu Králického Sněžníku z počátku 20. století počínaje, přes rozsáhlý systém pohraničního opevnění z doby před 2. světovou válkou a vrchem Klepý, nazývaným střechou Evropy, po staletí stejným rytmem dělícím vodu do tří moří, konče. Králický Sněžník je však i oblastí dynamicky se rozvíjející, což dokládá například centrum zimních lyžařských sportů Ski centrum Sněžník na Dolní Moravě nebo nově připravovaná zimní střediska v okolí a upravované běžecké areály na Suchém vrchu a v okolí hory Jeřáb.

Jak je tedy patrné, navštívíte-li Pardubický kraj, budete se moci seznámit s lidovými a folklorními tradicemi včetně řemeslné výroby, poznat ojedinělé množství hradů i zámků, starobylých vojenských pevností a opevnění, městských památkových rezervací a mnoho dalších atraktivních památek renesanční, barokní, secesní i moderní meziválečné architektury. A pokud vás kulturní a historické památky příliš nelákají a dáváte přednost spíše aktivnímu odpočinku, máte v Pardubickém kraji také z čeho vybírat.