Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Ostrava, cestovní ruch a hotelnictví k sobě patří

říká Lubomír Bárta, ředitel Hotelu ATOM Ostrava, spol. s r.o.

Příští rok se bude v Česku po dvanácti letech konat světový šampionát v ledním hokeji. Bude se hrát v Praze a v Ostravě. V těsném sousedství ARÉNY VÍTKOVICE v Ostravě, v níž se budou hrát zápasy dvou ze základních skupin a jedné osmifinálové, se nachází čtyřhvězdičkový hotel ATOM. Zeptal jsem se proto jeho ředitele pana Lubomíra Bárty, jak se ATOM připravuje na jednu z nejprestižnějších událostí své existence a novodobých dějin města Ostravy.
Samozřejmě velmi intenzivně. Vždyť v hotelu ATOM bude bydlet a stravovat se osm hokejových mužstev. Je třeba si uvědomit, že mistrovství světa dalece přesahuje rámec sportu. Pro město, a nejen pro něj, to bude znamenat obrovskou příležitost k celosvětové propagaci v oblasti sportu i cestovního ruchu. Ostrava tak dostane šanci se důstojně zviditelnit, což může mít pozitivní vliv na oživení zájmu investorů i na komplexní povzbuzení hospodářského rozvoje. V době hokejových zápasů se Ostrava a Moravskoslezský kraj díky televizním přenosům stanou jedním z nejsledovanějších míst planety. S Ostravou se tak seznámí nejen špičkoví sportovci a řada fanoušků, mezi nimiž jistě nebudou chybět významné osobnosti, ale i miliony televizních diváků po celém světě. Pro Ostravu to bude ohromná věc. Samozřejmě i pro ATOM, který se již nyní připravuje na důkladnou rekonstrukci interiérů i exteriéru. Měla by být hotova do konce letošního roku, tak aby byl připraven přivítat účastníky nejprestižnějšího sportovního svátku na odpovídající, tedy světové úrovni.

Pro vytíženost hotelu ATOM je obrovskou devizou těsné sousedství s ARÉNOU, donedávna známou pod názvem Palác kultury a sportu.
Nejen pro náš hotel, ale pro celé město a kraj! Máme překrásnou víceúčelovou halu. Také do její modernizace se však musí v souvislosti s konáním mistrovství světa vložit velké prostředky. Ale oba objekty, jak ARÉNA, tak hotel ATOM, budou vložené investice zhodnocovat i po ukončení mistrovství. Díky finančnímu impulzu se stanou mnohem konkurenceschop­nějšími i v neskonale tvrdších podmínkách sjednocené Evropy. ATOM je navíc obklopen i dalšími sportovišti, mimo jiné městským fotbalovým a lehkoatletickým stadionem, kde se konají světoznámé lehkoatletické mítinky „Zlatá tretra“.

V hotelu ATOM bývají ubytováni účastníci významných sportovních, kulturních i společenských akcí. Vytvořili jste dokonalé podmínky pro organizátory celorepublikově sledované volby královny krásy. O kongresovém zázemí vašeho hotelu jsem se zmiňoval i v souvislosti s loňskou velmi vydařenou konferencí cestovního ruchu (18. a 19. dubna 2002).
To, že jsme kongresovým hotelem se špičkovým zázemím, inzerujeme i ve svém názvu. Velký kongresový sál má kapacitu 290 míst, která lze propojením s restaurací navýšit o dalších 100. V malém sále usadíme 80 osob, Rudolfův salonek je pro 25 osob, komornější salonek Diplomat pro 12, často se využívá i salonek pro 6 osob a apartmá s konferenční částí pro 8 osob. Na kongresovou turistiku se chceme orientovat i nadále. A snad ještě více než dosud. Tomu v budoucnu přizpůsobíme i naše možnosti. Navíc snad nemusím zdůrazňovat fakt, že kongresová turistika znamená velký ekonomický přínos také pro Ostravu.

Ostrava pozitivně mění svou tvář. Zřejmě k tomu přispělo i to, že jí bylo svěřeno Mistrovství světa v ledním hokeji. Svůj vzhled zanedlouho změní také hotel ATOM…
Vámi zmíněné pozitivní změny spolu tak trochu souvisí. Od prvního května letošního roku totiž hotel ATOM patří městu Ostravě. Nový vlastník má správnou vizi. Dokázal to tím, že se stal majitelem velmi frekventovaného kongresového, ubytovacího a stravovacího zařízení ve strategickém místě. Vytvořil tak dlouhodobě perspektivní podmínky i pro hotel ATOM, který se stal nedílnou součástí koncepce rozvoje města. Je tedy více než logické, že se město rozhodlo investovat právě do tohoto hotelu. V době, kdy pozici Ostravy výrazně posílí dostavba dálnice a rozvoj mezinárodního letiště, bude město připraveno na příliv investorů. Bude jim moci nabídnout komfortní ubytování na vysoké úrovni. Lukrativní hosté městského hotelu ATOM, kteří se většinou rekrutují z řad byznys klientely či kongresových turistů, budou pro Ostravu znamenat dlouhodobý nezanedbatelný ekonomický přínos.

Pane řediteli, jste držitelem titulu Hoteliér roku a mnoha jiných profesních a oborových ocenění. Máte bohaté zkušenosti. Jistě jste měl za svou praxi řadu nabídek. Proč zůstáváte věrný právě Ostravě?
Především proto, že jsem ostravským patriotem. Již od mládí jsem se setkával s tendencemi zatlačovat Ostravu kamsi do pozadí. Jako kdyby v republice nic neznamenala. To přece není pravda! A pokud mi o něco jde, bývám neústupný. Obzvlášť, pokud jsem přesvědčen, že se Ostravě upírá její svaté právo být úspěšnou a prosperující metropolí nádherného Moravskoslezského kraje. A titul Hoteliér roku? Získal jsem jej možná i proto, že se stále snažím dokázat jediné: Ostrava, cestovní ruch a hotelnictví k sobě prostě patří. Ostatně, praxe mi dává za pravdu. Přibývá lidí, kteří mají potřebu Ostravu navštívit a kteří vyžadují, ale zároveň si i zasluhují opravdu kvalitní služby. Takové jim nabízí právě hotel ATOM.




Hotel ATOM Ostrava spol. s r.o.

Zkrácená 2703

700 30 Ostrava – Zábřeh

tel.: 596 702 111

fax: 596 702 860

e-mail: hotel@atom.cz
www.atom.cz