Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Osmdesát let vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice

Čejkovice patří k milovníky vín oblíbeným a turisty i cykloturisty navštěvovaným místům jižní Moravy. První dochovaný písemný záznam o nich (z roku 1248) se váže k dominantě obce, templářské tvrzi s mohutnými sklepy vybudovanými řádem templářských rytířů, o jejichž původním rozsahu kolují legendy. Templářské sklepy byly a stále jsou využívány pro uskladnění a zrání vína z vinic tří vinařských podoblastí, z nichž Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo, zpracovávají hrozny. Proto jsem rozhovor s ředitelem družstva Ing. Pavlem Pastorkem 3. října 2016 zahájil konstatováním:
Pane řediteli váš podnik (založený roku 1936) už osmdesát let úspěšně hájí odkaz rytířů, kteří pečovali o bezpečnost poutníků putujících z Jaffy do Jeruzaléma. O tom, že si templáři uměli vybrat, svědčí nejen lokace Čejkovic (neboť leží v nejteplejší oblasti Česka), ale i vy, jejich pokračovatelé. Výsledky vašeho podniku jsou toho dokladem, neboť na trh dodáváte široké portfolio nejkvalitnějších partií odrůd.
Ano, dá se s trochou nadsázky říci, že svou prací šíříme slávu templářů. Co se týká pěstování révy a výroby vína v oblasti Čejkovic, musíme se vrátit hluboko do historie. Při archeologických vykopávkách v keltských sídlištích se našly pozůstatky vinné révy. Těžko spekulovat, zda staří Keltové vyráběli víno, nebo pouze konzumovali hrozny. Nesporným faktem ale je, že příchod římských legií na území jižní Moravy znamenal povznesení vinařiny. Ano, pro některé lokality bylo pěstování révy novinkou, ale v Čejkovicích a okolí je historie jejího pěstování mnohem, mnohem delší. Koneckonců dvacet kilometrů od Čejkovic se nachází významné místo počátků naší státnosti, národní kulturní památka slovanské hradiště v Mikulčicích, místo možného působení věrozvěstů sv. Konstantina a sv. Metoděje, se základy knížecího paláce a dvanácti kamenných kostelů, v nichž se vysoce pravděpodobně víno užívalo k liturgickým účelům. Takže tolik krátce k naší vinařské tradici. V Čejkovicích „jen“ pokračujeme v díle započatém našimi předky. Doufám, že Evropská unie a české předpisy, které jsou nezřídka „papežštější než papež“, zdejší vinařinu nezlikvidují, jako se to stalo u jiných komodit českého zemědělství.

Vaše vinařství je iniciátorem a propagátorem vín tzv. interspecifických odrůd.
Ano, to jsou v posledních desetiletích nově vyšlechtěné odrůdy, které mají přímo ve svém genomu výbavu ochraňující je proti houbovým chorobám. Jsme si totiž vědomi zodpovědnosti k přírodě a snažíme se o omezování užívání pesticidů nutných pro ochranu. Naše společnost je jedním z největších, ne-li vůbec největším výrobcem vín těchto odrůd. V současné době dodáváme šest nových odrůd vín. Jsou to pro nás někdy exotické názvy. Například Johanniter, Saphira či Alleta nebo Cabernet Cortis. Nejznámější z nich je Hibernal, který se v České republice prosazuje už několik let, a je na něj velmi kladný ohlas. Další zajímavou odrůdou je Solaris. Je to velmi raná odrůda, ještě ranější než Irsai nebo Muškát moravský. Prakticky se dá konzumovat již kolem 20. srpna, a to již při cukernatosti kolem devatenácti či dvaceti procent obsahu cukru. Získat z této odrůdy víno v kvalitě pozdního sběru nebo dokonce výběru hroznů je běžná věc. Takže i Solaris úspěšně uplatňujeme ve své nabídce. A i když jsme přesvědčováni, že milovníci vína inklinují k suchým vínům, jsme svědky toho, že na kdejaké výstavě či akci, jako jsou například „otevřené sklepy“, je největší zájem návštěvníků-konzumentů o vína s vysokým obsahem zbytkového cukru.

Čejkovice díky Templářským sklepům expandují do světa.
Samozřejmě se v rámci obchodu snažíme pronikat s našimi (především bílými) kvalitními velmi zajímavými víny na zahraniční trhy. Bohužel, v této oblasti jsme výrazně hendikepováni tím, že moravští a čeští vinohradníci a vinaři mají podstatně nižší dotace, než dostává naše konkurence v západních zemích Evropské unie, jako jsou Španělsko, Francie, Itálie. Teď se exportérským šlágrem vinařů stala Čína. Nicméně vývoz českého vína do Číny nebude tak monstrózní, jak to možná vypadalo na jaře 2016 při návštěvě čínského prezidenta v Česku, kdy jsme se ze sdělovacích prostředků dovídali, že Číňané budou v Česku víno nakupovat v ohromujících objemech. Skutečnost je podstatně skromnější – zatím nemám informaci, že by byla uzavřena jediná konkrétní smlouva, která by tyto proklamace naplňovala. Nicméně nejsme pasivní. Sami se intenzivně věnujeme jednáním a propagaci našich vín v České republice i v zahraničí, a to i ve zmiňované Číně. Občas se nám do ní podaří nějaký ten kontejner vína vyvézt. Teď tu zrovna máme připravenu další dodávku do Číny. Přesto jsem v oblasti exportu moravských a českých vín na zahraniční trhy opatrný. Naše kvalitní vína jsou pro zahraniční odběratele drahá a neznámá. Česká republika není v zahraničí vnímána jako tradiční producent vína, ale především jako producent piva. V tomto pivovarníkům závidím, avšak pracujeme na tom, abychom se jim alespoň trošku přiblížili a nějaké to víno vyvezli.

V letošním roce přišly koncem dubna třikrát za sebou mrazy, které na řadě míst poškodily vinice.
Tyto pozdní mrazy poškodily vinice nejen na Moravě, ale i na Slovensku, v Maďarsku a Rakousku. Dovolím si předpovídat, že letošní úroda hroznů bude oproti loňské zhruba poloviční. Loni byla úroda velmi pěkná, jak na množství, tak i v kvalitě, a přitom bylo velké sucho. Réva se těmto podmínkám přizpůsobila, a tak pro letošní rok založila méně květenství, což předznamenává méně hroznů. Takže i kdyby nedošlo k mrazům, k určitému snížení výnosu by došlo i tak. Těžko spekulovat, jestli o deset nebo patnáct procent. Nicméně dubnové mrazy dokázaly vinařům v některých lokalitách šeredně zamotat hlavu. Templářské sklepy Čejkovice mají sklízet ještě asi čtyřicet procent svých vinic, takže nebudu spekulovat. Přesto jsem přesvědčen, že celkový výnos hroznů bude podstatně nižší, než někteří vinaři udávali do sdělovacích prostředků. A bohužel, udávají do dneška. Z toho je jasné, že do České republiky bude importováno i větší množství nenalahvovaného vína než v předchozích letech. Při normální úrodě je Česko ve víně soběstačné možná ze sedmdesáti procent. Kolik vína se příští rok doveze, o tom spekulovat nebudu.