Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Orlické hory vyhledávaným cílem

Hotel Praha


v Deštném v Orlických horách se nachází na úpatí Velké Deštné „ZIMNÍHO KOPCE“ u horské silnice z Deštného na Šerlišský Mlýn a Masarykovu chatu, v bezprostředním sousedství lyžařského areálu. V současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Pozemky hotelového areálu jsou ale dostatečně velké, aby hostům mohly poskytnout soukromí. K příjemnému posezení zde bude letní zahrádka, dětské hřiště a zeleň. Hotel bude splňovat standardy vyšší třídy. Bude disponovat 47 lůžky, většinou ve dvoulůžkových pokojích s možností přistýlky, předsíňkou, vestavěnými skříněmi, posezením, televizním satelitním příjmem, telefonem a samozřejmě vlastním sociálním příslušenstvím. Hotelová kuchyň bude dimenzována na tři sta jídel denně. Parkoviště bude mít šestnáct stání. Restaurační zařízení a salonek pak bude dotvářet vhodné podmínky pro pořádání podnikových akcí, školení a seminářů.

Dispoziční řešení

Podzemní podlaží
bude sloužit jako sklad zeleniny a ovoce, potravin, nápojů a pivní sklep. Bude zpřístupněno hospodářským schodištěm a nákladním výtahem při hospodářském vstupu se zásobovací rampou. Do přízemí hlavní budovy
je centrální vstup přes zádveří. Po pravé straně bude restaurace a nalevo salonek s vlastním sociálním zařízením. Stravovací prostory jsou přes office s lobby barem napojeny na provoz kuchyně. Kuchyň je členěna na hrubou přípravu s černou kuchyní, vlastní kuchyň, studenou kuchyň a úsek mytí nádobí s prokládací skříní a příjmem špinavého nádobí přes podávací okénko z prostoru office. Je vybavena denním skladem. Její zázemí má vlastní vstup s příjmem zásob, sklady obalů a odpadků. Pro zaměstnance je tu šatna a sociální zázemí. V tomto sektoru je i úklidová komora. Pro ubytované hosty je k dispozici postranní vstup na východní straně od zádveří. Na zádveří navazuje chodba s hlavním schodištěm. Po levé straně zádveří je recepce s místností zaměstnanců a po pravé lyžárna s botárnou. První podlaží hlavní budovy
je zpřístupněno hlavním schodištěm z centrální haly. Při jižním průčelí jsou tři hotelové pokoje 2 + 2. Na západní straně je navržen apartmán s kuchyňským koutem a ložnicí. Na východní pak apartmán s kuchyňským koutem a dvěma ložnicemi. Na tomto podlaží je umístěn i sklad čistého a špinavého prádla a úklidová komora. Druhé podlaží hlavní budovy
využívá prostor podkroví. Zde jsou tři dvoulůžkové pokoje a dva 2 + 2. Domek
představuje samostatný objekt s vlastním vstupem. Zázemí tvoří lyžárna. V přízemí jsou dva pokoje 2 + 2 a v podkroví dva dvoulůžkové.

Orličky, či Orlické hory mám rád. Už proto, že jsem byl po několik let členem oddílu výkonnostní turistiky TJ Sokol Sedloňov v Orlických horách, než jsem přestoupil do horolezeckého oddílu do Teplic. K nezapomenutelným zážitkům zimních víkendových soustředění v tělocvičně sedloňovské školy, pod záminkou promítání diapozitivů z hor, tzv. „Diafestů“, či z rýžování zlata – „Mamonfestů“, patřily hřebenové túry, a zejména pak příslovečné dlouhé táhlé sjezdy z Velké Deštné, zhusta však tzv. tygří stopou. Pochopitelně na běžkách. „Hodit tygra“ na sjezdovkách totiž není tak skvělým zážitkem jako na běžkách, obzvláště poté, co vám, vzpouzejícímu se gravitaci a zákonu o zachování energie, následně bágl zarazí hlavu hluboko do prašanu.
V polovině loňského prosince jsem Deštné navštívil opět. To abych si prohlédl hotel Praha právě procházející rekonstrukcí. Nachází se pod sjezdovkami, přímo proti vlekům. A přesto, že docela obstojně zvládám jízdu „starou cestou kolmo dolů – na partyzána“, je vysoce pravděpodobné, že bych dobrzdil až na jeho recepci. Naštěstí takhle odvážných zase mnoho není a hotel Praha je stavěn bytelně.
Jednatele společnosti Renova, která vlastní hotel Praha, pana Libora Špatenky jsem se zeptal, proč má Orlické hory rád on.

Protože jsem narodil v Opočně, v podhůří Orlických hor, a jako malý kluk byl permanentně na horách, neboť tam rodiče mají chatu. Kousek za vesnicí, kde teď bydlím, v Houdkovicích, je od lesa krásný pohled na Orlické hory od Nového Hrádku až po Rokytnici v Orlických horách po pravé straně.

V Orlických horách bývají neskonale lepší sněhové podmínky než v daleko vyšších pohořích. Je to dáno i tím, že jsou první vysokou bariérou ze směru od Baltického moře a zachytávají sněhové srážky. Orlické hory jsou nádherné nejen v zimě, ale po všechna roční období.
Každé z nich má své kouzlo. Např. letní západy slunce z Velké Deštné vonící borůvčím a brusinkami. Během zimní sezony jsou zase Orlické hory vyhlášené středisky zimních sportů jako Říčky a již zmiňované Deštné. Vzhledem k charakteru zdejších lesů zde bývá nádherně barevný podzim. Jaro, byť k nám do hor k radosti lyžařů a milovníků zimních sportů přichází poněkud později, je nádherné probouzející se přírodou ze zimního spánku, nejprve bílými a záhy pak barevnými květy… Ostatně i Velká Deštná, jako výrazně dominantní kopec Orlických hor, září ve vegetačním období stovkami květů.

Kouzlu Orlických hor věříte natolik, že jste se rozhodli investovat do nákupu a rekonstrukce hotelu Praha.
Ano, Orlické hory byly a jsou vyhledávaným cílem turistů. Dá se očekávat, že vstupem Česka do Evropské unie zde ještě vzroste poptávka po kvalitních ubytovacích kapacitách. Hotel Praha v Deštném jsme se rozhodli koupit, rekonstruovat a rozšířit zejména proto, že se nám líbila jeho poloha. To, jak se naše společnost k hotelu dostala, ale má poněkud delší historii. Po listopadu byl vrácen restituentům. Ti jej prodali společnosti, která sice měla zpracovaný projekt, ale nepodařilo se jej uskutečnit. Následně jej v dražbě získal další majitel s tím, že jej zrekonstruuje. Rekonstrukce rovněž neproběhla a došlo k prodeji dalšímu majiteli. Ten se také rozhodl hotel prodat a přišli jsme na řadu my. Rozhodli jsme se zde investovat volné prostředky.

Hotel Praha je nejen na malebném místě, ale řekl bych, že jeho poloha je v Orlických horách přímo strategická.
Zejména po loňské investici společnosti, provozující zdejší ski areál, která zbudovala přímo proti nám novou sjezdovku s lyžařským vlekem a přikoupila další sněhová děla. Hned proti nám končí sjezdovky Marta 1, a tak z hotelu Praha, z restaurace i většiny pokojů, je výhled přímo na sjezdovky a do centra ski areálu. Hotel má nejen strategickou polohu u dojezdu hlavních sjezdovek, ale je výhodným východiskem pro celoroční túry, zejména pro tradiční hřebenové. Nachází se na pozemku o rozloze téměř půl hektaru. Z jedné strany je ohraničen řekou Bělou, z druhé horskou silnicí vedoucí z Deštného na Šerlišský Mlýn a na Masarykovu chatu.

Koupí hotelu Praha jste si udělali radost, ale vaše firma podniká ve zcela jiné oblasti než v pohostinství a cestovním ruchu. Chystáte rozšířit portfolio její činnosti?
V žádném případě. Nepatříme mezi odvážné, kteří se domnívají, že vést hospodu či hotel je legrace, kterou zvládne každý. Naopak, naším záměrem je dát mu hned od začátku profesionální vedení, aby mohl fungovat v dlouhodobé perspektivě. Rozhodli jsme se proto, a to i prostřednictvím Všudybylu, oslovit potenciální zájemce, kteří by byli schopni si v podstatě zcela nový hotel s dlouholetou tradicí pronajmout a provozovat na špičkové úrovni. Spolu s projektanty jsme investici pojali tak, aby náš hotel patřil k nejlepším v Orlických horách. Stejně tak chceme, aby služby poskytované v jeho komplexu byly v prvotřídní kvalitě. To je základní požadavek. Důležitá je i ekonomika hotelu a jeho napojení do určitého řetězce už proto, aby byl celoročně obsazován a jeho provoz byl rentabilní. Záleží nám na tom, aby zájemce měl v hotelové branži cosi za sebou, abychom měli možnost se přesvědčit, jaké za ním stojí výsledky.






www.vodomery.cz