Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































O vzduchoplavbě

a dalších počinech na svou (každou) dobu pokrokových

Malebné lázeňské město Luhačovice leží na jižní Moravě, asi 20 km jihovýchodně od Zlína. Za svou slávu vděčí nejen třísetleté tradici lázeňské léčby, kouzlu architektury lázeňských domů, upraveným parkům a kráse okolní přírody, ale především léčivým pramenům. Nejznámějšími vyvěrajícími na území Luhačovic jsou Vincentka, Aloiska, Ottovka a pramen Dr. Šťastného. Lázně Luhačovice, a.s. své služby poskytují celoročně a k léčbě se využívají i další hydrouhličita­nochloridosod­né kyselky a jeden sirný pramen. V jejich léčebných zařízeních je poskytována lázeňská léčba založená na využití přírodních léčivých zdrojů v kombinaci s nejmodernějšími léčebnými a rehabilitačními metodami. Kromě lázeňské léčby indikovaných onemocnění nabízejí Lázně Luhačovice, a.s. řadu relaxačně ozdravných pobytů z nabídky „Zdravotní dovolená“. Luhačovice poskytují nejen lázeňskou léčbu a pobyt v krásném přírodním prostředí, ale i možnost aktivního odpočinku, kulturní a společenské vyžití.

I když provoz Lázní Luhačovice je celoroční, 11. května zde za účasti místních občanů, lázeňských hostů i celebrit proběhlo tradiční „Otevírání pramenů“ – díkuvzdání přírodním léčivým zdrojům. S předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti Lázně Luhačovice Ing. Josefem Krůželou jsem při této příležitosti hovor zahájil konstatováním, že Luhačovice, nedávno úspěšně popularizované jedním z dílů televizního seriálu „Četnické humoresky“, byly a jsou hojně navštěvovaným místem. Zřejmě i proto, že v roce 2002 byly zařazeny mezi 100 obdivovaných firem České republiky.
Renomé luhačovických lázní má několik aspektů. V roce 1902 to byl vznik první akciové společnosti Lázní Luhačovických, a to zejména zásluhou Františka Veselého, který přivedl Dušana Jurkoviče a začal budovat moderní české lázně na moravskoslovenském pomezí. Dalším, že v katastru Luhačovic (byť statut města získaly teprve v roce 1935, do té doby byly vesnicí) jsou soustředěny objekty významných českých architektů v široké škále (v době vzniku moderních) architektonických stylů. Počínaje lidovou secesí Jurkoviče, klasickou secesí Králíka, funkcionalistickými stavbami Fuxe, Roitha a dalších. Dalším znakem na svou dobu výlučného postavení Luhačovic bylo první inhalatorium, největší ve střední Evropě, postavené z iniciativy primáře prof. Ningra. Stojí dodnes a je využíváno pro základní indikaci léčení dýchacích cest. Pochopitelně je modernizováno a disponuje nejlepším vybavením, jaké tato terapie může mít. Ke zvláštnostem Luhačovic také patří tzv. sluneční a říční lázně, počátkem dvacátých let stavba velmi pokroková. Lázně zřídily veřejné koupaliště, jehož součástí byla místa pro slunění hostů. Další jedinečnost, která patří Luhačovicím, je tzv. vzduchoplavba, terapie prostějovského lékaře profesora Svozila, který zavedl pohybová cvičení na čerstvém vzduchu. Byla souborem cviků, které lázeňští hosté pravidelně cvičili, jakoby plavali ve vzduchu. Tato terapie směřovala k tomu, aby se lázeňští hosté podrobovali nejenom klasické balneoterapii, ale aby měli pravidelnou pohybovou aktivitu umocňující účinky pití minerálních vod a koupelí a inhalací.

Titulní stranu devátého vydání loňského Všudybylu zdobí nádherně zrekonstruovaný Jurkovičův dům. Jak tento dárek ke stému výročí Lázní Luhačovických prosperuje?
Je pravdou, že je z architektonického hlediska, provedením i nabídkou a úrovní služeb unikátní záležitostí. Myslím, že akciová společnost Lázně Luhačovice posunula zakladatelské dílo Dušana Jurkoviče o kousek dál, protože tomuto objektu přidala nové funkce. Dnes je to komplexní lázeňský hotel, tzn. že zde hosté pod jednou střechou najdou stylové ubytování, vynikající stravování, balneo i relaxaci. Po svém znovuotevření se setkal s obrovským zájmem veřejnosti. Postupně si získává klientelu, která se do něj ráda vrací. Obvykle to jsou lidé, kteří jsou schopni vnímat atmosféru nejenom tohoto unikátního domu, ale vůbec prostředí, ve kterém se nachází. Kteří dokáží ocenit myšlenku tvůrce, soulad barev, kombinaci materiálů, a to vše citlivě zasazené do prostředí lázeňského parku. Jurkovičův dům má před sebou velkou budoucnost. Je unikátní nejenom provedením, ale širokým souborem faktorů, které je podmiňují.

Máte tady i další architektonické skvosty…
Těch objektů je mnoho. Počítáme ale mezi ně i ostatní hospodářskou infrastrukturu, která je pro provoz lázní nezbytná. Mám na mysli prameny, kterých má akciová společnost Lázně Luhačovice ve správě patnáct. Týká se to i různých technických staveb. Především jde o hlavní stavby pro poskytování terapií, ubytování, pro gastronomii dospělých i dětí. Pokud bych se měl zmínit o současnosti, nedávno jsme měli valnou hromadu akciové společnosti, která hodnotila výsledky loňského hospodářského roku, jenž byl desátým rokem od založení společnosti Lázně Luhačovice, a.s. (30. dubna 1992) a příležitostí k bilancování. Rok 2002 byl pro Lázně Luhačovice z hospodářského hlediska vůbec nejúspěšnějším rokem. Navštívilo nás dvacet sedm a půl tisíce hostů, což je největší počet v historii. Ve srovnání s rokem 1992 to je dvakrát tolik. Co je zajímavé, a domnívám se i přirozené, je to, že stále více hostů, kterým poskytujeme služby, jsou ti, kteří si pobyt hradí ze svých prostředků. Tzn., že se mění poměr mezi samoplátci a těmi, kterým pobyt hradí zdravotní pojišťovny. Během deseti let došlo k posunu od nula ke čtyřiceti procentům. Nejsou to jenom hosté zahraniční, jsou to i domácí. Luhačovice jsou lázněmi, které mají převážně českou klientelu. Z tohoto hlediska je to příznivý trend a jsem přesvědčen, že tímto směrem jde celé české lázeňství. Další bilancovanou záležitostí je, že jsme za oněch deset let akciové společnosti z našich osmatřiceti objektů deset zmodernizovali a zrekonstruovali celkovým nákladem více než šest set padesáti milionů korun, takže do avizované miliardy korun, o níž jsem řekl, že bude stát modernizace lázní, je třeba ještě něco vložit. Máme nejen architektonické skvosty, neopakovatelné přírodní prostředí, ale také vynikající nabídku široké škály služeb ubytovacího, gastronomického a především terapeutického charakteru, založenou na využití přírodních minerálních zdrojů. Hosté všech věkových kategorií i zájmů si mohou vybrat z pobytů typu prodloužený víkend, relaxační týden pro muže i ženy až po klasické léčebné pobyty.







www.lazneluhacovice.cz