Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































O proslulosti maďarských delikates

Se zástupcem obchodní značky Danubian Vintage Vines Petrem Lapšanským se potkáváme 22. října 2014 v pražském hotelu Boscolo na recepci, kterou maďarský velvyslanec Tibor Petö s chotí pořádali při příležitosti maďarského státního svátku.
Pane Lapšanský, spolu s maďarskými producenty vín, které pro Česko zastupujete, jste jedním z partnerů dnešní recepce. Čím vám Maďarsko učarovalo?
Vztahem obyvatel k půdě a k tomu, co na ní vypěstují. Na úrodné půdě se tam nesetkáte s fotovoltaickými parky. Maďarsko si nezdecimovalo chov hospodářských zvířat ani pěstování tradičních plodin. Nenastala tam situace, že by porevoluční elity učinily svoji vlast potravinově nesoběstačnou. Při vyjednávání přístupových podmínek k Evropské unii totiž v kapitole zemědělství jednaly jako rovný s rovným. Asi jste pochopil, že nepatřím k eurooptimistům, natož do klubu unijní nivelizace. Mám rád hospodářsky smysluplně provázané celky. V rámci historických zemí někdejšího Rakousko-Uherska dodnes platí, že Slezané, Moravané a Češi vynikají v průmyslu, Rakušané v administraci a Maďaři v zemědělství. Jsem přesvědčený, že uplatňování národních dispozic bude opět sílit. Že během relativně krátké doby pouhý fakt, že potraviny jsou z Maďarska, bude pro spotřebitele signálem jejich vysoké kvality. Danubian Vintage Vines ale neobchoduje s potravinami pouze z Maďarska. Vyhledáváme produkty nejvyšší kvality s ohledem na geografické tradice. Vynikající potraviny produkují i Slovensko, Rakousko, Česko, Slovinsko a další země. V příštím roce plánujeme vypravit se za tradičními potravinami do Polska. Nicméně, převažující část námi obchodovaných komodit je a i v budoucnu bude z Maďarska. Soustřeďujeme se na drobné farmáře a rodinná vinařství, která tradičním způsobem při citlivé implementaci moderních technologií produkují to nejlepší, co je v rámci zemědělské výroby možné. Ostatně o proslulosti maďarských salámů, klobás, husích a kachních jater, papriky, tradičního koření a vín, nejen tokajského, netřeba přesvědčovat. Na českém trhu výhradně zastupujeme několik vinařství a také farem, které se specializují na masné výrobky z uherského stepního skotu, strakatého skotu, buvolů, ze skopového a jehněčího, a především z vepřového masa typu mangalica. Našimi partnery jsou i zpracovatelé tučných husích a kachních jater – foie gras a foie gras de canard – ze zvířat vykrmených tradičním způsobem. Soustřeďujeme se na velkoobchod s individuálním přístupem a dostupností po celé zemi. S výjimkou pražského showroomu na rozhraní Vinohrad a Vršovic nemáme žádnou další prodejnu. Odběrateli našeho zboží jsou hotely a restaurace vyšší až prémiové úrovně, korporátní klienti a v neposlední řadě individuální zákazníci poptávající kvalitu bez kompromisů, jejichž počet se rozrůstá díky tomu, že své reference předávají dál.