Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Nejlepší specialisté, přístroje i materiál

MUDr. Vít Káca

Elite Dental je zubní klinikou, u které jsou zavedeny přímé platby od pacientů, jinými slovy bez asistence pojišťoven. Na druhou stranu je to velká výhoda, protože pacientovi se skutečně dostane nadstandardní péče. Plně se mu věnujeme. Netráví dlouhé čekací doby v čekárně. Je objednán a ve stanovený čas jde na křeslo. Můžeme se mu tam věnovat dvě tři hodiny v kuse, podle jeho stavu, přání a časových možností. Veškeré postupy koncipujeme tak, aby výplně, popř. endodontické vyšetření atd., zkrátka vše bylo stoprocentně dobře provedeno.

Jak si lidé cení bezplatné zdravotní péče (je-li něco zadarmo), markantně ilustrují zuby Evropanů. Nejzdravější je mají v těch evropských zemích, v nichž si obyvatelé stomatologickou péči hradí sami, nejhorší s plně hrazenou. Člověk, který mne motivoval k návštěvě zubní kliniky Elite Dental, argumentoval: „U auta dáš za pravidelnou prohlídku, natož opravu i několik desítek tisíc korun, aby ti ještě chvíli sloužilo. Zuby ti ale slouží celý život a jsou tvou vizitkou. Určitě se ti do jejich perfektního stavu vyplatí investovat minimálně stejně jako do auta.“ Tímto konstatováním jsem 17. ledna 2012 zahájil rozhovor s MUDr. Vítem Kácou a jeho kolegyní MUDr. Anetou Mikšů na zubní klinice Elite Dental.
Pane doktore, Elite Dental, kromě vás, týmu špičkových stomatologů, disponuje i nejmodernějším vybavením.
Výhoda naší kliniky je, že je vybavena nejmodernější technikou. Máme k dispozici laser, který používáme nejen na ošetřování zubních kazů ale i na desinfekci kořenových kanálků, k ošetření dásní, a na dentální hygienu. K ošetření povrchových zubních kazů můžeme využít ozón, jehož hlavní výhodou je, že není nutné žádné vrtání ani následná aplikace výplně.
K diagnostice využíváme digitální rentgen, který je součástí vybavení každé ordinace. Při každém vstupním vyšetření zhotovujeme i panoramatický snímek.
Diagnostické laserové pero DIAGNOdent může být vítanou alternativou například u těhotných pacientek, u nichž nelze použít rentgen. Máme tu i Velescope, což je přístroj k včasnému odhalení slizničních poruch, zejména pak může odhalit zhoubné bujení už v jeho počátečním stádiu. Detekuje, kdy s tkání není něco v pořádku a je potřeba ji podrobně vyšetřit.

Od loňského léta jsem díky skvělým referencím rovněž vaším klientem. Zatímco mi paní doktorka Mikšů bezbolestně prováděla zákroky, zdřímnul jsem si v zubařském křesle.
Na tom si hodně zakládáme. Nezpůsobovat pacientům žádná traumata, kterými většinou trpěli při předchozích ošetření na jiných stomatologických pracovištích. Všechno, co děláme, provádíme bezbolestně v lokální anestezii. Pro velmi úzkostné pacienty jsme schopni zajistit i ošetření v celkové sedaci. V tomto směru pacientům vycházíme co nejvíc vstříc.

Ano, jemná, až hodinářská práce. Dedukuji tak proto, že si na mne vzala brýle osazené hodinář­skými lupami…
Lupové brýle zmnohonásobí zobrazení zubu, na který se díváme. Získáme tím detailnější přehled, v jakém stavu zub je, a zároveň i mnohem přesnější kontrolu své práce. Velmi nám pomáhají i při lokalizaci a ošetřování kořenových kanálků.
Další naší specialitou jsou i ultratenké fazetky – Lumineers Veneers. Jejich výhoda je, že se zub vůbec nemusí preparovat. Tenoučká fazeta se nalepí z přední části zubu, čili zub se při jejich aplikaci vůbec nepoškozuje. Můžeme je využít ke korekci nejen barevných ale i tvarových nesrovnalostí předních zubů.
V neposlední řadě nabízíme i ortodontickou léčbu. Vedle klasických fixních rovnátek, která se nasazují na vestibulární plošky zubů, nabízíme i vnitřní, můžeme říci neviditelná rovnátka.

MUDr. Aneta Mikšů

Děti by měly zhruba od svého prvního roku chodit na preventivní prohlídky. Při nich se zkontroluje, jestli není přítomen nějaký kaz. Rodiče se poučí, jak se mají správně čistit zuby, jak by se děti měly a neměly stravovat. Někteří lidé razí, že se mléčné zuby neléčí. To je velmi chybný názor. První zuby by se měly ošetřovat stejně jako stálé, aby vydržely v co nejlepším stavu do přirozené výměny zubů, což je u některých až dvanáct třináct let. Pokud tam zuby nejsou nebo se musí předčasně vytrhnout, nezřídka dochází k zúžení místa pro stálé zuby. Pokud jsou první zuby dlouhodobě zkažené, může dojít i k poškození zárodků stálých zubů.

Paní doktorky Anety Mikšů jsem se zeptal, jak je to se zubními kazy a vadami u dětí.
Jsou-li u prvních zubů přítomné nějaké vady ve skusu, obrácený skus, zkřížený, apod., nechá se tento problém řešit ortodonticky, různými aparátky. Také proto je z preventivních důvodů záhodno, aby děti pravidelně navštěvovaly zubního lékaře. U nás k jejich vyšetření můžeme použít DIAGNOdentu, což je přístroj na principu laseru, kterým se dá zjistit, je-li přítomen kaz. Ozónem jsme schopni desinfikovat. Je možné jej použít i při prevenci při drobných kazech, které jsou pouze ve sklovině. Pokud je kaz hlubší, musí se odstranit mechanicky. I u prvních zubů je zhruba od šesti let věku dítěte třeba dělat rentgenové snímky včetně panoramatického, jehož prostřednictvím zjišťujeme, jestli jsou přítomny zárodky všech stálých zubů. Malé, skusové snímky, se dělají až v pozdějším věku, protože děti většinou neudrží velký senzor v ústech.
Co se hygieny týče, děti by měly používat malý dětský kartáček s měkkými vlákny a dětskou zubní pastu, která je rozdělena na tu od prvního roku věku do šesti let a od šesti roků do dospělosti. Dospělí mají svoji odlišnou zubní pastu. Je to hlavně kvůli obsahu fluoridu. Pasta by ho měla mít dostatečné množství, ale ne příliš, aby u dětí nedošlo k nadbytečnému ukládání fluoridů, a tím poškození zárodků stálých zubů, hlavně vlivem polykání pasty. Mezizubní kartáčky se u dětí začínají používat až poté, co se prořežou všechny stálé zuby a uzavřou se mezery. Do té doby je vhodné používat pouze mezi posledními dvěma zuby zubní nit pro vyčištění mezizubního prostoru.
U dětí lze ještě použít metodu, které se říká pečetění fisur. Jedná se o preventivní výplně, které se dělají na prvních a i stálých zubech, hlavně stoličkách. Pokud mají na kousacích ploškách hluboké jamky, které se často brzy kazí, je možné je zapečetit. Tenkým vrtáčkem se jamky rozšíří a zalijí bílou výplní. Je to prevence proti tomu, aby se tam v budoucnu vytvořil kaz.
Naše zákroky nebolí. Již u malých dětí používáme anestezii, záleží ovšem na spolupráci dítěte. Nejdříve anestezujícím sprejem znecitlivíme ústní sliznici a teprve pak aplikujeme klasické anestetikum, takže následující ošetření probíhá bezbolestně.