Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Parkhotel Richmond

Nejkrásněji položený hotel v Karlových Varech


s parkovým areálem je státem chráněnou památkou. Kolem roku 1830 stál na jeho místě mlýn, v němž si lázeňští hosté mohli koupit občerstvení. Z něho vznikla výletní kavárna Park Schönbrunn. Od konce 19. století ji vlastnil Anton Leger, který ji v roce 1925 prodal Aloisi Kleinovi. Ten kavárnu přestavěl na hotel a přejmenoval na Richmond Park Hotel. V letech 1932 –1933 jej nechal opět přestavět a vybavit komfortním zařízením. Autorem projektu byl německý architekt Paul Schafuss. V té době byl Richmond Park Hotel nejluxusnějším a technicky nejmodernějším hotelem v Karlových Varech.

Richmondský park
byl a je pozoruhodností Karlových Varů. Včetně lesních partií měl původní rozlohu 72 000 m2 a dodnes fascinuje romantickými zákoutími. Prochází jím čtyři kilometry promenádních cest. Má bohatou sochařskou a květinovou výzdobu. Jsou v něm vodní plochy, potůčky a vodopády. Uprostřed této scenérie je situována budova hotelu. Čtyřpodlažní hlavní průčelí zvýrazňuje nízký klasicistní tympanon a balustráda. Dům zdobí štukové motivy mušlí, volut, pilastrů s mušlemi a ovocnými festony.

Melody Boys R. A. Dvorského
Během léta se tu konávaly vyhlášené richmondské taneční čaje o páté, na nichž hrávali i Melody Boys R. A. Dvorského. Častými hosty zde byli příslušníci české šlechty, průmyslníci jako Karel Škoda, Oswald Thuna, hudební skladatel Rudolf Friml aj. Z německé honorace např. major Hindenburg. Dochovaný seznam hostů z dvacátých let uvádí stovky vlivných lidí z celého světa. Atraktivní prostředí Richmondu často vyhledávali naši i zahraniční filmaři. Jeho exteriéry a interiéry se uplatnily i v roce 1937 ve filmu režiséra Martina Friče „Tři vejce do skla“, v němž exceloval Vlasta Burian.

V rámci „Karlovarského týdne“ se začátkem října v Parkhotelu Richmond uskutečnil odborný seminář „Nabídka lázeňské péče pro německou klientelu v českých léčebných lázních“ a lázeňský workshop, který navštívilo na čtyřicet zahraničních touroperátorů a představitelů cestovních kanceláří. Dovolil jsem si proto oslovit jeho primářku MUDr. Janu Karáskovou. Paní primářko, které léčebné indikace ve vašem lázeňském sanatoriu dominují?
Především se zabýváme léčbou onemocnění zažívacího traktu, metabolickými poruchami a onemocněními páteře a kloubů – degenerativními a funkčními poruchami. V Richmondu poskytujeme komplexní lázeňskou léčbu, a to hlavně v klasické podobě. Plně ale uspokojujeme i klienty, kteří chtějí přijet pouze na víkend a okusit léčebné procedury a lázeňský život. Máme tu nádherný park, bazén, dvě sauny, fitness, všechny možné doplňkové procedury, jako např. populární terapii horkými lávovými kameny. Akciová společnost Richmond zaměstnává kosmetology – lékaře a dvě kosmetičky. Pokrýváme tak požadavky široké škály lázeňských hostů, kteří se u nás mohou léčit i relaxovat. Nezřídka se pak stává, že k nám pak přijíždějí na čtrnáctidenní léčení.

Ano, o lázeňské pobyty léčebného charakteru v Parkhotelu Richmond je velký zájem.
Jsem ráda, že naše lázně a české lázeňství vůbec prožívají renesanci. Oproti předchozím desetiletím u léčebných pobytů sice došlo k tomu, že se léčba zkrátila, ale rozhodně jsme od medicínského přístupu nepřešli na wellness terapie. Tomu se bráníme, a i ve světě už je zaznamenáván odklon od ryzího wellness. Kdo se chce léčit, většinou si na to vyšetří dva týdny. U pracovně aktivních lidí dnes můžeme zapomenout na třítýdenní a čtyřtýdenní léčení. To hlavní, přírodní léčivé zdroje – minerální termální prameny (a na našem pozemku i jediný karlovarský studený – Štěpánčin pramen) tečou stále. Využíváme je v rámci pitné léčby, koupeme v nich, používají se v kosmetice. Oproti dřívější době se více orientujeme na metabolická onemocnění, na obezitu, onemocnění zad, kloubů. Menší poptávku zaznamenáváme u onemocnění zažívacího traktu, protože současná medicína již disponuje mnohem lepšími léky a endoskopickými chirurgickými výkony. Díky nim pacienti odcházejí z nemocnic poměrně dobře odléčení, takže lázeňskou léčbu tolik nepotřebují.

Obezita je velmi častou indikací lázeňských hostů z bohatých zemí. Rádi k vám do Richmondu opakovaně jezdí hubnout, ale nejen proto v průběhu roku často dohánějí to, co u vás v rámci léčebného pobytu ze své tělesné hmotnosti ztratili…
Zejména u klientely z arabsky hovořících zemí a Turecka je to specifická věc. Krásně u nás zhubnou a pak se vrátí domů do navyklých stravovacích kolejí. V době Ramadánu jim jejich náboženství zapovídá jíst přes den, a tak se dojídají přes noc… Obezitu si do Richmondu ale hodně jezdí léčit i němečtí a ruští pacienti. Ti jsou relativně disciplinovaní. Co se týče arabských pacientů, často jsou vhodní na malou operaci, např. implantaci balonku do žaludku, díky níž zhubnou o poměrně hodně kilogramů, a potom přijedou k nám na udržení, doléčení a vybudování návyků. Velmi úzce proto spolupracujeme s gastroenterology, kteří tyto malé operace dovedou provádět.

Jak naznačuje název v úvodu zmíněného semináře, vaší převažující klientelou jsou německy hovořící hosté.
To ano. Ale německá klientela je specifická pro určité období. Němci jezdívají hodně na podzim, na jaře i třeba přes zimu. Klientela z Ruské federace je u nás hlavně přes léto. Jsou zvyklí s sebou vozit své děti, takže u nás zpravidla bývají přes prázdniny.

Zmínila jste se, že se ve světě opět přiklánějí k léčebnému charakteru lázeňství.
To proto, že si lidé v produktivním věku uvědomují, že zdraví je pro ně klíčovým prvkem, který rozhoduje o tom, budou-li v životě, zaměstnání či podnikání úspěšní. Za své zdraví je zodpovědný každý sám, a hrozba zejména civilizačních chorob, specifických pro naše století, je daná. Pokud existuje přírodní léčebný zdroj, jako je např. naše termální minerální voda, která prokazatelně snižuje cholesterol a cukr v krvi, snižuje kyselinu močovou, stabilizuje kyselost žaludečních šťáv, zrychluje průtok žluči, ovlivňuje peristaltiku střeva, rádi jej využívají. Je čím dál tím víc lidí, kteří dbají o své zdraví a raději než k moři jedou do lázní, kde si zaplatí čtrnáctidenní kúru. Samozřejmě, že jsou i lidé, kteří budou praktikovat nezdravou životosprávu, kouřit, přejídat se apod. Co se týče kolegů, kteří nepraktikují v lázeňské medicíně, tak už i u nich lze pozorovat příklon preferencí k alternativní přírodní léčbě. Ne na všechno lze dávat tabletky a předepisovat pacientovi deset dvanáct léků, které nejenže mají velmi často vedlejší účinky, ale mnohdy spolu ani nehrají dohromady.

Parkhotel Richmond byl v rámci Karlovarského týdne připomenut i při slavnostním vyhlašování lázeňských cen stovkám účastníků v kongresovém sále hotelu Thermal moderátorem večera Ondřejem Havelkou. Pan Havelka v souvislosti s interpretací písně R. A. Dvorského zmínil, že za to, že se R. A. Dvorský stal tak všeobecně populárním, vděčí právě Karlovým Varům, resp. vašemu Richmondu, odkud předválečný Československý rozhlas do celého Československa pravidelně vysílal přímé přenosy jeho koncertů.
Ano, pan R. A. Dvorský hrával v našem Slavnostním sále. Jeho osobitá atmosféra a kouzlo dodnes vytvářejí ideální podmínky pro pořádání obdobných akcí, ale i kongresů, konferencí, divadelních představení, koncertů, banketů firemních oslav, jež uspokojí i nejvyšší nároky. Ostatně právě v něm se v rámci 14. Salonu lázeňství a 10. konference Sdružení lázeňských míst konal lázeňský Spa Workshop.

Proč máte ráda Richmond?
K Richmondu mám velkou osobní vazbu, protože tady kdysi jako lázeňský lékař začínal můj otec a má matka tady zhruba deset let pracovala jako dietní asistentka. Líbí se mi tady. Je to v parku, na rovině. Mohou k nám proto jezdit kardiaci. Jsme nejkrásněji položený hotel v Karlových Varech.

www.richmond.cz