Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Navazujeme na úspěch první Cesty kolem světa

S Ing. Tomášem Cikánem, MBA, se potkáváme v pátek 3. prosince 2012 – pár dní po předávání cen prestižní ankety Českých 100 nejlepších na Pražském hradě.
Tomáši, nejdřív mi dovol pogratulovat ti k narození syna Tomáše.

Díky Tomáškovi už je nás doma pět. Já, manželka a tři děti. Samozřejmě, že jsme byli velmi kreativní a dali malému jméno Tomáš. Už proto, aby jednou mohl převzít vše, kde figuruje jméno Tomáš Cikán. Ne že bych chtěl šidit naše dvě dcery, ale ani jedna zřejmě nebude mít zájem o domény typu „cikán.cz“ a podobné :). Tohoto půl roku, co je Tomášek na světě, moje manželka věnovala značnou část své energie rodině a rodičovství – miminku a oběma dcerám. Zároveň ale podniká. Stará se o rodinu, dům a o téměř stovku zaměstnanců v našich čtyřech firmách. To je nesmírně náročné. Týden před udílením Českých 100 nejlepších jsem o tom, jak moc je třeba si vážit schopných a obětavých žen, hovořil s prezidentem společnosti Comenius Karlem Muzikářem.

Před setkáním s tebou jsem byl v pražském Vrtbovském paláci, kde jsem se na předvánoční akci Československého ústavu zahraničního pro členy pražského diplomatického sboru setkal s pracovnicí čínské ambasády paní Yan Yuqing, která mimochodem plynně hovoří česky. Ptala se, zda už Všudybyl psal o Číně. Samozřejmě, že psal. Jednak přinesl vyprávění Howarda Rokofského z jeho pobytu na Hainanu (viz www.e-vsudybyl.cz, článek „Hainan“) a byla v něm i fotoreportáž ze studijní cesty, kterou pořádala tvoje cestovní kancelář ESO travel (viz www.e-vsudybyl.cz, článek „Malý okruh Čínou“).
V ESO travel máme v posledních třech čtyřech letech u poznávacích zájezdů dvě destinace, které prudce rostou. Číslo jedna, s téměř třemi tisíci klienty, jsou USA. Destinací číslo dvě, blížící se patnácti stům klientů ročně, je právě Čína. Počet turistů, kteří s námi vyjedou do Spojených států amerických, narostl na dvojnásobek především díky odstranění vízové povinnosti. U Číny je náš potenciál tlumen vízovou povinností pro české a slovenské občany. Nemůžeme tak prodávat zájezdy do Číny těm, kdo se rozhodnou až na poslední chvíli. Získání čínského víza je časově náročné. Obdobně složité a zdlouhavé je to třeba i u kanadských víz, kdy po znovuzavedení vízové povinnosti před třemi roky klesl počet klientů téměř o polovinu. Jestli by něco mohlo pomoci turismu mezi Českem a Čínou, je to zrychlení a rozšíření kapacity vyřizování víz na obou stranách. Když jsem tuto problematiku konzultoval na čínské straně, bylo mi řečeno: „Pane Cikáne, víte jaké to je pro občana Čínské lidové republiky, když na českém konzulátu v Pekingu žádá o vízum do České republiky? Slyšel jste o tom někdy?“ Bohužel, slyšel a stydím se.

Řekl jsi, že ESO travel do Číny každoročně odveze na půldruhého tisíce turistů. Kam jich vyráží nejvíc?
V Číně máme dvě poznávací stálice. Už zmiňovaný „Malý okruh Čínou“, což je osmidenní zájezd do Pekingu a okolí, a „Velký okruh Čínou“ – to je šestnáctidenní zájezd na čtrnáct nocí, během kterého turisté kromě Pekingu navštíví i další atraktivní místa, jako například Xi’an s jeho Terakotovou armádou a další. Klienti zažijí plavbu po řece Li. Uvidí Šanghaj a Hongkong. „Velký okruh Čínou“ nabízí o něco komplexnější představu o této úžasné, rozmanité a fascinující zemi. Zevrubnější seznámení se s Čínou, to je ale záležitost nejméně na několik měsíců. Proto ESO travel vytváří další a další specializované zájezdy, určené především pro klienty, kteří již v Číně byli. Máme tak řadu zákazníků, kteří se s námi do této země vydali na druhou i třetí cestu. Mnoho klientů chce navštívit Tibet nebo národními parky v jižní Číně, popřípadě kombinovat střední Čínu s Čínou západní nebo Čínu s okolními zeměmi jako je Mongolsko, Barma nebo Severní Korea. Čína nám z hlediska prodejů zájezdů dělá velikánskou radost.

Nedávno mi přišel anekdotický spam s obrázkem Česka a textem: „Podle mayského kalendáře bude 21. prosince 2012 konec světa. Pozvěte své zahraniční přátele do Česka. Jsme tu o třicet let pozadu!“ V jaké fázi je v této „předkatastrofické době“ příprava na další ročník „Cesty kolem světa“? Budete mít kam letět? Bude vůbec jaký svět?
Jsem překvapen, jak moc je „konec světa“ probírané téma. „Cesta kolem světa“ roku 2013, zůstane-li svět světem, bude již třetí. Po loňské velmi úspěšné dubnové cestě realizujeme během letošních vánoc a Silvestra druhou, a to pro klienty jedné renomované společnosti. Třetí „Cesta kolem světa“ je opět pro individuální klienty. V tuto chvíli máme vyprodáno 80 % kapacity zájezdu. Dá se říci, že navazujeme na loňský úspěch první „Cesty kolem světa“. Trasa je vesměs obdobná. Změnili jsme pouze dvě destinace. Místo ostrova Fiji jsme zařadili severní ostrov Nového Zélandu, aby si klienti užili více přírody. U letecké společnosti Travel Service se nám podařilo zajistit letadlo v kompletně byznysové konfiguraci – 64 sedaček byznys třídy. Po celý zájezd budou účastníkům zájezdu k dispozici čtyři čeští špičkoví průvodci a lékař. Po úspěchu první „Cesty kolem světa“ jsem si jist, že se průvodci, piloti, stewardi a klienti stanou přáteli. Příští týden účastníci první „Cesty kolem světa“ (bylo jich 44 českých a 20 slovenských) po tři čtvrtě roce organizují předvánoční setkání. Z českých jich už potvrdilo účast osmatřicet. Je zřejmé, že se tam vytvořila velmi soudržná společnost.

Jaké jsou vaše plány pro rok 2013?
ESO travel vstupuje do devatenáctého roku své existence. Naše zájezdy pokrývají téměř celý svět, 132 zemí této planety. I nadále chceme nabízet klientům produkty s velkou přidanou hodnotou a přitom zůstat rodinnou cestovní kanceláří. Na Pražském hradě bylo velmi příjemné, že z osobností z oceněné stovky nejlepších společností České republiky patří víc než polovina mezi naše vážené klienty, známé, někteří i mezi naše přátele.

Jednou o Vánocích jsme se potkali v Thajsku. Thajsko je pro tvoji rodinu tradiční novoroční destinací. Chystáte se tam i letos?
Od roku 1993 jsme s manželkou a později i dětmi Vánoce a Silvestra trávili vždy v Thajsku. Je to naše srdeční záležitost. Navštívili jsme pětačtyřicet ostrovů a desítky míst jak v oblasti „Zlatého trojúhelníku“, tak v sousedních zemích jako je Barma, Kambodža a Laos. Jednou jedinkrát jsme udělali výjimku, a to na přelomu let 1999/2000, kdy experti strašili, že se zhroutí světový počítačový systém a že div nenastane konec světa. Tak jsem analyzoval, kde jsou nejlepší podmínky na přežití, a udělali si měsíční putování po Austrálii. Bylo to krásné a příjemné. Letos nám hrozí další „vztyčený prst“ – konec mayského kalendáře. Proto jsem si vzpomněl na svou analýzu z roku 1999 a opět jsme vyhodnocovali nejlepší místo k přežití. Vyšel nám Nový Zéland. Takže letos nejedeme do Thajska, ale na krásnou téměř měsíční cestu napříč oběma novozélandskými ostrovy.