Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Na Olomoucký kraj nedám dopustit

Olomoucký kraj mám procestovaný křížem kráž, ať už s Posádkovou hudbou Olomouc, kam jsem coby orchestrální hráč první křídlovky měl tu čest nastoupit v roce 1978 ihned po maturitě na Vojenské hudební škole v Roudnici nad Labem, nebo mimopracovně. V Olomouci jsem bydlel po čtyři roky a i ve volném čase odtud vyrážel do širokého okolí, a tak vím, že Olomoucký kraj je, co se týče oblasti lázeňství, druhým nejbohatším v Česku. Dovolil jsem si proto v souvislosti s hlavím tématem lázeňského vydání Všudybylu oslovit hejtmana Olomouckého kraje RNDr. Ivana Kosatíka. Pane hejtmane, jaký význam přikládáte lázeňství a cestovnímu ruchu ve svém kraji?
Veliký. Ilustruje to skutečnost, že Rada Olomouckého kraje odvětví cestovního ruchu vyčlenila jako jedno ze svých sedmi prioritních témat. Cestovní ruch u nás spadá přímo pod hejtmana tohoto kraje spolu s dalšími důležitými oblastmi, jako jsou např. finance kraje, řešení krizových situací apod. Cestovní ruch vnímám jako strategickou záležitost pro náš hospodářský rozvoj. Olomoucký kraj má obrovský potenciál a jsem přesvědčen, že jej ještě zdaleka nevyužíváme. Těžit více z cestovního ruchu se nepochybně snaží a budou snažit všechny kraje, avšak každý k tomu máme jiné výchozí podmínky. Jednou z velkých konkurenčních výhod Olomouckého kraje je právě lázeňství. Přesto, že z hlediska počtů lázeňských míst jsme na druhém místě v České republice, uvědomuji si, že výsledkem případného anketního šetření by zřejmě bylo zjištění, že většina obyvatel Olomouckého kraje (o lidech z ostatních krajů Česka nemluvě) by to do něho neřekla. Naším úkolem proto je dostat do širokého povědomí, že Olomoucký kraj je, spolu se svými dalšími atraktivitami, významným krajem i v oblasti lázeňství. Lázně Olomouckého kraje nejenže historicky dlouhodobě a úspěšně navrací lidem zdraví, ale lákají k nám návštěvníky z České republiky i ze zahraničí. Ostatně, jak jste v loňském lázeňském Všudybylu v rozhovorech s ředitelem Státních léčebných lázní Karlova Studánka, s.p. MUDr. Janem Vrabcem nebo v letošním pátém vydání se starostou města Jeseník Ing. Jiřím Krátkým svým čtenářům přiblížil, v lázeňství jsme kolébkou léčebných postupů, které přesahují rámec Česka a Evropy. Jsme krajem Johanna Schrotha, jehož léčebné kúry a diety se od nás rozšířily do Německa a řady dalších světových lázní, i Vincence Priessnitze, jehož léčebné postupy ovlivnily celou Evropu a jsou základem dnešní vodoléčby. Leč není možné se obracet pouze do historie, a tak mne jako hejtmana tohoto kraje těší, že se v našich lázních činí kroky, včetně rozsáhlých rekonstrukcí, zkvalitňující jejich prostředí i služby. Teď, když se zahajovala lázeňská sezona, jsem obdržel pozvání od všech lázní na území kraje a s hrdostí mohu konstatovat, že nejenže vypadají, ale i fungují velice dobře.

Léčit je zpravidla záležitostí věcí lidských, uzdravovat ale vždycky věcí přírody (pro věřící Pána Boha). V souvislosti s tímto vydáním jsem hovořil se spoustou lidí, kteří svůj život spojili s léčebným lázeňstvím. Všichni mají obavy z toho, že stát chce přírodu, v tomto případě léčebné lázeňství, postavit mimo český zdravotní systém.
U řady indikací je balneoterapie pro pacienty stěžejním předpokladem když ne k plnohodnotnému, tak alespoň ke snesitelnějšímu životu (trpí-li nevyléčitelnou nemocí). Těmto lidem musí léčebné lázeňství zůstat dostupné. Na druhou stranu chápu, že šetřit je třeba a že ve společnosti jsou a vždy budou velké setrvačné síly. V nedávné historii u nás totiž existovaly křížkové lázně, které za minulého režimu při troše protekce mohl dostat každý. V okamžiku, kdy by se ale zcela změnil systém, řada léčebných lázní přijde o podstatnou část klientů a mnohé z nich, a to nejen v našem kraji, po několika stech letech zdárného fungování mohou mít vážné existenční problémy. Pro české lázeňství je však dobré, že si čím dál více lidí uvědomuje, že život není jenom práce. A že chtějí-li být v životě i v té práci a podnikání úspěšní, tedy co nejvýkonnější, že musí být nejen zdraví, ale v dobré fyzické a psychické kondici. Tedy že relaxovat a udržovat se fit je potřeba. Tento trend vede k tomu, že se k lázeňství, byť třeba už ne vyloženě léčebnému, postupně dostávají i lidé, kteří jej dosud nevyužívali. Řada firem lázeňského prostředí, infrastruktury ba i procedur využívá pro své motivační nebo, jak se dnes často říká, incentivní a další firemní akce včetně kongresových. Ne všechno nakonec člověk poměřuje ekonomickými parametry. Zdraví je jednou z nejvyšších, ne-li nejvyšší hodnotou v životě.

Na letošním mezinárodním veletrhu Regiontour získal hlavní cenu „Grand Prix Regiontour 2005“ produkt vašeho kraje „Olomouc region Card“.
„Olomouc region Card“ je slevová karta, která v některých případech umožňuje vstupy i zcela zdarma. Dnes je do tohoto systému zapojeno přes sto subjektů včetně lázeňských. Jsou tam restaurace, hotely, muzea, lázně, letecké prohlídky, možnosti využití volného času, je tam částečně i olomoucká městská hromadná doprava, což je věc složitě dohodnutelná, ale dohodnutá. „Olomouc region Card“ je v České republice ojedinělým projektem. Navazuje na pilotní projekt „Olomouc Card“, jenž byl záležitostí města Olomouce a na němž se kraj částečně podílel. Teď se gard obrátil. Hlavním nositelem projektu je Olomoucký kraj a participujícími město Olomouc a soukromá agentura vzešlá z výběrového řízení – m-Ark. Slevové karty jsou hojně využívaným užitečným motivačním a informačním nástrojem k poznávání atraktivit našeho kraje. Jsou osmačtyřiceti­hodinové nebo pětidenní, diferencované pro děti a dospělou populaci.

Proč máte rád Olomoucký kraj?
Možná to mám jednodušší, než když na tuto vaši otázku odpovídali někteří kolegové, hejtmani jiných krajů. Nikdy jsem nežil jinde než na území nynějšího Olomouckého kraje. Na začátku života jsem nebydlel v Olomouci, pak ale dlouho. Za prací jsem však dojížděl do Přerova a relaxovat zejména do Jeseníků. Teď jezdívám sportovat na Prostějovsko. Jakkoli je pravdou, že celá Česká republika je krásná, na Olomoucký kraj nedám dopustit.





Lázně Dolní Lipová

Schroth, spol. s r.o.

Lázeňská 248

790 61 Lipová – lázně

tel.: 584 421 351

fax: 584 421 355

e-mail:

info@lazne.cz



www.lazne.cz



Lázně Slatinice a.s.

783 42 Slatinice 29

tel.: 585 944 111

fax: 585 944 608

e-mail:

lazneslatinice@mybox.cz



www.lazneslatinice.cz



Lázně Teplice nad Bečvou a.s.

753 51 Teplice Nad Bečvou

tel: 581 681 111

fax: 581 686 520

e-mail:

obchod@lazne-teplicenb.cz



www.lazne-teplicenb.cz



Lázně Velké Losiny, a.s

Lázeňská 240

788 15 Velké Losiny

tel.: 583 394 202

fax: 583 394 252

e-mail:

info@lvl.cz



www.lvl.cz



Priessnitzovy léčebné lázně a.s.

Priessnitzova 12/299

790 03 Jeseník

tel.: 584 491 111

fax: 584 412 168

e-mail:

lazne@priessnitz.cz



www.priessnitz.cz



Státní léčebné lázně Bludov, s.p.

Lázeňská 572

789 61 Bludov

tel.: 583 301 211

fax: 583 301 250

e-mail:

recepce@lazne-bludov.cz



www.lazne-bludov.cz



Státní léčebné lázně Karlova Studánka, s.p.

793 24 Karlova Studánka 50

tel./fax: 554 772 026

e-mail:

sekretariat@k.studanka.cz



www.k.studanka.cz



www.kr-olomoucky.cz



www.olomouc-tourism.cz