Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Na Darovanském dvoře vaří s láskou

Petr Prokeš

Kongresový, golfový a wellness resort Darovanský dvůr skýtá rozmanité možnosti aktivit i posezení při dobrém jídle a pití. Disponuje moderně zařízenou restaurací Kongres & Golf hotelu, dále stylovou historickou s třistaletou černou kuchyní a adrenalinovým LASER barem. Romantické prostředí nádvoří se staletými kaštany, rybníkem a upraveným trávníkem, množství venkovních teras s výhledem na golfové hřiště, romantické západy slunce nebo historické nádvoří vybízejí k venkovnímu posezení. Zdejší vyhlášená kuchyně vedená šéfkuchařem panem Petrem Prokešem nabízí jídla klasické české kuchyně, zvěřinové speciality, ale také lehké těstovinové a zeleninové pokrmy. Vychází vstříc i milovníkům rybích nebo cizokrajných specialit. Svatební hostiny, garden party a barbecue jsou proto na Darovanském dvoře velmi vyhledávané.

S šéfkuchařem rezortu Darovanský dvůr panem Petrem Prokešem se potkáváme 21. června 2011.
Pane Prokeši, kde jste působil před tím, než jste se zde rozhodl pracovat?
Začínal jsem v motorestu Devět křížů. V dobách, kdy byl extrémně navštěvovaný. Takže tvrdá, užitečná škola. Pak jsem přišel do restaurace U Raušů ve Velké Bíteši, jejímiž častými hosty byli slavní herci a sportovci. Pak jsem pracoval jako šéfkuchař v mexické restauraci řetězce Mexicana a poté v restauraci U Nedbálků, kde se zas preferovala česká kuchyně. Než jsem nastoupil do Darové, byl jsem šéfkuchařem Francouzské restaurace v Jihlavě, jež měla francouzského majitele.

Shodou okolností, než jsem přijel za vámi, jsem měl jednání na Řízení letového provozu ČR. Když se dozvěděli, kam od nich pokračuji, dali mi na vás vynikající reference. Pane Prokeši, v čem tkví úspěch vašeho řemesla?
V opravdovosti. Pokud opravdu zvládáte řemeslo a děláte ho s láskou, projeví se to na výsledku. V gastronomii dvojnásob. Obliba naší kuchyně určitě tkví i v tom, že neuznávám žádnou „chemii“ ani polotovary. Kvalitní gastronomie je o poctivém vaření, tedy i o poctivých surovinách. V kuchyni Darovanského dvora si z kvalitních prvotních surovin děláme všechno sami, včetně pečiva, sladkostí, ba i pralinek. Pokud má člověk talent a pár surovin, vždy se mu podaří vykouzlit něco, velmi často jedinečnost, kterou host ocení.

Takže co vaše vyhlášené zvěřinové hody?
Ano, majitel Darovanského dvora, pan doktor Sinkule, je vášnivým nimrodem. Nicméně zvěřinu kupujeme od vybraných specializovaných dodavatelů. A protože si ji doma jen tak neuděláte, neboť vyžaduje specifickou a často časově náročnou přípravu, je tu o ni celoročně velký zájem. Takže když se k nám chystají často až dvousetčlenné skupiny, večeři formou rautu – výběru až pětadvaceti druhů jídel – pro ně připravujeme s patřičným předstihem. Od předkrmů, hlavních chodů až po dezerty, které ladí ke zvěřině.

K završení firemních akcí a golfových turnajů nezřídka patří barbecue, k němuž prostředí Darovanského dvora přímo vybízí.
Záleží na počasí. Grilujeme prasata, skopové, hovězí steaky, ryby, drůbež, zkrátka veškerá masa na řadu způsobů. Co klient požaduje, v tom se mu snažíme vyjít vstříc. Pro hráče golfu zajišťujeme občerstvení přímo na hřišti. Catering děláme formou kanapek, sendvičů apod., a u vybraných jamek jsme schopni zajistit i další jimi vybraná občerstvení. Razím totiž heslo, že cokoliv si klient přeje, musíme splnit. Opakovaně po několik let tu mezi našimi klienty vítáme řadu renomovaných společností. Šéf jedné z nich mi nedávno v poledne oznámil, že by na večer potřebovali narozeninový dort pro osmdesát lidí. Za šest hodin ho měli! Stálí klienti jsou totiž i naší srdeční záležitosti. Těší mě, když říkají, že k nám jezdí za mou kuchyní, byť to beru s rezervou, protože náš špičkově vybavený rezort a malebná krajina jim skýtají mnohá další potěšení. Navíc, kuchařina v takto velkém podniku je o týmové práci. O organizaci práce a perfektním zvládání řemesla všemi jeho členy. Takže hosté tímto skládají poklonu nejen šéfkuchaři, ale celému týmu naší kuchyně i majiteli resortu, jenž nám vytváří velmi dobré podmínky.