Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































• když člověka něco živí a baví, je to optimální kombinace • je dobré mít kolem sebe dobrou partu lidí • velká část pracovníků Horské služby je vyškolena jako letečtí záchranáři • Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. hlavním partnerem Horské služby České republiky • má-li pojišťovna dost pojištěnců, ekonomicky se jí vyplácí investovat do prevence a institucí, které rychlostí a kvalitou své činnosti umenšují utrpení klientů • sjezdové lyžování je rizikový sport, což se odráží ve velkém počtu zranění • vždycky se najdou výjimky, které láká zákaz • když už je člověk v lavině, buď má štěstí, nebo ne • 7. až 10. března se v Harrachově koná mistrovství světa v letech na lyžích •

Mít kolem sebe dobrou partu lidí

Konec loňského roku a první hodiny letošního jsem spolu s přáteli strávil v Harrachově v příjemném prostředí sportovního střediska s výhledem na Čertovu horu a obří můstek, kde se bude 7. až 10. března konat mistrovství světa v letech na lyžích. Jeho účastníkům lze jen přát, aby jim vydržely stávající vynikající sněhové podmínky. Ostatně, tak časně a tolik sněhu, jako napadlo loni, nepamatuji. Náčelníka Horské služby oblasti Krkonoš pana Adolfa Klepše jsem se zeptal: Co tento nebývalý sněhový příval znamenal pro Horskou službu?
Především práci, ostatně jako každoročně začátkem sezony a o vánočních svátcích. Jakmile přijedou návštěvníci, úměrně jejich počtu se začnou vyskytovat úrazy a jiné problémy – pátračky apod. Koncem loňského roku to přišlo o poznání dříve.

Proč jste se rozhodl profesionálně se věnovat horské službě?
Narodil jsem se tady, vyrostl a nikdy odtud neodešel. Neumím si představit, že bych žil někde jinde. Ke Krkonoším mám vztah i přes spoustu blízkých lidí, které jsem kdy měl a mám. Dělal to můj táta. Je to velmi zajímavá práce. Když člověka něco živí a ještě baví, je to optimální kombinace. U mne to tak funguje.

Díky spoustám sněhu je mnoho krkonošských svahů lavinózních. To samo o sobě nemusí být nebezpečné. Životu nebezpečné, a to i pro záchranáře, je to, když někdo leze, kam nemá. Jsou návštěvníci dbalí pokynů Horské služby, nebo jsou neposlušní?
Neposlušní v žádném případě nejsou, a poslušní také ne. Vždycky se najdou výjimky, které láká zákaz. Když tam je cedule, dojdou si zjistit, proč tam je. Jestli tam má být, nebo ne. Neukázněných turistů je méně než v uplynulých dobách. Je to o tom, že sem dříve jezdili především Němci ze současných východních spolkových zemí. Ti neměli peněz nazbyt, a proto courali po kopcích. Dnes vysedávají po restauracích. V současné době je hřebenová turistika záležitostí především české klientely. Německé již méně. Nejde jen o lavinové svahy. Jde o celkový přístup, kdy někdo někam odchází a neřekne kam. To nám při pátracích akcích komplikuje život.

Jak se zachovat v lavině? Plavat, neplavat, dělat vzduchovou kapsu, nebo dle recesistů mistrů Vodňanského & Skoumala „včas zaujmout stanovisko nezúčastněného pozorovatele“?
Nevím, jestli to byl třetí model, co jste říkal naposled, ale ten platí. Jakmile se člověk dostane do laviny, je každá rada drahá. Nedá se dělat vůbec nic. Byl jste v lavině?

V začínající kamenobahenní na Ťan-Šanu. Inicioval ji jeden z účastníků naší výpravy. I tak z ní šla hrůza. Po cestě nabrala ohromnou ničivou sílu a zastavila se až dole u ledovcové řeky.
Ať se jedná o lavinu prachovou nebo z mokrého sněhu, pohyb je naprosto vyloučený. Prachová lavina při své rychlosti znemožní pohyb i dýchání tím, že v ní víří jemné částice sněhu. Mokrá lavina je zase tak těžká, že se v ní nedá hýbat. Takže nějaké plavání… Je to všechno teoretické. Každá lavina je jiná. Je to sice zmrzlá voda, ale chová se tak jako voda. Teče jednou tak, podruhé jinak. Když už je člověk v lavině, buď má štěstí, nebo ne.

Jaká je vaše spolupráce s místními podnikateli v oblasti cestovního ruchu, zejména poskytovateli ubytovacích a stravovacích služeb?
Nijak rozvinutá. V případě, že potřebujeme informace o pohybu hledaných návštěvníků, jsou vstřícní. S místními podnikateli, kteří provozují lyžařská dopravní zařízení a starají se o sjezdovky, běžně přicházíme do styku především v rámci Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Hovořil jste o dopravních prostředcích pro lyžaře – vlecích a lanovkách. Jak je to s dopravními prostředky Horské služby?
Kromě terénních automobilů a sněžných skútrů máme rolbu. Je velmi užitečná zvláště nyní, kdy je hodně sněhu, kdy se v hřebenových partiích se skútrem obtížně pohybuje. Kromě toho využíváme služeb Letecké správy Policie České republiky, jejich vrtulníku. Ať se jedná o ostré akce či o cvičné. Velká část pracovníků Horské služby je vyškolena jako letečtí záchranáři, což obnáší práce na palubě i mimo paluby strojů. Policie nám vychází vstříc a my se jim to snažíme oplácet. Spolupráce je na dobré úrovni.

Zmínil jste se o výcviku záchranářů. Horská služba Krkonoše každoročně pořádá tradiční mezinárodní soutěž horských služeb, které se účastní i družstva z Polska Slovenska, Německa, Slovinska, Rakouska, Itálie atd.
Letos 5. až 7. dubna se bude ve Špindlerově Mlýně konat její 25. ročník. Závody probíhají po dva dny. Mají fyzickou etapu a technickou část. První den se jezdí na skialpinistických lyžích podle pravidel skialpinistických závodů. Soutěžící absolvují časovku, obří slalom nebo sjezd ve volném terénu podle podmínek. Nebo cross, což znamená, že sjedou z kopce a vyběhnou do kopce. Druhý den se dělají svozy. Nejdříve se s měřením času sveze prázdný svozný prostředek, což imituje skutečný zásah. V předem určeném místě probíhá ošetření za dohledu lékaře, který výkon oboduje. Do cíle pak probíhá svoz „zraněného“ (figuranta) již ne na čas, ale v rámci časového limitu.

Je téměř pravidlem, že Češi vyhrávají. Čím to?
Kluci, kteří jsou u Horské, ve svém volném čase (co také jiného) chodí po horách lézt i lyžovat, takže mají dobrou fyzičku. Téměř vždy uspěje někdo z Krkonoš.

Hlavním partnerem Horské služby České republiky je Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. Údělem každého pojišťovacího agenta je mj. strašit, co všechno nepříjemného se kde může stát, tak aby pro pojišťovnu získal co nejvíce pojištěnců. Má-li pojišťovna dost pojištěnců, pak se jí ekonomicky vyplácí investovat do prevence a do institucí, které rychlostí a kvalitou své činnosti umenšují utrpení jejích klientů a následky pojistné události.
Sjezdové lyžování je rizikový sport. Odráží se to i v počtu zranění. Jsou to mnohdy velmi těžké a komplikované úrazy, což pramení i z toho, že lyžařů je hodně a kopce nejsou nafukovací. Pochopitelně, lyžování je hezký sport. Ať se jezdí z kopce nebo do kopce. Určitá rizika jsou i u běžkařů a skialpinistů. Může být kdo dobrodruh sebevětší a bezpečně se pohybovat v odlehlých krajích, na sjezdovkách však často dochází ke zraněním, která si postižený sám nezaviní. Ať je to ale na sjezdovce nebo někde jinde v horských partiích, čas a úroveň první pomoci sehrává významnou, někdy i osudově rozhodující roli. Včasným zásahům velmi napomohlo masové rozšíření mobilních telefonů. Stále častěji se nám stává, že nám lidé volají z terénu. Stává se, že nevolají přímo, protože třeba nemají naše číslo, ale téměř každý člověk zná číslo 158 tísňového volání Policie ČR, a ta pak volá nás. V tomhle směru je mobil dobrá věc.

Kde se cítíte nejlépe a jaké máte přání do tohoto roku?
Na horách. Na horách člověka opouštějí starosti (pochopitelně ne, když sedím ve Špindlu v domě Horské služby, ale když ve svém volnu odejdu na hory). Starosti, které člověk má, když sedí doma v teple, jsou úplně jiné, než když odkráčí někam, kde se musí starat o své živobytí. Někde venku si ustlat, zařídit jídlo a další věci. Na horách si odpočinu od lidí a starostí, a to mne baví. To mám rád. Bohužel se k tomu dostanu maximálně dvakrát za zimu.
A přání? Chtěl bych být zdravý, abych se mohl i nadále profesionálně věnovat horské službě. Je dobré mít kolem sebe dobrou partu lidí, a ta tady je.





Horská služba Krkonoše

Špindlerův Mlýn tel.: 0438/ 493 239

Harrachov tel.: 0432/ 529 449

Rokytnice nad Jizerou tel.: 0432/ 523 781

Janské Lázně tel.: 0439/ 895 151

Strážné tel.: 0438/ 434 177

Pec pod Sněžkou tel.: 0439/ 896 233

Pomezní boudy tel.: 0439/ 891 233

Benecko tel.: 0724/ 091 541