Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Medovina - zdroj života, moudrosti, odvahy a síly

Medovina je od nejstarších dob považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly. Keltové, Dákové, Židé, Germáni, Slované, Hunové i další národy ji považovali za svůj národní nápoj. Majitelku firmy NATUREL paní Petru Kurlandovou jsem oslovil v hotelu Falkensteiner Maria Prag, neb zde v rámci Koktejl party ligy pro cestovní ruch prezentovala právě medovinu. Proč jste se v ní rozhodla podnikat?
Začalo to tím, že jsem ochutnala kvalitní přírodní medovinu nestora jihomoravských včelařů pana Skřivánka a díky ní si uvědomila, že něco takového je potřeba dostat mezi lidi. Za pomoci přátel jsem začala hledat i další kvalitní výrobce uplatňující receptury, při nichž nedochází ke znehodnocování medu chemikáliemi, řepným cukrem apod. Takto vyráběná medovina si zachovává léčebné účinky medu a bylin v něm obsažených. Medovinu, s níž obchodujeme, produkují vesměs malí výrobci nebo malé rodinné výrobny. Ti umění její výroby zpravidla převzali po předcích a sami se jí dlouhá léta zabývají. Nesmím zapomenout na Ing. Sznapku, který medová vína vyrábí podle historických receptur z různých území současné Evropy (Bojarská – pravděpodobně z Litvy, Dzierzoň – Polsko). Díky kvalitě medoviny řadu let úspěšně konkurujeme „té“ průmyslově produkované, jež má díky konzervantům, lihu a dalším přísadám jinou charateristiku. Tzv. „medoviny“ švestková, kokosová, mandlová, ořechová atd. nemohou být medovinami a vůbec ne přírodními, už proto, že medovina je zákonem specifikována jako tzv. „tiché víno“ a vzniká kvasným procesem stejně jako víno.

Kromě vašich medovin jsem chutnal i tzv. „Žihadlo“.
Receptura tohoto nápoje pochází z monastýru v balkánském pohoří Pelister. Mniši jej tam odnepaměti vyrábějí jako lektvar na zlepšení srdeční činnosti, krevního oběhu a funkce trávicího ústrojí. Vlastníkem receptury je Ing. Žonerčík. Na českém trhu se "Žihadlo"prodává cca 14 let. Vyrábí se macerováním vybraných bylin v jemném alkoholu a do tohoto polotovaru se za studena přimíchává med, propolis a mateří kašička.

Co podle vás vede k renesanci medoviny?
Chuť a její blahodárné účinky. Užívání medoviny ve Velkomoravské říši zmiňují arabský cestovatel a obchodník Ibn Rozteh a Peršan Gurdézi. Ne náhodou byla v našich zemích nejrozšířenějším kvašeným nápojem. Teprve Karel IV. medovině připravil osudnou konkurenci, když u nás zavedl pěstování vinné révy. Jako správný státník ale spolu s dekretem o vinařství udělil „medařům“ daňové prázdniny. Víno sice chuťově nemohlo medovině konkurovat, avšak ani medovina vínu svými výrobními náklady. Renesance medoviny je dána nejen příklonem ke zdravému životnímu stylu a konzumaci ekologicky produkovaných potravin, ale i jistým (možná trochu módním) trendem návratů k našim keltským a slovanským kořenům.


www.naturel.cz