Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Západní Zadunají v severozápadním Maďarsku, rozmanitá krajina lákající navštěvovat malebná údolí, stoupat k hradům, obdivovat zámky a putovat po vinných stezkách, přitahuje i milovníky rybaření, vodních sportů, cyklistiky a v neposlední řadě kvalitních vín a dobrého jídla. V Zadunají jsou tři památky zapsané na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO: opatství Pannonhalma, starokřesťanské krypty ve městě Pécs a biosférická rezervace jezero Fertő. Západní Zadunají je i regionem četných termálních lázní s širokou paletou spa & wellness služeb.

Sárvár vděčí za jméno svému hradu. Nejstarší dochovaný písemný záznam o něm je z roku 1288. Jak napovídá jméno – sár (bláto), vár (hrad) –, chránila jej nejen fortifikace, ale také močály. Jedním z jeho držitelů byl český král, syn Karla IV. a Alžběty Pomořanské, Zikmund Lucemburský. Do jeho zvelebení se nejvýrazněji zapsal rod Nádasdy. Po rekonstrukci provedené v 60. a 70. letech minulého století se hrad Sárvár stal místem kulturních a společenských událostí města.

Termální lázně Bükfürdő u města Bük vděčí za svou existenci ropným vrtům. V roce 1957 tak z hloubky 1 282 metrů vytryskl sedmdesátimetrový gejzír termální vody. V roce 1962 tu byl otevřen první částečně krytý bazén. Díky od té doby neustávajícímu rozvoji lázní mají Bükfürdő 27 bazénů s více než 5 tisíci m? vodních ploch a jsou druhými největšími termály Maďarska.

Maďarské termály Bükfürdő a Sárvár

Při příležitosti pražského Travel Meeting Pointu jsem 21. října 2015 o rozhovor požádal ředitele Regionálního marketingového ředitelství pro Západní Zadunají Istvána Tama, destinačního a projektového manažera sdružení cestovního ruchu Bük, Bükfürdő pana Tamáse Pálffyho a jeho kolegu z destinační společnosti Sárvár Tourist & TDM Nonprofit pana Ference Hallera.
Západní Zadunají je dnes českými turisty nejnavštěvovanějším maďarským regionem. Pro tento region je Česko jedním z nejdůležitějších zdrojových trhů. V 2014 od vás přicestovalo 99 723 hostů. Jejich 298 929 přenocování reprezentuje 12% meziroční nárůst. Občané Česka tvořili 22,6 % všech zahraničních hostů. Co se návštěvnosti Západního Zadunají týče, Češi se drží na třetím místě za Němci a Rakušany. Počty návštěv Rakušanů ale rostou pomaleji a příjezdy Němců dokonce stagnují. Vedle lázní mají Češi rádi i aktivní turistiku (skvělé cyklotrasy), gastronomii a poznávací turistiku.

Cílem turistického sdružení Bük, Bükfürdő, jehož členy jsou podnikatelé a instituce působící v cestovním ruchu, je to, aby si naše lázeňská infrastruktura držela co nejvyšší úroveň a průběžně nabízela další a další produkty. V Bükfürdő jde 18 % všech přenocování na vrub českých hostů. Díky nim je dnes Česko po Rakousku druhým nejsilnějším zdrojovým trhem našeho incomingu. Počet a doba přenocování českých hostů a turistů rok co rok roste. Češi vyhledávají zejména termální lázně – léčebné i zážitkové. Mají rádi služby a zážitky, které jim Bükfürdő nabízí. Kromě pestré palety wellness, léčebných lázeňských procedur a pobytu v termální vodě je to zejména maďarská kuchyně. My Maďaři jsme Čechům podobní v tom, že máme rádi festivaly a gastronomické akce. Novinkou letošního roku byly každotýdenní farmářské trhy, na nichž se prodávaly proslulé maďarské klobásy, paštiky, salámy, lahodné slaniny apod. a samozřejmě i naše proslulá zelenina a ovoce, včetně z něho vyráběných vín a dalších alkoholických nápojů. Farmářské trhy měly u českých hostů vynikající odezvu. Nyní už se chystáme na hlavní sezonu roku 2016. Budeme otvírat komplex, který se stane novým lázeňským centrem Bükfürdő.

V Sárváru je zastoupení českých hostů ještě vyšší. Tvoří 30 % všech návštěvníků. Využívají všechny typy ubytování od privátů, přes penziony až po čtyřhvězdičkové hotely. Ať jsme na kterémkoliv z veletrhů a výstav nebo na individuálních prezentacích na území Česka, všude se přesvědčujeme, že jsou maďarské termály v kurzu. Sárvár je nejen lázeňským městem. Na jeho území je jedno z nejstarších arboret Maďarska. Sárvárský hrad s muzeem Ference Nádasdyho nabízí plejádu programů. V rámci přípravy na hlavní lázeňskou sezonu 2016 se soustřeďujeme na rozvoj služeb a další zkvalitnění lázeňské a turistické infrastruktury. Rekonstruujeme parkoviště atd. Naše jezero Fertő, zapsané na seznam UNESCO, je vyhledáváno pro svou malebnost a čisté ovzduší. V rostoucím zájmu Čechů, Moravanů a Slezanů po pobytech v maďarských regionech se nepochybně odráží nejen bohatství atraktivit Maďarska, ale i výsledky skvělé práce našeho národního touristboardu Magyar Turizmus Zrt. (Maďarské turistiky, a. s.). Zejména její organizační složky, Národního zastoupení a informačního střediska pro maďarský cestovní ruch v Česku v čele s panem Andrásem Szirányim, který disponuje obrovským kapitálem kontaktů. Jeho spolupráce s asociacemi sdružujícími české cestovní kanceláře a invenční kroky nám, maďarským regionům, umožňují účinně oslovovat českou skupinovou klientelu i individuální cestovatele. Češi jsou dobří hosté. Jejich přízně si Sárvár a Bük i lázně Bükfürdő velmi váží.

Recepci Západní Zadunají, kterou 21. října 2015 v pražském res­taurantu AvantGarde pořádal ředitel Regionálního marketingového ředitelství pro Západní Zadunají István Tama (zcela napravo) zahájil velvyslanec Maďarské republiky v Česku Jeho Excelence pan Tibor Pető (uprostřed), spolu s obchodním radou maďarského velvyslanectví v Česku Istvánem Kolozsvárim (druhý zleva) a ředitele zastoupení Maďarské turistiky v Česku Andrásem Szirányim (zcela vlevo).