Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Lesy České republiky slavily decenium

S jistou nostalgií si dovolím zmínit první velkou akci po rekonstrukci Novoměstské radnice v Praze – „Výroční setkání osobností cestovního ruchu“. Vymyslel ji a realizoval společně s Luďkem Novotným pod záštitou tehdejšího starosty městské části Praha 2 Ing. Libora Krátkého, za součinnosti společností ProMoPro, Escape a Golem. Dlužno podotknout, že i téměř po sedmi letech 14. května 2002 byl výkon cateringové společnosti Golem neméně perfektní. Stejně tak společnosti V.I.A. Praha, která zde zajišťovala slavnostní večer k 10. výročí státního podniku Lesy České republiky. Společnost se sešla vskutku vybraná. Nicméně největší prostor si zaslouží jubilant. Proto jsem si dovolil generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky Ing. Jiřího Olivu požádat o dovolení otisknout valnou část jím předneseného projevu. 

Doba žila kupónovými knížkami
Podnik, s nímž spojilo více než dva tisíce českých lesníků svoji existenci, byl založen Ministerstvem zemědělství s účinností od 1.ledna 1992. Do vínku mu bylo dáno přebrat majetek zanikajících krajských podniků státních lesů, vypořádat restituční nároky a odstranit negativní důsledky předcházejících způsobů hospodaření. V neposlední řadě to byl i návrat důvěry občanů v lesnický stav. V době, kdy si nejvýznamnější politici před kamerami potřásali rukou s novopečenými vlastníky strojírenských gigantů nebo bankovní sféry, jsme řešili restituční nároky, náhrady a vysvětlovali poslancům, že se chceme dobře starat o státní majetek. Průzkum veřejného mínění ukazoval, že většina občanů neví, kdo se stará o státní lesy. Příznivců jsme mnoho neměli. Doba žila kupónovými knížkami a kritikou všeho, co bylo státní. Skutečnost, že v Evropě existuje v průměru 35 % státního vlastnictví lesů, byla velkoryse přehlížena.

Investujeme do veřejných funkcí lesa
Začal se zlepšovat stav lesa. V roce 1994 jsme se zřekli státních dotací a trvale investujeme do rozvoje infrastruktury, informačních technologií i vzdělání zaměstnanců. Jako jediný subjekt v České republice jsme zavedli vnitřní kvalifikaci pro odborné lesní hospodáře. Investujeme velké prostředky do veřejných funkcí lesa, práce s veřejností, zejména s dětmi, ochrany přírody atd. Za deset let jsme vyřešili 185 tisíc restitučních nároků, předali vlastníkům 807 tisíc ha lesů. Založili 162 tisíce ha nových kultur. Vytěžili 71 mil. m3 dřevní hmoty. Postavili nebo rekonstruovali téměř 600 provozních budov a 1100 kilometrů lesních cest. Vyprodukovali jsme 4,7 mld. Kč zisku a vybudovali vlastní informační a komunikační síť. Přispěli jsme na stovky výzkumných projektů, humanitárních a charitativních ak­cí.

Stát by si měl své lesy ponechat (60 %)
Velká péče byla věnována kvalitnímu reprodukčnímu materiálu. Založili jsme 38 nových semenných sadů. Mnoho práce a prostředků bylo vloženo do staveb na drobných vodních tocích a podnik byl i významným pomocníkem občanům, kteří byly postiženi povodněmi na severní Moravě a ve východních Čechách. Nový průzkum veřejného mínění ukazuje, že 70 % občanů ví, kdo se stará o jejich lesy, 60 % je názoru, že stát by si měl své lesy ponechat a stejný počet, že ve státních lesích není hospodařeno špatně. Jsme považováni za stabilní podnik s vysokým ratingovým hodnocením. Máme vysokou prestiž mezi ostatními evropskými lesními podniky hospodařícími na státních majetcích.

Trvale udržitelné lesní hospodářství
V posledních letech jsme věnovali velkou pozornost trendům trvale udržitelného lesního hospodářství a neprodukčním funkcím lesa. Byl vypracován „Program 2000“, který je pilotním projektem služby státního lesa veřejnosti, do které investujeme více než 40 mil. Kč ročně. Naše politika není ve vylučování člověka z lesa a přírody. Naopak. Je to pozvánka k návštěvě našich lesů, za současného poskytnutí informací nejen o lese, ale i o podmínkách nutného chování v něm.

Krajská zastupitelstva sycena zavádějícími údaji
V roce 2001 jsme registrovali první snahy o nové rozdělení státních lesů, a to do majetku krajů. Vlastnění lesů představuje řadu atraktivních pravomocí, včetně ekonomických efektů. Bohužel, krajům je zamlčováno, že tyto efekty jsou trvale dosažitelné právě při hospodaření ve velkém celku, schopném konkurovat velkým nadnárodním uskupením. Krajská zastupitelstva jsou sycena zavádějícími údaji a analýzami, jejichž zpracovatelé mají s praktickým lesním hospodářstvím často nulovou zkušenost.

Proti neověřenému a ve světě zcela neobvyklému
Naše úloha není v tom, abychom si za každou cenu hájili svá místa. Spočívá v tom, že musíme prokázat, že současný způsob správy státního lesa je pro stát nejlepším řešením. Proti neověřenému a ve světě zcela neobvyklému způsobu správy státního lesního majetku, můžeme postavit naše desetileté výsledky i kvalifikované zahraniční a české expertizy.

Řešení v souladu s evropskými trendy
Zakládací listina a statut podniku nám ukládá hájit a zvelebovat státní lesní majetek, a mohu vás ujistit, že vedení podniku je připraveno k jeho ochraně vynaložit veškeré dostupné úsilí. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že kraje budou a musí mít zájem o komplexní správu procesů na svém území, lesy nevyjímaje. Naším cílem není kraje distancovat od procesů v lesním hospodářství, ale naopak je přizvat k řešení lesnických problémů. Navázat politiku Lesů České republiky na programy rozvoje krajů, a to při zachování všech výhod správy velkého majetku. Je to věc regionální politiky Lesů České republiky, možná i diskuse nad některými zákonnými normami, abychom pro vazbu Lesů České republiky na kraje vytvořili nezbytné právní předpoklady.

Veřejnost nejdůležitějším hodnotitelem
Co tedy popřát českým lesům i jejich správcům? Jestliže státní les nese mnoho atributů majetku veřejného, pak je také veřejnost nejdůležitějším hodnotitelem a ratingovou agenturou. Přejme si, aby byla s naší prací spokojena, aby jí les poskytoval ekologickou surovinu – dřevo, přiměřený hospodářský efekt, prostor a podmínky pro chvíle oddechu, aby byl rezervou pro horší časy i pomocí v kritických situacích. Tedy vše, co les po staletí nazpět člověku splňoval. Úloha lesníka pak je, aby dokázal díky vědě a svým odborným kvalitám míru těchto efektů zvětšovat.


www.lesycr.cz