Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Legendární grál čejkovických chodeb

Historie templářských sklepů v Čejkovicích sáhá až do XIII. století. Je spojena s příchodem řádu templářských rytířů v roce 1232 z Francie. Ti v Čejkovicích současně s tvrzí vybudovali vinné sklepy, o jejichž mohutnosti dodnes kolují legendy. V roce 1936 vinohradníci v Čejkovicích založili vinařské družstvo, které si sklepy pronajalo. Činnost družstva však byla násilně ukončena komunistickým režimem v roce 1952. Až do jara 1994 zde „hospodařil“ státní statek. V rámci privatizace přebralo sklepní hospodářství obnovené vinařské družstvo. To navázalo na úspěchy z minula. Vhodné klimatické a geografické podmínky pro pěstování révy v návaznosti na tradici kvalitního zpracování a uchování vína v templářských sklepích tak opět řadí Čejkovice k nejvýznamnějším vinařským místům.

S farmářskými družstvy se můžeme setkávat již sto padesát let nejen v západní části evropského kontinentu, ale i v USA, a to dodnes. Po převratech na našem území vždy padly zábrany. Kdo rychle krade, dvakrát krade, bylo zákonem i po osmačtyřicátém roce. „Ekonomická transformace“ opět doběhla právní, a čejkovické družstvo majitelů – vinařů bylo zlikvidováno. Ředitele současného vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice Ing. Pavla Pastorka jsem se v adventním, předvánočním čase zeptal, proč se rozhodl věnovat téměř veškerou svou energii obnovení tradice produkování kvalitních vín v Čejkovicích.
Každý člověk, když vyrůstá, má přerůzné představy, co by chtěl dělat. Většinou je to široké spektrum povolání a předmětů činností. Původně jsem si nemyslel, že ze mě bude zemědělec. Nicméně v tomto prostředí jsem vyrostl a po vystudování zemědělských škol jsem nastoupil jako technik v zemědělském družstvu. Tím pádem jsem byl naplno vtažen do víru zemědělské prvovýroby a souvisejícího koloběhu dění na vesnici. Čejkovice jsou obcí s jednou z nejdéle historicky dokumentovaných tradic pěstování vinné révy a výroby vína na Moravě. Obnovení družstva vinařů jsme proto chápali jako jejich pokračování. Na mne pak připadlo být ředitelem obnoveného spolku včetně řešení obrovského balíku problémů a nepochopení týkajícího se znovurozjetí firmy. I přes hektičnost doby jsem si vždycky našel čas, abych si uvědomoval, že po staletí opakující se dění v přírodě je pro nás obrovskou inspirací. Pohybuji se ve společnosti lidí, pro něž se víno stalo nejen předmětem živobytí, ale i koníčkem a osudem. Je nás zde zhruba sto šedesát soukromých vinohradníků a jsme jediným zpracovatelským družstvem na zpracování hroznů a výrobu vína v rámci celé České republiky. Takováto uskupení v zahraničí fungují dodnes a jsou jedním z ekonomických pilířů celého agrárního sektoru tamních států.

Čejkovice jsou nejen malebnou a výsostně vinařskou obcí, ale pokud použiji terminus technicus i turistickou destinací s nadstandardní infrastrukturou cestovního ruchu.
Čejkovice mají z hlediska geografie cestovního ruchu velmi výhodnou polohu. Nacházejí se deset kilometrů od dálnice Brno – Bratislava (sjezd na Velké Pavlovice), 20 km od hranic s Rakouskem. Na nedostatek návštěvníků si rozhodně nemůžeme stěžovat. Jsme tomu rádi a snažíme se v obci přiložit ruku k dílu, abychom mohli turistům nabídnout co nejvíce v co nejvyšší kvalitě. Pochopitelně, nejstarší strategickou pamětihodností, spolu s tvrzí, jsou templářské sklepy. Rozšiřujeme ale i počet a délku vinařských turistických a cykloturistických stezek. Snažíme se zvýšit zdejší celkovou ubytovací kapacitu, aby nebyla vázána pouze na Hotel Zámek. Pořádáme kulturní i společenské akce, které mají podtext vína a vinohradnictví. Pokud vzpomenu Čejkovické vinné trhy se sedmiletou tradicí, ty se každoročně konají v druhé půlce května. Jsou svátkem milovníků dobrého vína, kteří si mohou vybrat z velkého množství druhů a ročníků. Jsou to ale i výstavy vín a odborné přednášky. Pro širší veřejnost pak národopisné slavnosti jako např. tradiční hody. Pochopitelně, Čejkovice jsou pro návštěvníky nejlákavější v období vinobraní a burčáku. Jak známo, burčák se nesmí vozit, za burčákem se musí přijet. V čase burčáku bychom proto potřebovali, aby den měl alespoň čtyřicet hodin.

Víno díky vám, sdruženým vinohradníkům, opět dozrává ve sklepech, které byly za tímto účelem vykopány před více než 750 lety.
K historickým chodbám se vztahuje řada legend a pověstí. Také k hluboké studni na tvrzi, k samotné obci Čejkovice a jejímu okolí. Templářské sklepy byly na tehdejší dobu něčím naprosto výjimečným. Dnes je přístupný komplex více než šesti set metrů chodeb. Legendy zmiňují, že vedly až na Slovensko do města Skalica, které je odsud vzdáleno 24 km. Má to jistou logiku, protože Skalica byla opěrným bodem na jantarové obchodní stezce. Pověsti se vztahují i k zaniklým vsím v okolí. V Dolních Bojanovicích, které jsou zhruba 10 km vzdáleny, se rovněž nachází sklep s obdobnou charakteristikou klenby o délce několika desítek metrů. Každý návštěvník se může přesvědčit, že templářskými sklepy může projet ozbrojenec na koni či vůz naložený zbožím. Proč je řád templářů takto dimenzované vybudoval, je nabíledni, ačkoliv ve středověku nemohl předpokládat, že budou jako úkryt civilní obrany sloužit i v našem věku. Jedna z chodeb, která se jmenuje Křivá (což dokumentuje několikeré lomení), zřejmě měla i obranný význam. Jedna z pověstí říká, že někde v labyrintu čejkovických chodeb je uschován legendární grál templářských rytířů.

Před nějakým časem jste se rozhodli investovat do ambaláže včetně etiket z ručního papíru. Jak se tato nemalá investice osvědčuje?
Před půldruhým rokem jsme se začali vážně zabývat myšlenkou, co udělat pro to, abychom svá vína obchodně zatraktivnili. Proto jsme se rozhodli zapracovat na designu. Jak se říká, obal prodává. Spolupracujeme s designerskými studii, s historiky a heraldiky, abychom věrohodně dokázali představit spotřebiteli kvalitu naší lokality. Podle obchodního efektu to byl jednoznačně krok správným směrem. Změnili jsme typ lahve, vizáž etiket s tím, že jsme vsadili na zvýraznění historie templářských sklepů. Některé partie vín jsou navíc označovány originální pečetí a u některých řad s limitovanou produkcí jsou etikety označovány pořadovými čísly, abychom zákazníkům zaručili co nejvyšší jedinečnost produktu.

Vaše vína již na výstavách a soutěžích získala nejedno ocenění. Kterých si nejvíce vážíte?
Každého. Nejenom formou medaile, diplomu, plakety. Nesmírně mne těší neformální ocenění spotřebitelů, kdy nás informují, že jim naše víno velmi chutnalo, že se víno líbilo jejich přátelům či hostům apod. To jsou pro nás ocenění, která se nedají vyvážit plaketou či medailí. Ale pokud jsem zmínil tato oficiální, zúčastňujeme se řady výstav a vozíme z nich i tato ocenění. Např. z Valtických vinných trhů, ale i ze zahraničí z italského Tramínu, ze Slovenska z Prešova nebo z celostátní otevřené mezinárodní výstavy vín, z Brna z Vinexu atd.

In vino veritas – ve víně je pravda. Jsou ale všechna moravská a česká vína vpravdě moravská a česká?
Vína z Templářských sklepů Čejkovice rozhodně ano. Co se ale týče produkce vinic, polovina vína realizovaného na českém trhu se musí dovézt, protože vinice České republiky jej nejsou s to vyprodukovat v dostatečném množství. Jižní Morava patří k nejseverněji položeným oblastem pěstování vinné révy. Z toho plyne snaha, aby v rámci integračních jednání byly naše vinice zařazeny do „zóny A“. Naše klimatické a půdní podmínky jsou jedinečným předpokladem pro produkci bílých vín tak, jak je známe – ke sladění charakteru aromatických látek a kyselin. Tím jsou naše vína charakteristická, výjimečná a nenahraditelná. Bylo by obrovskou chybou, kdybychom si svoji jedinečnost nechali vzít nebo ji dovolili utlumit v zájmu byznysu povětšinou nadnárodních koncernů (zabývajících se na našem území distribucí levnějších importovaných vín) či pod záminkou vstupu do Evropské unie.





Templářské sklepy Čejkovice,

vinařské družstvo

696 15 Čejkovice

tel.: 518 362 628

518 362 801

518 362 705

tel./fax: 518 362 628

mobil: 602 718 227

e-mail:

info@templarske-sklepy.cz




www.templarske-sklepy.cz