Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Lázně Františkovy Lázně a. s., patří k největším lázeňským společnostem v Česku. Jejich hosté mají k dispozici na patnáct set lůžek. Kromě léčebných pobytů zaměřených na léčbu nemocí srdce, krevního oběhu, pohybového ústrojí, gynekologických nemocí včetně neplodnosti a na následnou onkologickou péči nabízí širokou škálu regeneračních pobytů. Město Františkovy Lázně disponuje širokou nabídkou programů, kavárnami, cukrárnami a restauracemi. Sportovní vyžití skýtá minigolf, tenisové kurty, nordic-walking, fotbalové hřiště, nedaleké osmnáctijamkové golfové hřiště a zejména nejvyhlášenější dominanta společnosti – Aquaforum – svět vody a relaxace a Fitforum – fitness a wellness centrum.

Františkovy Lázně, aby si podrželi vysokou výkonnost

Svou účast na slavnostním otevření 221. lázeňské sezony Františkových Lázní jsem ihned poté, co jsem vystoupil z vlaku na železniční stanici Aquaforum, zahájil několika lázeňskými pohárky Solného pramene. 16. května 2014 jsem se ve Františkových Lázních potkal nejen se starostou Ivo Mlátilíkem a generálním ředitelem národního podniku Budvar Ing. Jiřím Bočkem a dalšími osobnostmi, ale i s generálním ředitelem společnosti Lázně Františkovy Lázně, a. s., Ing. Josefem Ciglanským.
Pane řediteli, Jan Mühlfeit v tomto vydání říká, že státy s vysokou produktivitou práce jsou ty, jejichž obyvatelé pečují o svoji fyzickou a psychickou kondici v úzkém sepětí s přírodou.
Také našich služeb v posledních letech čím dál častěji přijíždějí využívat lidé, které rozhodně nelze označit za typické hosty – pacienty včetně hodně exponovaných manažerů. Zvykli si k nám jezdit odpočívat, nabírat energii a upevňovat svoji duševní rovnováhu, aby si podrželi vysokou výkonnost. Pokud někdo v lázních, byť po kratší dobu, čerpá procedury, nejde „pouze“ o to, že jej koupeme v minerální vodě či balíme do léčebné slatiny, ale především o to, že intenzivně odpočívá, zvolní tempo a změní životní rytmus. V odpoledních hodinách navštěvuje kulturní akce, které tu pořádáme, nebo se jde projít či projet na kole. Při tom může využít naši půjčovnu bicyklů. Nově v ní máme i elektrokola, což je zajímavé zejména pro lidi v rekonvalescenci, kteří na nich mohou poznávat zajímavé okolí Františkových Lázní a ujet i několik desítek kilometrů za den.

Apetitu k vám jezdit výrazně přispívá existence Aquafora a Fitfora.
Bezesporu jsou výrazným specifikem našich lázní. K návštěvnosti Aquafora přispívá i stejnojmenná železniční stanice, která byla u jeho areálu vybudována.

Předcházení nemocem je pro stát daleko levnější než jejich léčení. Jenomže zkracování komplexní lázeňské péče a vůbec přístup k českému léčebnému lázeňství dokládá, že stát měl jiné priority a že chce poroučet přírodě.
Ano, máme za sebou těžký loňský rok, ve kterém české lázeňství postihl silný pokles hostů přijíždějících na komplexní lázeňskou péči. U naší společnosti to v tržbách reprezentovalo pokles v objemu zhruba padesát milionů korun. Na druhé straně se nám podařilo získat novou domácí a zahraniční samopláteckou klientelu, která přinesla tržby zhruba třicet milionů korun. Letošní sezona se jeví úspěšněji – jak z pohledu tuzemské, tak zahraniční samoplátecké klientely. Zvýšil se dokonce i počet hostů přijíždějících na komplexní lázeňskou péči, v této kategorii jsme mírně nad úrovní loňského roku. Velkou měrou k tomu přispělo vyjednávání Svazu léčebných lázní ČR v čele s prezidentem MUDr. Bláhou, který se několikrát sešel s ministrem zdravotnictví a přesvědčil ho o tom, že léčebné lázeňství v České republice je nesmírně důležité a že výrazně přispívá k zlepšení zdraví obyvatelstva. Obchodní politiku naší společnosti totiž důsledně stavíme na lázeňské léčbě s využitím místních přírodních léčivých zdrojů.

V lednu letošního roku jste v Císařských lázních nově uvedli do provozu slatinné koupele.
Ano, to je nové pracoviště. A zainvestovali jsme i do balneoprovozu v lázeňském hotelu Adler, kde máme vše pod jednou střechou tak, jak je to v současné době standardem. Naši hosté zde mohou dostat kompletní balíček suchých i mokrých procedur. Momentálně pracujeme na dokončení kompletního balneoprovozu v lázeňském hotelu Belvedere, kde bychom začátkem těchto prázdnin mohli přivítat první hosty.

Jedním z výrazných cílů pro výlety do okolí vašeho města je národní přírodní rezervace Soos, kde mne krom čistě přírodních úžasností fascinuje úzkokolejná železniční trať, po níž se k té normálněrozchodné vozívala slatina. Malebnost míst, kudy je vedena, by si zasloužila provozování výletního vlaku.
Soos je prvořadou atraktivitou České republiky, tedy nejen Karlovarského kraje a našeho přeshraničního euroregionu. Slatina už se tam dávno netěží. Tu naši, kterou upravujeme a používáme k léčebným kúrám, těžíme nedaleko centra Františkových Lázní. Myšlenka výletního vláčku je dobrá. Určitě by ještě víc umocnil přitažlivost Františkových Lázní a četnost relaxačních a poznávacích pobytů na území města. Beru to jako námět, o kterém možná budeme jednat se Správou národní přírodní rezervace.

Lázeňskou sezonu jste zahajoval spolu se starostou Františkových Lázní panem Ivo Mlátilíkem.
Spolupráce s městem Františkovy Lázně se drží na dobré úrovni. Reprezentace města si je vědoma strategického významu léčebného lázeňství pro hospodářský a společenský rozvoj města a významným způsobem podporuje i marketing Františkových Lázní coby lázeňské destinace.