Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001











































říká předsedkyně představenstva Anenských slatinných lázní, a. s. MUDr. Jitka Ferbrová

Lázně Bělohrad jsou stále krásnější

Vážená paní předsedkyně, od našeho posledního rozhovoru uplynul přibližně rok a každý, kdo do lázní dnes přijede, uvidí spoustu nových věcí, upravených budov a zrekonstruovaných prostor. Řekl bych, že tempo změn je úžasné.
Jsem ráda, že jste si toho všiml i vy. Ale jednou z velkých a podstatných změn, která však není vidět, je to, že Anenské slatinné lázně získaly mezinárodní certifikát kvality EUROPESPAmed, udělovaný Evropským svazem lázní sídlícím v Bruselu. Významné je to i z toho důvodu, že jsme první léčebné lázně v Evropě, které toto ocenění získaly. To byl skutečně velký úspěch.Tento doklad kvality, alespoň se domníváme, by měl pozitivně ovlivnit příliv nových klientů nejen z České republiky, ale i z Evropy, kde je toto ocenění velmi respektováno.
To, co můžete vidět reálně, je připravovaná stavba zcela nového lázeňského resortu, který bude postaven v místech, kde doposud stál motel Pardoubek. Zatím je zde pouze staveniště, ale předpokládáme, že do konce roku 2008 bychom mohli být s realizací hotovi. Nové zařízení, přibližně se sto padesáti lůžky, bude určeno převážně pro zahraniční klientelu a pro české samoplátce. V tomto lázeňském resortu bude ubytovací, stravovací i léčebná část, ale i velmi zajímavé a moderní wellness centrum. Samozřejmě jsme nezapomněli na prostory pro kulturní a společenské akce.

Dovolíte-li, vrátím se ke své první otázce a k příjezdu do lázní. Všiml jsem si dostavby hotelu Grand.
Koncem loňského roku jsme začali pracovat na tom, abychom zastřešili a uzavřeli terasu, navazující na hotel Grand. Tato dostavba nám umožnila zvýšit kapacitu našeho stravovacího zařízení o 40 míst a zároveň jsme získali krásné prostory pro stravování náročnější klientely.
Zdůraznila bych a věřím, že se mnou budou hosté, ale i odborníci souhlasit, že se nám podařilo velmi citlivě skloubit tento nový prostor s původním hotelem Grand, který byl postaven v roce 1936.

Chtěl bych ocenit fakt, že vedení lázní velmi dbá o to, aby byl zachován původní charakter těchto lázní, aby nezmizela ona přívětivá atmosféra, kterou historické budovy a prostory vytvářejí.
Děkuji. Našim cílem je nenarušit atmosféru původních prvorepublikových lázní. Všemožně se snažíme o to, abychom jakoukoliv dostavbu, přístavbu či rekonstrukci provázali s původním charakterem budov, které v lázních stojí. Zde nám velmi pomáhá jeden z restituentů lázní architekt Ing. Josef Janeček, který velmi dbá na zachování „tváře“ lázní.

Oceňují to klienti a lze říci, že se i mění jejich struktura?
Klienti to opravdu oceňují, protože pokaždé, když se do lázní vrátí, nacházejí zde nějaký nový prvek. Jsme svědky toho, že lidé jsou velmi všímaví, a velice nás těší jejich pochvaly a ocenění. Stává se, že se nás často ptají, co nového připravujeme a na co se mohou v lázních příště těšit. Co se týče struktury klientů lázní, je možné říci, že dochází k její částečné proměně. Postupně se zvyšuje počet klientů – samoplátců. Tito hosté jezdí do lázní především za některou z nabídek relaxačních či wellnessových programů a pobytů. Nicméně převažující skupinou našich klientů jsou pacienti zdravotních pojišťoven.

Zmínila jste wellness program, který se v Anenských slatinných lázních velmi dynamicky rozvíjí. Jaké nové produkty tento wellness program nabízí?
Za poslední rok vzniklo několik nových aktivit. Jako novinku bych uvedla přístrojové lymfodrenáže, které slouží převážně kosmetickým účelům. Jedná se o jednu ze současných velice efektivních metod, která redukuje projevy celulitidy. Ráda bych připomněla i existenci turecké lázně, tzv.rasulbadu. Jde o velmi zajímavou kombinaci parní lázně s ošetřením pokožky bahnem z Mrtvého moře. Tato lázeň nemá tak vysokou teplotu jako běžné sauny, teplota vzduchu se zde pohybuje kolem padesáti stupňů, což oceňují především starší klienti. Tato procedura přináší viditelné pozitivní změny na pokožce a velice si ji pochvalují klienti s lupenkou.

Paní předsedkyně, naplnily se vaše představy o tom, jaký bude zájem o wellness v Anenských slatinných lázních?
Wellness programy, které nabízíme o víkendech, jsou naplněny v podstatě na několik měsíců dopředu a čím dál více roste i zájem o komplexní wellnesové pobyty. Také zájem o rekondiční pobyty pro firmy a společnosti má vzestupnou tendenci.

Lze říci, že se obsahově mění to, čemu říkáme lázeňská péče?
To je otázkou pohledu. Základ klasické léčebné lázeňské péče se nemění. Přibývají však nové technologie a postupy, které rozšiřují spektrum léčby. Na druhé straně roste zájem o lázně jako zdroj regenerace organismu, pěsticí péče a místo, kde v klidném a krásném prostředí můžete trávit volný čas. My si ale zakládáme na skutečnosti, že Anenské slatinné lázně jsou mezi lidmi známy svou špičkovou péčí o klienty s postižením pohybového aparátu.To je základ, na kterém chceme stavět. Wellness aktivity jsou příjemným doplňkem naší činnosti, umíme pro ně využít jak erudici našeho personálu, tak prostředí rodinných lázní.
Máme velké štěstí, že samotné lázně jsou v půvabné a čisté přírodě, která sama o sobě léčí. V okolí je spousta zajímavých míst, která přímo vybízejí k procházkám. Přírodní park Bažantnice ukrývá tenisové kurty i tenisovou halu. Přímo z oken hotelu Anna Marie vidí hosté nejmodernější minigolfové hřiště v naší republice a mohou jej i vyzkoušet. Zapůjčit si kolo na výlety nebo vyzkoušet novou metodu kondiční chůze – nordic walking je při dobrém počasí téměř povinnost. A pokud se počasí pokazí, areál ukrývá širokou paletu různých aktivit. Prostě, kdo chce něco udělat pro své zdraví a navštíví naše lázně, bude určitě spokojen.
A navíc, Lázně Bělohrad jsou stále krásnější, stačí se přijet podívat.

Kdybyste se měla zamyslet a říci, co je podle vás v lázeňství ideální stav, co by to bylo?
Podle mého názoru by bylo možné považovat za ideální stav situaci, kdy kompetentní státní orgány na problematiku lázeňství nahlížejí jako na nedílnou součást zdravotní péče. Snad bych jen zdůraznila, že např.lázeňská péče u pacientů po náhradách velkých kloubů či u bechtěreviků je nezastupitelná. Také pro pacienty s těžkým revmatismem či artrózou znamenáme významný krok k návratu do plnohodnotného života. Co se týče klientely, je ideálním stavem situace, kdy se lázně pro všechny stávají každoroční aktivitou, podobně jako dovolená. A pro rozvoj konkrétních lázní je velmi důležitá kvalitní vzájemná spolupráce s orgány místní státní správy. Je velmi nutné, aby zájem byl skutečný a oboustranný.

Co pro město Lázně Bělohrad znamená lázeňské zařízení a jaké jsou zde vztahy?
Mimo to, že Anenské slatinné lázně jsou v současné době pro město, ale i pro jeho okolí největším zaměstnavatelem, si myslím, že pro samotné město znamenají i určitý ekonomický přínos sloužící k jeho rozvoji. Naše vztahy zde jsou velmi dobré, kvalitní spolupráce trvá již řadu let a věříme, že bude pokračovat.

Vrátíme-li se k první otázce a k vaší odpovědi, týkající se výstavby nového lázeňského resortu, prozradíte nám, kolik nových pracovních příležitostí zde vznikne?
Tento lázeňský resort by měl vytvořit rámcově okolo sta nových pracovních míst.

Dovolíte-li poslední, tak trochu osobní otázku. Jste v pozici vrcholové manažerky, ale také matky a manželky. Jak to lze všechno stihnout?
Nelze. A nevěřte těm, kteří říkají, že ano. Jsou dvě polohy – když „hoří práce“ odbýváte rodinu, a když něco „hoří v rodině“, snažíte se neodbývat práci. V podstatě se tyto dvě polohy téměř neustále střídají. Ale pokud okolo sebe máte ty správné lidi doma i v práci, dá se to rozumně zvládnout . Přesto mám někdy pocit, že bych ráda jela do lázní.

Paní předsedkyně, držím palce a děkuji za rozhovor.
-ESBAR-

www.belohrad.cz