Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































SLOVENSKÉ LIEČEBNÉ KÚPELE PIEŠŤANY, a.s. patří k předním evropským léčebným lázním zaměřeným na léčbu revmatismu, rehabilitaci pohybového aparátu a nervového systému. Využívají přírodní léčivé zdroje – unikátní sirnaté bahno a termální minerální vodu. Prostřednictvím speciálních postupů odbourávají záněty v kloubech a obnovují jejich hybnost. Posilují imunitní systém, regenerují poškozené chrupavky a zpomalují degenerativní proces pohybového aparátu. Zkušení lékaři sestavují pro každého hosta léčebný program individuálně. „Kúpeľný ostrov“, kde se v Piešťanech lázně rozprostírají, je oázou klidu a relaxace. Nabízí i množství příležitostí pro sportovní aktivity. Nabídku pro volný čas doplňuje bohatý kulturní program „Společenského centra“, devítijamkové golfové hřiště a venkovní termální koupaliště „Eva“ s tenisovými kurty a hřišti na plážový volejbal. Přímo na ostrově se nachází dvou až pětihvězdičkové lázeňské hotely. Nádherný lázeňský park je ideální pro procházky. Množství kaváren a restaurací nabízí domácí i mezinárodní speciality.

Kúpeľný ostrov, úžasné místo Slovenska

S generálním ředitelem společnosti SLOVENSKÉ LIEČEBNÉ KÚPELE PIEŠŤANY, a.s. Klausem Pilzem se potkáváme 18. května 2012.
Pane řediteli, 10. května 2012 jsme se potkali v Trenčíně na hradě, kde jste přebírali z rukou generálního ředitele České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Ing. Rostislava Vonduršky spolu s vaším obchodním ředitelem cenu za čelní umístění v soutěži „Klenoty pohraničia / Klenoty příhraničí“, o kterém rozhodlo hlasování veřejnosti.
Pro nás to bylo příjemné překvapení. Vůbec jsme o tom nevěděli, natož abychom s tím počítali. Den před vyhlášením jsem byl dotázán, zda bych mohl přijet do Trenčína. Tak jsme narychlo změnili pracovní program a přijeli. Ocenění vnímám jako reakci na to, co zde v Piešťanech děláme. Čtrnáct zahradníků naší akciové společnosti pečuje o šestačtyřicet hektarů parků na Kúpeľném ostrově. Máme tu, samozřejmě, i mnohočetnou ostrahu, aby nedocházelo k vandalismu. Kúpeľný ostrov tady v Piešťanech, to je opravdová oáza odpočinku. Úžasné místo Slovenska!

Blíží se letní olympijské hry v Londýně. Před nedávnem jsem dělal rozhovor s místopředsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem. Pro nadpis článku jsem pak použil jeho výrok: „Lázně a sportovci, to jde dohromady“. Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a.s. mají hlavní indikaci pohybové ústrojí. Takže co Piešťany a sportovci?
Sportovci si naše lázně velmi oblíbili. Jezdí k nám rehabilitovat a léčit se i ti špičkoví, včetně olympioniků a paralympioniků. Slovenské liečebné kúpele Piešťany jsou sponzorem slovenské národní paralympijské reprezentace. Naše spolupráce je velice intenzivní. V areálu našich lázní právě chystáme zónu, kde budeme prezentovat její úspěchy a kde budou k vidění vítězné trofeje vybojované pro Slovensko. Samozřejmě si naše lázně oblíbili i ostatní sportovci. Naším stálým hostem je vynikající slovenská tenistka Dominika Cibulková, lyžařka Veronika Zuzulová aj.

Vaše lázně si oblíbila i firemní klientela včetně té české.
S měnící se dobou se mění i struktura hostů. Slovenské a ostatně také české lázeňství se vrací k poměrům panujícím za Rakouska-Uherska a k československým prvorepublikovým. Tehdy nejen že u privilegovaných, středních a vyšších vrstev společnosti patřilo k dobrému tónu jezdit do lázní, ale bylo nezbytností vlastními silami pečovat o svoji dobrou psychickou a fyzickou formu. Lázeňské léčebné a rehabilitační pobyty zpravidla nemají vedlejší negativní účinky, na rozdíl od některých jiných způsobů léčby, zejména těch, u nichž se aplikují farmaka na tlumení bolesti, depresí apod. Předchozí režim zpřístupnil lázeňskou léčbu a rekondiční pobyty nejširším vrstvám obyvatelstva tím, že je v masovém měřítku financoval z veřejných zdrojů. U této, do značné míry preventivní složky medicíny teď ale dochází k jejímu vytěsňování ze systému zdravotní péče hrazené z veřejných zdrojů ve prospěch ostatních forem léčby. Není se tedy co divit, že zdravotnictví, totiž nemocniční a ambulantní lékařská péče, polyká stále víc peněz, ruku v ruce s tím, jak je odbourávána či opomíjena léčebná prevence. Zkrátka vracíme se k prvorepublikovému „normálu“, kdy byly pobyty v lázních vyhrazeny hlavně dobře situovaným, ale bohužel ne všem, kdo je potřebovali. Ale i ti, co jsou majetkově velmi slušně situovaní, často volí kratší opakované lázeňské pobyty. Mají za to, že nemohou být delší čas mimo pracoviště či byznys, a bohužel tomu tak v řadě případů je. Klasická lázeňská léčba je totiž časově hodně náročná. Její podstatou je vytvořit přírodě prostor, tedy i dostatek času uzdravovat. Zajistit lidskému organismu (který je samozřejmě součástí přírody) podmínky pro to, aby se mohl vrátit do stavu, v jakém se nacházel před tím, než onemocněl, nebo se tomuto stavu co nejvíce přiblížil. To se týká zejména chronicky nemocných pacientů, lidí po úrazech a amputacích. Jenomže ani řada dnešních penzistů nemá čas na klasické lázeňské pobyty, tedy být v lázních tři až šest týdnů. Když tu jsou tři týdny, bývá to vrchol. Obvykle u nás pobývají čtrnáct dní. Proto nabízíme i nové produkty pro generaci 40 plus. Umožňují hostům preventivně pečovat o své zdraví, jezdit na kratší rekondiční pobyty a pak je jednou za čas vystřídat klasickým lázeňským pobytem.
Současná doba od podnikatelů, zaměstnanců a zejména od managementu vyžaduje maximální výkon, tedy být fit. Na pracovišti ani na schůzkách s obchodními partnery či klienty, je nežádoucí působit unaveným či vystresovaným dojmem. Přitom nás však zdroje stresu a vyčerpání neustále atakují. O to víc je třeba se starat o svoji psychickou a fyzickou kondici. Proto Slovenské liečebné kúpele Piešťany navázaly a nově navazují další spolupráci s firmami, které si to uvědomují. Vysílají k nám své zaměstnance na týdenní rekondiční [<]pobyty, jež jim hradí ze sociálního fondu.
Naše společnost zaměstnává dvacet lékařů: patnáct tady v Piešťanech a pět v Lázních Smrdáky. Každý, kdo k nám přijede, a to nejen na léčení, projde přijímací lékařskou prohlídkou. Na medicínu klademe stoprocentní důraz! Lékař danému hostu sestaví a doporučí individuální program, který bere v potaz jeho zdravotní stav a další aspekty. A protože jsme moderními lázněmi, máme tu i kvalitní wellness zázemí. Avšak wellness je pouze doplňkovou zónou. Naším pokladem je léčivé bahno, termální minerální voda a lidsky i odborně vynikající personál. Kdo to jednou vyzkouší, zjistí, jak je to fantastické!