Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Obchodní společnost GAMA HOLDING Praha, a. s., dodává na český a slovenský trh široký sortiment moderního gastronomického a interiérového vybavení a technologií. Zajišťuje komplexní rekonstrukce a dodávky do velkokapacitních kuchyní, gastronomických provozů, prodejen lahůdek, potravin, rychlých občerstvení, pekáren a jiných. Poskytuje poradenskou činnost, montáže a servis a odborná zaškolení obsluhy provozů včetně kuchařského servisu.
K velkým přednostem společnosti patří přímé napojení na špičkové výrobce, ale také rozsah vlastních služeb, mezi něž spadá zpracování komplexních projektů, vizualizace a 3D studie.
V oblasti dodávek a velkoobchodního prodeje zastupuje značky předních světových výrobců:

  • varné technologie a chlazení MARENO;
  • multifunkční kuchyňské systémy FIREX;
  • mycí stroje a systémy COMENDA;
  • konvektomaty, šokové zchlazovače, regenerační a teplé skříně LAINOX;
  • profesionální konvektomaty a pekařské pece ELOMA;
  • horkovzdušné rychlovarné pece TURBOCHEF a ATOLL SPEED;
  • výdejní či snídaňové samoobslužné systémy, fresh bary a fast-food linky, gastrokoncepty a front cooking společnosti UBERT.

Konvektomaty Lainox Heart Green vysoce účinně předávají teplo připravovaným pokrmům při zachování nutričních hodnot surovin a minimální ztrátě jejich hmotnosti. Jsou vybaveny patenty, jako např. systém Fast Dry® nebo automatická regulace vlhkosti ve varné komoře Autoclima®. Disponují systémem precizního měření teploty v jádře se třemi typy vpichových jehel. Dále je k dispozici vícebodová sonda pro zpracování různých druhů surovin, tenká sonda o průměru 1 mm pro vaření jemných a malých kusů a pro vaření ve vakuovacích sáčcích nebo dvojitá sonda pro souběžnou tepelnou úpravu více druhů pokrmů. Spotřebu energií a případné ztráty na surovinách snižuje i ventilační systém s automatickou regulací výkonu. K rovnoměrnému vaření přispívá také nový tvar varné komory a obousměrná rotace ventilátoru. Model Multilevel® umožňuje souběžně vařit různé druhy jídel vyžadující odlišnou dobu tepelné úpravy. Konvektomat zvukovým a vizuálním signálem ohlásí, když je to které jídlo hotové. Noční vaření Heart Green v režimu L.T. (N.T.) pracuje i v době, kdy obsluha kuchyně odpočívá. Na konci tepelné úpravy umí Heart Green přejít do udržovacího režimu zajišťujícího patřičnou teplotu a vlhkost jídel. Vše s maximální účinností, nižšími provozními náklady a zvýšenou ziskovostí.
Konvenční pečení v pecích Heart Green (30–300 °C) umožňuje souběžné pečení více pokrmů z rozdílných druhů surovin bez přenosu chutí a vůní, což zásadně snižuje cenu tepelné úpravy. Díky systému Fast Dry® lze perfektně zapékat, grilovat a smažit hranolky nebo různé pekařské produkty jako jsou koláče, pečivo, a to při 100% využití kapacity pečicí komory.

Kuchyňské technologie Lainox Heart Green

S předsedou představenstva akciové společnosti GAMA HOLDING Praha, a. s., panem Vlastimilem Válkem se potkáváme 11. září 2013 v Praze-Karlíně na prezentaci kuchyňských technologií Lainox.
Firma Lainox je součástí skupiny ALI Group zastřešující významné světové výrobce profesionálních gastronomických technologií. Specializuje se na konvektomaty – klasické parní i horkovzdušné, a také na pekařské pece. Má jedno z nejširších sortimentních portfolií těchto přístrojů na světě. Na dnešní akci vyslala svého šéfkuchaře, pana Alberta Marzocchiho, aby spolu s naším odborným technologem, panem Robertem Hubeným, předvedli šéfkuchařům, restauratérům, majitelům a pracovníkům gastronomických provozů nejnovější řadu technologií Lainox včetně modelů Heart Green. Ty zjednodušují pečení, vaření, grilování i fritování. Přívlastek Green vyjadřuje, že Lainox řadu doladil o další funkce šetřící životní prostředí – spotřebu energií, vody, čisticí chemie, a také nároky na čas a lidské zdroje.

Kromě jiných věcí mne u předváděného parního konvektomatu zaujal brzděný větrák, díky kterému z přístroje při otevření uniká méně horké páry.
Prezentujeme tu ale celou sestavu hlavního sortimentu LCS – Lainox Cooking System. Pro dnešní předváděcí akci jsou do ní zařazeny dva konvektomaty Heart Green, šokery pro šokové zchlazování a zmrazování pokrmů, a také teplé udržovací skříně. Ty zhotovený pokrm, pokud se okamžitě nevydává, dokážou delší dobu udržet v čerstvém stavu a ve výdejní teplotě a vlhkosti.

Dnešní prezentace probíhá v objektu, který získal ocenění „Nejlepší kancelářská budova světa roku 2011“, v sídle ústředí pojišťovny Kooperativa, a. s., a České podnikatelské pojišťovny, a. s. (ČPP) Vienna Insurance Group. Je příznačné, že podobně jako vámi prezentované technologie, má i tento dům environmentální certifikaci. Je to dokonce natolik unikátní certifikát, že na něj v Evropě dosáhlo pouze deset staveb, a v Česku tato jediná.
To je také jeden z důvodů, proč jsme pro dnešní prezentaci zvolili právě toto místo. Tuto budovu jsme měli tu čest vybavit kompletní centrální kuchyní se dvěma výdejními jídelnami. Denně se v nich vydá sedm set až osm set jídel. Vedení Kooperativy a České podnikatelské pojišťovny požadovalo, aby sem jejich zaměstnanci měli možnost chodit nejen na obědy, ale aby jídelen mohli využívat také na svačiny a další občerstvení. Proto je koncept gastronomických středisek tvořen kombinací výdejního a bufetového systému, který splňuje nejvyšší parametry nabídky minutkových jídel. Ten podporují minikuchyňky, osazené (kromě klasického vybavení) rychlovarnou horkovzdušnou troubou TurboChef, o níž jsme ve Všudybylu hovořili v našem minulém interview (viz www.e-vsudybyl.cz, článek: „Revoluční technologie TurboChef peče, griluje, gratinuje až 10× rychleji“). TurboChef umožňuje připravovat či dokončovat rozmanitá malá jídla, například sendviče a další menší občerstvení, pro potřeby výdeje a la carte v minutových intervalech. Příprava těchto pokrmů tedy není závislá na centrální kuchyni. Obě výdejny mají moderní plnohodnotné vybavení, aby mohly uspokojovat i další potřeby zaměstnanců, klientů a hostů obou pojišťoven Vienna Insurance Group.

Gama Holding působí nejen v Česku, ale také na Slovensku.
Ano. Od roku 2002 tam máme sesterskou firmu GAMA HOLDING Slovakia, s. r. o., s centrálou v Piešťanech. Funguje velice úspěšně. Samozřejmě si vzájemně předáváme zkušenosti. Rovněž GAMA HOLDING Slovakia má širokou klientelu. Jak z oblasti společného stravování, kam se řadí školní, firemní, nemocniční a další gastronomické provozy, tak ze sféry HoReCa – restaurací, barů, vináren, hotelových a kavárenských provozů. Jak ilustruje místo konání dnešní prezentace, významnou část našich realizací tvoří kuchyně a jídelny pro byznys centra a podobné je to i na Slovensku.

Gama Holding se před dvěma lety zúčastnila velkého výběrového řízení CPI Group na vybavení gastronomických středisek hotelů řetězce CPI Hotels.
Tato společnost po výstavbě svého zatím největšího Clarion Congress Hotelu Prague ve Vysočanech zrekonstruovala v Praze ještě čtyřhvězdičkový Clarion Hotel Prague City na Tylově náměstí. Postavila nový Clarion Congress Hotel v Ústí nad Labem, kde jsme už vybavovali první velkou kuchyni. Poté bylo rozhodnuto o rekonstrukci Clarion Congress Hotelu v Českých Budějovicích, po němž následoval jeden z nejhezčích františkolázeňských hotelů Spa & Kur Hotel Harvey. V letošním roce CPI Group dokončila další dvě rozsáhlé rekonstrukce: Clarion Congress Hotelu Ostrava a Clarion Congress Hotelu Olomouc. Výběrového řízení na rekonstrukce čtyř posledně jmenovaných hotelů řetězce Clarion Congress se zúčastnily všechny významné gastrofirmy z Česka. Nám se v něm podařilo zvítězit, a před pár týdny dokončit práce na poslední z rekonstrukcí v Olomouci.

Pane Válku, jaká je vaše podnikatelská filozofie?
Doba je složitá. Naše firma je obchodně závislá na investiční činnosti. Proto je dobré diverzifikovat rizika, pečlivě rozkládat podnikatelské aktivity v rámci veřejného i soukromého sektoru, a do hloubky pracovat s klienty. Chceme jim našimi službami pomáhat naplňovat podnikatelské cíle ještě důsledněji než v předchozích dobách. Nejde přitom jen o dodávky stále modernějších a dokonalejších technologií, ale i o odborné poradenství a servis tak, aby měli co nejméně starostí s provozem a životností gastronomického vybavení. K tomu patří i průběžné obnovování dílčích technologií formou některých typů operativních leasingů nebo pronájmů zařízení, která jsou vysoce vytížená a je tedy třeba se o ně víc starat a rychleji je obnovovat.

Moderní gastronomické technologie sice skýtají čím dál vyšší uživatelský komfort, stále však jsou či mohou být „jen“ nástrojem k úspěchu. Co děláte pro to, aby s nimi jejich obsluha dokázala zacházet tak, jak to tu předvádějí šéfkuchaři Alberto Marzocchi s Robertem Hubeným?
V zaškolování klientů máme dvacetiletou praxi. První kuchyně, kterou jsme v Česku na přelomu let 1992/93 rekonstruovali, patřila restaurantu „Zlatá hruška“ na Pražském hradě. Od té doby máme za sebou velké množství zakázek na rekonstrukce, výstavby a zavádění nových gastronomických provozů. Od první chvíle přitom spolupracujeme přímo se světovými výrobci. Trvale se nám tak daří držet krok s dobou a dodávat na český a slovenský trh nejnovější technologie. Novinky přicházejí čím dál rychleji. Stále víc se prosazují ty, které zlevňují, ulehčují a racionalizují přípravu pokrmů a pomáhají předcházet selhání lidského faktoru. Naše stávající a potenciální klienty s těmito novinkami seznamujeme a proškolujeme, aby dokázali možností nejmodernějších technologií využívat skutečně na maximum. Školení pořádáme jak ve špičkově vybaveném gastroateliéru v našem sídle v Jesenici u Prahy, tak přímo v klientských provozech či na prezentacích jako je ta dnešní. Zdokonalováním se ve využívání všeho, co gastronomické technologie světových producentů umějí nabídnout, pak klienti nejen zvyšují úroveň přípravy jídel, ale šetří svůj čas a peníze.