Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Královský pivovar Krušovice slaví 425. výročí

Příběh královského pivovaru
je jako procházka českou historií. V Krušovicích se vaří pivo nepřetržitě už od 16. století. Královský pivovar Krušovice tak letos slaví 425. výročí vaření piva v Krušovicích. 28. ledna pozval své dlouholeté příznivce, obchodní přátele a mnoho dalších vzácných hostů na tradiční reprezentační ples, tentokrát do Španělského sálu Pražského hradu. Po úvodních fanfárách Hudby Hradní stráže popřál všem hostům příjemný večer jménem představenstva Královského pivovaru Krušovice a.s. generální ředitel společnosti Ing. Pavel Gregorič. Moderátor Marek Eben pak se svým neopakovatelným šarmem provedl přítomné uplynulými čtyřmi stoletími až do současnosti. Vše se točilo kolem piva, Rudolfa II. a samozřejmě umění, jehož byl štědrým mecenášem. V nádherném společenském sále, který nechal císař původně vybudovat pro své sbírky obrazů a soch, zazněly árie z Händelových a Mozartových oper v podání sólistů opery Národního divadla a Martiny Kociánové s triem Amadeus. Atmosféru první republiky vnesly do sálu sestry Havelkovy. Léta šedesátá připomněli písněmi Semaforu Jiří Suchý a Jitka Molavcová. Skvělý houslový virtuos Pavel Šporcl sklidil potlesk hned několikrát, když překlenul staletí skladbami J.S.Bacha, N. Paganniniho i vlastní tvorbou. Ale nejen uměním živ je člověk. To platilo v každé době. V rudolfínském období stál věrtel piva 8 grošů a nejlépe prý k němu chutnala pečená kachna na černém pivu s pomeranči. A černým pivem je královský pivovar proslulý doma i ve světě dodnes. Krušovický dvůr s pivovarem patřil Rudolfu II. s celým křivoklátským panstvím od roku 1583 a císař s přibývajícím věkem stále častěji dával pivu přednost před vínem. „Žádný lepší zabiják žízně lidé nevymysleli do dnešní doby,“ podotkl Marek Eben. „Zkrátka jsou chvíle, kdy víno selže…“

Když vařili pivo Fürstenbergové
ve stejném pivovaře o několik století později, poznamenala náklonnost Čechů k Francii i českou kuchyni. Na šlechtických stolech se jako dezert objevoval pivní šlehačkový krém s limetkovou příchutí, reprezentující francouzské gurmánství. V té době stál půllitr piva 18 haléřů. Dnes stojí stejné množství piva zhruba 1 euro a v Krušovicích ho vaří jeden z nejmodernějších pivovarů v Evropě. Spláchnout jím pošírovanou slávku v lastuře s česnekovo-pivní omáčkou je také neobyčejný gurmánský zážitek… Zkrátka i v jídle bylo postaráno o spoustu vskutku lahodných historických ohlédnutí se za uplynulými čtyřmi stoletími. Slova chvály na adresu Big Bandu Felixe Slováčka jsou zbytečná a o půlnoci překvapily hosty finalistky soutěže Česká Miss 2006 přehlídkou večerních šatů z dílny módní návrhářky Heleny Mertlové. Nádherný večer – určitě by se líbil i osvícenému panovníkovi, který dal krušovickému pivovaru před více než čtyřmi stoletími svojí přízní královský dar.



www.pivo-krusovice.cz