Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Kongresové centrum Praha (2)

Kongresy a konference

Nejviditelnější a nejlukrativnější
Krátkodobé pronájmy, tedy pronájmy prostor a zajištění služeb s tím souvisejících pro kongresy a konference, jsou hlavní, nejviditelnější a nejlukrativnější činností akciové společnosti Kongresové centrum Praha. Hlavní budova KCP poskytuje prostory a zázemí nejen pro konání summitů a jednání politických špiček z celého světa, ale je i místem, kde jsou prezentovány a diskutovány nejnovější poznatky ze světa vědy a techniky. Od počátku devadesátých let minulého století a zejména od dokončení dostavby a rekonstrukce v roce 2000 se v jeho prostorách konalo velké množství kongresů a konferencí na nejrůznější témata. Na pole největších světových hráčů kongresového průmyslu KCP vstoupilo uspořádáním Výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky v roce 2000 a následně Summitem NATO v roce 2002. Ale nebyly to jen tyto celosvětově pozorně sledované akce, jež pomohly zapsat KCP a Prahu do povědomí organizátorů velkých mezinárodních kongresů a konferencí. Tyto roky se nesly i ve znamení velkých vědeckých a lékařských kongresů. V roce 2002 se zde konaly hned dvě opravdu velké akce. 11th Congress of the European Academy of Dermatology and Venerology se šesti tisíci účastníky a 19th Scientific Meeting of the International Society of Hypertension & 12th European Meeting on Hypertension, kterého se zúčastnilo na sedm a půl tisíce expertů a lékařů.

Žebříček největších
Kdybychom chtěli sestavit pomyslný žebříček největších a nejnavštěvova­nějších mezinárodních kongresů a konferencí konaných v KCP, vypadalo by jeho vyhlášení asi takto

  • 3. místo, rok 2001, EULAR (Annual Euroean Congress of Rheumatology), účast více než 8300 lékařů;
  • 2. místo, rok 2004, UEGW – 12th United European Gastroenterology Week, účast cca 9800 vědců a lékařů;
  • 1. místo, rok 2011, ERA-EDTA (XLVIII Congress of European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association), účast více než 8000 delegátů + 2652 vystavovatelů.

U vítěze by se pak slušelo přidat i pár zajímavostí, jako například že materiál pro doprovodnou výstavu přivezlo 40 kamiónů, 20 nákladních aut a 30 mikrobusů, jeho celková tonáž přesáhla 500 tun a spedice jej dokázala vyložit a dopravit na místo výstavy, tedy do čtyř pater hlavní budovy, během 24 hodin. Nebo že celková útrata všech účastníků a organizátorů akce přesáhla na území ČR 300 milionů korun. A to za poměrně krátkou dobu přípravy a realizace vlastní akce, tedy cca 7 dnů.

Nejen na medicínských oborech
O skutečnosti, že kongresový průmysl nestojí jen na lékařství a pharmaceutickém průmyslu, přesvědčil Světový kongres tunelářů (World Tunnel Congress) v roce 2007, o rok dříve konaný Světový kongres veterinářů malých zvířat (31st Annual World Small Animal Veterinary Association Congress), ve stejném roce proběhnuvší 26. Meeting generally Assembly of IAU, astronomický kongres zapsaný do historie zejména „zrušením“ Pluta jako planety, nebo 23. Mezinárodní kongres chlazení (23rd IIR International Congress of Refrigeration), který se konal v srpnu letošního roku.
Z „krátkodobosti“ průběhu těchto akcí pak vybočilo Předsednictví Česka Radě Evropské unie v první polovině roku 2009. Na více než půldruhém stu akcích, konaných v KCP v jeho rámci, se vystřídalo na sedm tisíc představitelů zemí z celého světa včetně hlav států prakticky celé sedmadvacítky a amerického prezidenta Baracka Obamy.

Každý rok přes půl miliardy korun do státního rozpočtu
Realizace významných mezinárodních kongresů a konferencí přináší dané destinaci prestiž, zaměstnanost a reklamu. Spokojení delegáti se pak často vrací jako individuální turisté ukázat rodinám, kde byli, kde se jim líbilo, kde zažili a viděli něco pěkného a kde byli spokojeni se servisem. A Praha toho v tomto směru může nabídnout dost a dost. Finančně vyčíslitelné přínosy kongresové turistiky pro daný region, realizované zejména prostřednictvím přímých a nepřímých daní, se již dříve pokusila spočítat vládní agentura pro cestovní ruch CzechTourism. Dosadíme-li do jejich vzorce aktuální čísla, tedy počty účastníků akcí konaných v KCP, daňové zatížení, průměrnou výši útraty delegátů, dojdeme k částce převyšující půl miliardy korun. Každý rok, do státního rozpočtu. V tomto světle se pak výše zadlužení (podrobně viz článek v minulém čísle) jeví podstatně méně negativně a přístup státu k jeho likviditě mnohem více macešský. Vždyť kdyby Praha neměla Kongresové centrum, naprostá většina akcí zde konaných by proběhla ve Vídni nebo některém z německých nebo jiných evropských měst.

Kultura

Mezi 13 nejlepšími koncertními síněmi světa
Do roku 1989 obsahoval repertoár kulturních akcí konaných v Paláci kultury převážně vystoupení československých umělců a hostů z východního bloku. Prakticky bezprostředně po likvidaci drobných vestaveb a úprav Kongresového sálu po Výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky se Praha konečně dočkala otevření koncertního sálu s tak vynikajícími akustickými parametry, že ho komise složená ze špičkových českých a zahraničních odborníků zařadila mezi třináct nejlepších velkých koncertních síní na světě. I tato skutečnost pak přispěla k tomu, že od roku 1991 začal prudce stoupat zájem o vystoupení v tomto sále i ze strany manažerů zastupujících světově proslulé interprety moderní i vážné hudby, populární skupiny i taneční soubory.

Ringo Starr s All Star Band
Mezi vystoupení, která beznadějně vyprodala největší ze sálů Kongresového centra s kapacitou 2764 velmi pohodlně usazených diváků, patřily koncerty takových hvězd, jako jsou Tom Waits, kultovní osobnost s nenapodobitelným chraplákem známá nejen ve Spojených státech, známý režisér ale i vášnivý jazzman Woody Allen a jeho New Orleans Jazz Band, skvělý kytarista a zpěvák Chris Rea nebo bývalý člen slavných Beatles, hudební legenda Ringo Starr se svou kapelou All Star Band. Zahrál si zde B. B. King, který je považován za jednoho z nejlepších a nejuznávanějších bluesových umělců všech dob, Chick Corea & Gary Buton, svůj hlas s rozsahem 4 oktáv opakovaně předvedl pražskému publiku i Bobby McFerrin a řada dalších.

Moscow City Ballet
V prostorách Kongresového sálu bouřily tradiční japonské bubny Wadaiko skupiny YAMATO, zněly zde i spirituály v podání Harlem Gospel Singers. Svérázné pojetí tance a muziky zde předvedla světoznámá skupina STOMP a klasiku pak sólisté Moscow City Ballet nebo St. Petersburg Festival Ballet. Obrovského aplausu ve stoje se od nadšených diváků dočkal také známý španělský tenor José Carreras , jeden z legendárních „Los Tres Tenores“, stejně jako světově proslulá česká sopranistka Eva Urbanová.

Muzikálová představení
Svoji domovskou scénu zde po povodních, jež Prahu postihly v roce 2002, našlo na čtyři sezony Hudební divadlo Karlín, pravidelně zde probíhala i oblíbená muzikálová představení Odysseus, Drákula nebo Monte Christo.

Světová filmová premiéra
Nebývá pravidlem, že by se světové filmové premiéry konaly v kongresových centrech. Naše však tu čest mělo. V lednu 2011 se zde uskutečnila celosvětová premiéra filmu Matěje Mináče „Nickyho rodina“ o zachránci stovek československých dětí siru Nicholasi Wintonovi, který se letos dožil úctyhodných 102 let. Ve všech zúčastněných zanechala velmi hluboký emocionální zážitek, bezesporu umocněný jeho osobní účastí. Nebyla to však jeho první návštěva v Kongresovém centru Praha. Již v říjnu 2007 zde pro něj byl připraven velmi bohatý program, kterého se mimo tzv. Wintonových dětí zúčastnili i žáci základních a středních škol a součástí programu bylo i promítání filmu „Síla lidskosti“.

Vánoční koncerty GALA
Novodobou tradicí se v Kongresovém centru Praha staly vánoční koncerty GALA, které se každoročně zaměřují na nejznámější díla světových hudebních velikánů a na kterých za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením šéfdirigenta Vladimíra Válka představila svůj mezzosoprán i Dagmar Pecková. Po Mozartovi, Dvořákovi, Verdim, Smetanovi a Čajkovském si letos mohli diváci vychutnat nejznámější melodie George Gershwina v podání jedné ze sólistek Královen popu a držitelky Thálie Dashi.

Sting – „Back to Bass“
Všichni rockoví fanoušci se pak mohou těšit na únor příštího roku. V kongresovém centru Praha totiž představí své největší hity Gordon Mattew Thomas Sumner, známý pod uměleckým jménem Sting. A to v rámci evropského koncertního turné nazvaného „Back to Bass“ při příležitosti oslav 25. výročí jeho sólové kariéry.