Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Konference České barmanské asociace

V brněnském hotelu Voroněž a v prostorách budovaného Národního vzdělávacího centra CBA se 29. a 30. dubna 2017 uskutečnila výroční konference České barmanské asociace, na které byla zvolena nová viceprezidentka CBA – Monika Mecová.
Vítězem dvacátého ročníku soutěže Mattoni Grand Drink se stal Jan Lukas s drinkem Eco-ttoni. Tento českokrumlovský barman tak bude Česko reprezentovat na letošním mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků.
V exhibičním vystoupení baristů Captain Bucanero Professional Mistr Kávy se nejlépe vedlo Adamu Troubilovi.
Novou disciplínu – párování čaje s jídlem – nabídla soutěž sekce Czech Teatenders, která byla národním nominačním kolem na čajové mistrovství světa. Nejlépe uspěl Karel Veverka s kombinací japonského zeleného čaje Gyokuro a marinovaného lososa s koprem.
Odpoledne-večerní program gradoval exhibiční soutěží dvacítky tuzemských top barmanů – Grand Prix CBA. Absolutním vítězem se stal Tomáš Ricciardi z pražského Black Angel’s, který porotě ve složení Alex Kratěna, Jiří Němec a Miloš Danihelka servíroval signature drinky Womanizer a Pepper Journey.
„Hodnotitelé se shodli na vysoké úrovni výkonů. Alex Kratěna dokonce prohlásil, že se zde dozvěděl mnoho nových inspirativních věcí. V sále vládla perfektní atmosféra. Přišlo na třináct set lidí, tedy ještě víc než loni,“ konstatoval prezident CBA Aleš Svojanovský. Bonbónkem nedělního programu byla performance světoznámého barmana Alexe Kratěny na téma „Proč je důležité mít nervy“. Pozitivní stres podle výzkumů lidi posiluje a posouvá dál. Alex Kratěna hovořil i o budování svého nového londýnského podniku a nadaci P(our), jejímž je spoluzakladatelem.
Konferenci protnulo hledání českého národního koktejlu. Návštěvníci prostřednictvím žetonů vybírali jednu ze dvou variant, kterými byly Moravský kohout a Beton.

Vyhlášení pohárů
Barman roku 2016, kategorie Flair Professional – Martin Vogeltanz
Barman roku 2016, kategorie Classic Professional – Jan Teska
Barista roku 2016, kategorie Mistr kávy Professional – Kamil Hégr
Poděkování za přínos oboru barmanství se dostalo pedagožce Soukromé střední školy gastronomie, Svídnická, Praha, Ivetě Švédové. Gastronomickou osobností byl vyhlášen ředitel divize konferenčních a hotelových zařízení Akademie věd ČR Vratislav Minár.