Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Konec nadějím na snížení sazby DPH v restauracích

Řadu let Asociace hotelů a restaurací ČR usiluje o prolomení neochoty zákonodárců snížit sazbu DPH restauračním provozům. Přes veškerou argumentaci, podpořenou studií IES Karlovy univerzity či revizí stávající legislativy ke sníženým sazbám DPH evropské organizace hotelů a restaurací HOTREC pro Evropskou komisi, které byly dány poslancům k dispozici, se pouze střídaly projevy jejich kladných a záporných postojů. V době českého předsednictví v Radě Evropy se dokonce díky iniciativě předchozí vlády podařila otevřít možnost všem členským státům EU převést služby restaurací do snížené sazby DPH. Až do té doby to byla výsada pouze zemí, které si tuto výjimku prosadily individuálně. Česká republika dosud nevyužila možnosti dané Evropským parlamentem přeřadit některé druhy služeb, v nichž je obsažen vysoký podíl lidské manuální práce, tzn. včetně restauračních, do snížené sazby DPH. Majitelé a provozovatelé restaurací budou na 4. listopad 2009 vzpomínat s hořkostí. Naděje vkládané do vládní předlohy Novely zákona o dani z přidané hodnoty, v níž byl obsažen i návrh na snížení DPH pro restaurace, a která úspěšně prošla 2. čtením v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, nakonec poslanci zhatili zamítnutím ve třetím čtení. Můžeme se tedy opět „těšit“ z výjimečnosti České republiky, jejíž Poslanecká sněmovna potvrzuje nerovnoprávnost podnikatelských podmínek, kdy restaurace na vstupu nakupují potraviny s 9% sazbou DPH a na výstupu odvádí 19 % DPH.
Poslanci ignorují pokles tržeb v důsledku finanční krize, propad restauračních provozů do ztráty a redukci pracovních míst jí vyvolanou. Přitom snížení DPH nemělo být opatřením pobídkovým, ale sociálním. Za současné situace reálně hrozí další zavírání restauračních provozů. Podle studie, kterou má AHR ČR k dispozici, by převedení služeb restaurací do snížené 9% sazby DPH zachránilo minimálně devět tisíc pracovních míst, která v opačném případě již v první čtvrtině roku 2010 přestanou existovat. Postoj některých poslanců a politických stran k problematice snížené sazby DPH pro restaurace a podpoře cestovního ruchu, jako zdroje pracovních příležitostí všeobecně, je dostatečným indikátorem při rozhodování, komu v příštích volbách rozhodně hlas nedávat. Asociace hotelů a restaurací ČR bude i nadále pokračovat v předkládání věcných argumentů k narovnání této podnikatelsky diskriminační situace, která je jednou z příčin hlubokých ekonomických problémů gastronomických provozů veřejného stravování v České republice.
Václav Stárek, generální sekretář AHR ČR