Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Komorně laděné prostředí v centru Prahy

Falkensteiner Group,
je provozovatelem mezinárodního hotelového řetězce Falkensteiner Hotels & Resorts a jednou z předních hotelových společností v alpskojadranském prostoru. Disponuje pětadvaceti převážně čtyřhvězdičkovými hotely a resorty s více než osmi tisíci lůžky v italských Jižních Tyrolích, Rakousku, Chorvatsku a Česku. V České republice je Falkensteiner zastoupen dvěma čtyřhvězdičkovými hotely. V Praze Falkensteiner Hotel Maria Prag a Mariánských Lázních komplexem Falkensteiner Hotel Grand Spa Marienbad.

Falkensteiner Hotel Grand Spa Marienbad****
je špičkově vybaveným lázeňským komplexem. Tvoří jej čtyři vzájemně propojené budovy s centrálním objektem bývalého hotelu Casino, vybudovaného v roce 1873 a po přestavbě v roce 1910 přejmenovaného na hotel Pelnář. Ten byl místem setkávání význačných osobností z aristokratických a uměleckých kruhů i příslušníků „high society“. Podle záznamů z dobové kroniky si zde prý Johann Strauss na manžetu své košile narychlo načrtl hlavní motivy valčíku „Na krásném modrém Dunaji“. K jeho významným hostům se řadí Arthur Rubinstein, Alfred Nobel aj.

Falkensteiner Hotel Maria Prag****
se nachází v centru Prahy v Opletalově ulici nedaleko Václavského náměstí a hlavního nádraží. Má vlastní podzemní parkoviště pro 17 osobních vozů. Z jeho 109 pokojů je 74 ve standardu Comfort a 35 ve standardu Superior (Business). V restauraci á la carte jsou podávány české i mezinárodní speciality. Je zde lobby bar, letní terasa, tři konferenční místnosti s moderním audiovizuálním technickým vybavením a business lounge s připojením na internet. Přímo v hotelu je sauna, turecká lázeň a fitness.

Dr. Marka Merhauta jsem se zeptal, jaká byla jeho cesta na místo ředitele Falkensteiner Hotel Maria Prag.
Oboru jsem věrný od začátku. Od té doby, co jsem se vyučil kuchařem. Pak jsem absolvoval hotelovou školu, po ní vysokou, a při tom stále pracoval v pražských hotelích. V Olympiku, Hiltonu, Corinthii Panoramě a před příchodem do Falkensteiner Maria Prag u společnosti Ac­cor.

Jaké jsou přednosti hotelu Falkensteiner Maria Prag?
Jak jsem již zmínil, komorně laděné intimní prostředí přímo v centru Prahy. Hotelová budova je památkově chráněným objektem z 19. století. Jsme tři minuty pěšky od Václavského náměstí a dvě minuty od hlavního nádraží. Vyzdvihl bych i moderní zařízení a designový styl hotelu. Ostatně díky designérce našeho řetězce, paní architektce Beatě Mitterhofer, se s obdobně příjemným designem lze setkat i u ostatních hotelů Falkensteiner. Městské hotely máme dva ve Vídni a jeden v Praze. Další hotel společnosti Falkensteiner v České Republice se nachází v Mariánských Lázních a řadí se k hotelům lázeňského typu. Společnost Falkensteiner vlastní i řadu hotelů a penzionů v Rakousku, Chorvatsku a v Itálii.

Hotel nedělá jen design, ale čistota a pořádek, úsměv a vstřícné chování jeho zaměstnanců vůči hostům…
Máte pravdu. Jelikož jsem narozen ve znamení Panny, a Panna, jak je známo, je dost puntičkářské znamení, vyžaduji od svého personálu vysoce profesionální servis a v neposlední řadě i kvalitu úklidu a čistotu v našem hotelu. Zaměstnanci Falkensteineru jsou kvalifikovaní profesionálové. Vytvořil se tu opravdu dobrý tým, což hosté oceňují nejen verbálně, ale i svými útratami za služby hotelu nad rámec ubytování.

Hotel Falkensteiner Maria Prag je nejen ubytovací zařízení, ale vzhledem ke své atmosféře a poloze nedaleko Wilsonova nádraží a Václavského náměstí i místem setkávání, pracovních snídaní, schůzek, firemních akcí atd.
Klienti našeho hotelu, a to i ti neubytovaní, využívají náš business lunch s internetovým koutkem a také tři konferenční místnosti s celkovou kapacitou sedmdesát míst. Pro firemní akce je možné využít i hlavní hotelovou restauraci a druhou restauraci. Při rekonstrukci domu totiž bylo pod sutinami nalezeno sklepení s klenutými stropy a původními sloupy. Tato prostora byla adaptována na stylovou restauraci a salonek.

Rakouská kuchyně je do jisté míry česká už proto, že každá pořádná vídeňská kuchařka byla Češka.
Musím vás, pane doktore, trochu opravit. Přesto, že jsme německy hovořící společnost, jsme spíše společnost z italských Jižních Tyrol. Naše centrála je v Brixenu, kde se oficiálně hovoří dvěma jazyky: německy a italsky. Co se týče kuchyně, tu nabízíme klasickou českou i mezinárodní. Samozřejmě, na přání zákazníka naši kuchaři umí vykouzlit téměř cokoliv. Podle našeho gastronomického kalendáře pak nabízíme různé speciality. Nejvíce ale naši hosté žádají klasickou českou kuchyni jako „vepřo, knedlo, zelo“, svíčkovou, husu, kachnu apod.

Jste hotel v centru Prahy. Co parkování?
Máme tu podzemní parkoviště pro sedmnáct automobilů. Vozy klientů tam autovýtahem zaváží portýr. Host mu před hotelem předá klíče od auta a při odchodu je mu jeho vůz přistaven opět před hotelem. Možnost využít naše podzemní parkoviště nabízíme i klientům, kteří u nás mají jednání či firemní akce už proto, že na Praze 1 se velmi obtížně parkuje.

Kam podle vás kráčí hotelový průmysl a jak je na tom hotelnictví na území Česka?
Myslím, že hotelový průmysl nebude mít nouzi o zákazníky. Lidé chtějí cestovat a navštěvovat jiné země, na což Falkensteiner Group reaguje tím, že chystá expanzi do dalších evropských zemí. Musím opravdu potvrdit, že majitelé naší společnosti jsou profesionálové na svých místech s velkým citem pro business. V českém hotelnictví celkově, a obzvláště tady v Praze, je patrný dynamický rozvoj. Otevírají se nové a nové hotely a vůči světu se tak dostáváme do jistého nadstandardu, protože kvalitních hotelů je v Česku už poměrně hodně. Obzvláště v Praze, kde je trvale vysoká poptávka po ubytovacích kapacitách. Výrazně se o to zasluhuje i Letiště Praha a dnes už nastupuje i železnice. Řada turistů, obzvláště z dálných zámořských destinací, totiž pro transfery mezi jednotlivými evropskými zeměmi volí právě tento způsob dopravy. Vzhledem k atraktivitě Prahy a trvajícímu převisu poptávky nad nabídkou kvalitních ubytovacích kapacit Falkensteiner Group uvažuje i o otevření svého dalšího hotelu v Praze. Náš hotel Falkensteiner Maria Prag se totiž záhy po svém otevření stal velmi vyhledávaným, protože veliká síla hostů je věrná komornějšímu hotelovému prostředí, standardu řetězce Falkensteiner. Nezřídka tak ubytovací kapacita našeho hotelu nestačí jejich poptávce a my je musíme posílat ke konkurenci. Už dnes bychom proto velmi uvítali další pražský hotel Falkensteiner.



Falkensteiner Hotel Maria Prag

Opletalova 21

110 00 Praha

tel.: 222 211 229

fax: 222 240 229

e-mail:

maria.prag@falkensteiner.com








www.falkensteiner.com