Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Když funguje týmová spolupráce

PURO-KLIMA, a. s.
Je stoprocentní českou, inženýrsko-dodavatelskou firmou s vlastní projekcí, která se specializuje na služby pro celé spektrum zdravotnictví. Od fakultních nemocnic až po nejmenší zdravotnická zařízení ve státním i soukromém sektoru. Od svého založení v roce 1989 poskytuje kompletní projekční služby, dodávky lékařských přístrojů či celých zdravotnických technologických souborů, případně realizuje celé stavby – od projekce až po uvedení do provozu – tzv. „na klíč“. Vychází ze znalosti řady provozů zdravotnických zařízení, z jejich modernizací či rekonstrukcí, odborných znalostí jednotlivých technologických celků a detailního rozboru zahraničních zkušeností. Její specialisté aplikují své praktické zkušenosti a průběžně se školí nejen v tuzemsku, ale i v rámci zahraničních stáží. Realizuje nejnovější světové technologie a na českém trhu zastupuje přední světové firmy z oblasti zdravotnického zařízení a technologií, jako např. Hill-Rom, Nipro, Meteka, Burdick, Medtronic a Spacelabs Medical. PURO-KLIMA, a. s. je majoritním vlastníkem Anenských slatinných lázní v Lázních Bělohrad.

Anenské slatinné lázně, a. s.
Dnešní Anenské slatinné lázně v Lázních Bělohrad byly před rokem 1989 součástí Státních lázní Poděbrady. V rámci restitucí byla část majetku vrácena rodině původního majitele MUDr. Janečka a zbytek privatizován. V roce 1992 byla založena akciová společnost, která se vrátila k původnímu názvu Anenské slatinné lázně. V průběhu posledních let Anenské slatinné lázně výrazně změnily tvář. V roce 1991 byla ukončena rekonstrukce balneoprovozu a zprovozněn rehabilitační bazén. Na konci roku 1995 byl do provozu uveden nově postavený lázeňský hotel Anna Marie, jenž mj. nabízí zajímavě řešené prostory, restauraci, saunu a moderně vybavený přednáškový sál. V roce 1998 byla dokončena dostavba a rekonstrukce hotelu Grand. Lázně tak získaly moderní kuchyni s jídelnou a 41 lůžek navíc v komfortních pokojích. Ve stejném roce byla ukončena dostavba léčebného pavilonu, propojeného s hotelem Grand. Hosté mají k dispozici prostory pro individuální terapii a bezbariérový přístup ke všem lázeňským procedurám i ke svému lékaři. V následujících letech se podařilo v původním stylu zrekonstruovat vilu Karlušku, která slouží k ubytování a kompletně zmodernizovat lázeňský hotel Janeček. V roce 2003 byl do provozu uveden rehabilitačně plavecký bazén v areálu hotelu Grand. Lázně se orientují na onemocnění pohybového ústrojí, revmatické choroby, bolesti páteře, Bechtěrevovu chorobu, artrózy, stavy po úrazech a ortopedických operacích, kořenové syndromy při onemocnění páteře a chabé periferní obrny. Další indikací je léčba deformujících jizev po úrazech a popáleninách. Základním přírodním léčivým zdrojem je slatinná sirnoželezitá rašelina.

S předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti PURO-KLIMA, a. s., Ing. Jaromírem Ferbrem, se potkáváme 30. října v Anenských slatinných lázních v Lázních Bělohrad při příležitosti otevření nádherného, nerezového rehabilitačně-plaveckého bazénu. Pane řediteli, dnes se uzavřela jedna z dalších etap budování těchto lázní. Můžete říct, co jí předcházelo?
Podívám-li se zpět, poprvé jsem do těchto lázní vstoupil ve společnosti vzácného člověka, nefrologa, pana profesora Erbena. Moje tehdejší návštěva byla celkem pragmatická. Byl jsem pozván jako poradce tehdejšího představenstva. Přibližně po roční spolupráci se společnost PURO-KLIMA rozhodla do lázní investovat. Že se jednalo o proces, není třeba zdůrazňovat. Dnes, v roce 2003, je akciová společnost PURO-KLIMA, a.s. majoritním vlastníkem Anenských slatinných lázní a je upřímně ráda, že se jim daří, že získávají mnoho dalších klientů. Především jsme ale rádi, že i díky naší společnosti může docházet k tak příjemným okamžikům, jako je dnešní otevření nového krytého bazénu.

Když jste hovořil o procesu vývoje, jistě se objevily i složité okamžiky.
Samozřejmě. Začátky nebyly vůbec jednoduché. Anenské slatinné lázně byly po vyčlenění ze Státních lázní Poděbrady v tristním stavu. Během těch deseti let jsme se mnohokrát ocitli na hranicích našich možností. Dost jsme riskovali a doufali, že naše investice nejsou zbytečné. Dnes si myslím, že jsme se již dostali za onu pomyslnou hranu efektivnosti a jsme schopni nejen lázně udržet, ale i rozvíjet.

To, co říkáte, je zde vidět. Ostatně, lázeňství je ekonomicky nejúspěšnější oblastí českého průmyslu cestovního ruchu.
Lázeňství, to není „jen“ cestovní ruch. Do lázní jezdí dvě skupiny klientů, a dalo by se rozčleňovat i dál. Jsou to pacienti z České republiky, kteří jezdí tzv. na poukaz, a samoplátci z České republiky. Druhou skupinu tvoří klienti z Evropy, v našem případě především z Německa. Naší snahou je, aby služby, které nabízíme, a ceny, které za ně požadujeme, byly v rozumném souladu. Nejde nám o co nejvyšší marži. To by klient přijel pouze jednou. Jde nám o to, aby se rád vracel, protože se mu u nás líbí, naše lázně mu pomáhají a může si je dovolit, a protože je zde, v neposlední řadě, pozorný personál. Ve společnosti PURO-KLIMA se od jejího vzniku (léto 1989) snažíme prosazovat jeden základní přístup. Je jím snaha čestně a slušně jednat. Možná je to i otázka věku a přibývajících zkušeností. I životního kréda. Nám se ale ukazuje, že ti, kteří pochopí náš přístup a naši životní filosofii a nastoupí s námi na tuto pomyslnou loď, jsou schopni překonávat i řadu složitých překážek. Dnes se splnil sen mnoha generací lékařů a lázeňských pracovníků. Podařilo se nám otevřít bazén, jehož celková výstavba vyšla na pětapadesát milionů korun. Lhal bych, kdybych tvrdil, že z toho mám špatné pocity. Současně jsem rád, že na toto oficiální otevření přijela řada obchodních partnerů společnosti PURO-KLIMA, řada lékařů a manažerů z fakultních nemocnic. Velmi mě potěšilo, že i oni tuto radost sdílí s námi.

Pane řediteli, řadu let jste strávil v zahraničí. Proč jste se rozhodl investovat a pracovat v České republice?
Nejsem schopen o sobě hovořit jako o vlastenci, spíše se cítím jako Evropan. Ano, řadu let jsem strávil ve světě, zejména pak v Jižní Americe, v Brazílii. Protože zdraví a péče o něj nemá hranic, mohl bych činnost, kterou se zabývají společnosti PURO-KLIMA a Anenské slatinné lázně rozvíjet kdekoliv na světě. Ze všeho nedůležitější jsou ale lidé, s nimiž člověk spolupracuje, a tým spolehlivých a pracovitých lidí jsem našel právě tady. Proto mne práce těší a proto přináší výsledky.