Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Lázeňský hotel Thermal – ideální místo pro obchodní i soukromé cesty do Karlových Varů. Ve zkratce: 273 elegantně zařízených pokojů a apartmá. Unikátní restaurace a lobby bar. Špičkový balneoprovoz a wellness. Padesátimetrový venkovní bazén s termální vodou. Široké spektrum kongresových a konferenčních prostor. 320 parkovacích míst. Thermal disponuje jedním z největších kongresových center v západních Čechách s kapacitou přes dva tisíce míst. Jejím základem je velký sál s 1148 místy, dalších tisíc míst je rozloženo mezi dva středně velké sály a nespočet salonků. Všechny nabízejí možnost variabilního uspořádání. Kongresové centrum je vhodné pro pořádání setkání všech velikostí – od komorních až po velké mezinárodní kongresy. Nespornou výhodou jsou veškeré služby pod jednou střechou. Thermal zajišťuje akce na klíč – nabízí kompletní konferenční servis, včetně audiovizuální techniky, cateringu, květinové výzdoby, dekorací, fotografa a doprovodného programu pro účastníky a jejich partnery.

Každoročně pro tisíc až půldruhého tisíce účastníků

Hlavní téma pátého vydání Všudybylu, MICE – meetings, incentives, conventions & exhibitions industry, mne přivedlo do největšího festivalového komplexu a jednoho z největších kongresových center v České republice. S jeho generálním ředitelem JUDr. Josefem Pavlem se potkáváme 10. dubna 2013.*
**Pane doktore, interview bych rád začal ohlédnutím za rokem 2011. Předpokládám, už vzhledem k rekordní návštěvnosti Česka a téměř rekordnímu obratu incomingu, že jste v jeho úspěšném trendu pokračovali i v roce 2012.

Karlovarský Thermal, který otevřel v roce 1977, byl architekty Machoninovými koncipován jako areál mezinárodního hotelu a festivalového kina s hlavním sálem pro dvanáct set diváků, s kongresovým sálem se šesti sty místy, dalším sálem se čtyřmi sty padesáti místy, s třemi menšími sály s projekcí, salonky, hotelem s mnoha sty lůžky, restaurací, kavárnou, vinárnou a padesátimetrovým bazénem s termální vodou. I z tohoto výčtu vyplývá, že Thermal byl vždycky festivalový a kongresový hotel, ale téměř nebyl hotel lázeňský, byť to čas od času měl ve svém názvu. Přímo lázeňských služeb nabízel minimum. Když jsem sem před čtyřmi roky nastoupil, nastavili jsme obchodní strategii právě směrem k rozvoji lázeňství a balneologie. Přesvědčil jsem představenstvo naší akciové společnosti a klíčové spolupracovníky, že je to cesta, která může Thermal vyvést z červených čísel, v nichž po dlouhá léta setrvával (v roce 2009 to např. bylo minus patnáct milionů korun). Dílčími investicemi a takto směrovanou obchodní strategií jsme získali další významnou zahraniční klientelu, a díky tomu jsme v roce 2011 byli v plusu šest milionů korun a v roce 2012 téměř čtrnáct milionů korun. A to při investicích z našich vlastních zdrojů, jejichž výše se za uplynulé tři roky blíží stovce milionů korun. Thermal se tak po pětatřiceti letech stal opravdu lázeňským hotelem. Výhodou je, že se tu snoubí různé oblasti, jež se navzájem umocňují (dnes už i spa a wellness), a Thermal z toho může profitovat. Velké akce z oblasti MICE, včetně festivalů a kongresů, jež jsou pro nás typické, samozřejmě zajišťujeme dál. Velké kongresy se konají hlavně v podzimních termínech.

Minulé vydání Všudybylu otisklo interview s prezidentem Evropské asociace neurochirurgických společností, přednostou Neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice Praha a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy plk. prof. MUDr. Vladimírem Benešem, DrSc. S jeho otcem jsem při příležitosti jeho devadesátin dělal rozhovor o dva roky dříve, a v komentáři k tomuto interview připomněl: „Projevem uznání Světové společnosti dětské neurochirurgie bylo, když Československu udělila právo pořádat v Praze v roce 1992 její světový kongres, jehož prezidentem byl profesor Vladimír Beneš.“ Zmiňuji to proto, že když se některé zemi podaří hostit velký evropský nebo světový kongres, zpravidla to bývá díky takovýmto osobnostem.
Takovým člověkem bezesporu je i špičkový impresário, herec Jiří Bartoška, díky jehož osobnímu vkladu dnes Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary patří mezi nejprestižnější filmové festivaly světa. Festivalový komplex Thermalu je místem jeho konání každoročně. Pro náš hotel je to nejen věcí bezprostředního obchodu, ale i účinnou dlouhodobou referencí. Řada hostů, kteří posléze nezřídka přijíždějí opakovaně, má při té příležitosti možnost se seznámit s Českou republikou, Karlovými Vary a samozřejmě také se službami našeho komplexu. Je to tradice, a dovolím si říci, nerozlučné partnerství Thermalu s organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Co se týče kongresů, převažují medicínské. Každoročně je u nás několik velkých – pro tisíc až půldruhého tisíce účastníků. Na tento květen se připravuje menší Mezinárodní kongres asociace Europatat, zaměřené na velkoobchod s bramborami, pro sto padesát účastníků. Následně nás čeká v červenci Mezinárodní filmový festival. V říjnu se bude konat Konference české urologické společnosti pro dvanáct set účastníků a Gastroenterologické dny 2013, také pro tisíc dvě stě účastníků.

Jedním ze zajímavých festivalů, jehož akce v prostorách Thermalu rovněž odehrávají, je Tourfilm.
Zhruba před třemi lety jsme s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism uzavřeli dohodu, díky níž se odborná část Tourfilmu koná v našich festivalových prostorách. Máme na to odpovídající vybavení, a pro karlovarskou veřejnost jsme snadno dostupní. Ať už pro školy nebo obyvatele, kteří se zajímají o cestovatelská témata, cestovní ruch a dění ve svém městě. CzechTourism v té souvislosti oslovil architekty Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, včetně pana Milana Cabana, který k doprovodným programům vytvořil dekorace. S Grand Hotelem Pupp jsme se dohodli, že se společenské akce budou odehrávat u nich a projekce, výstavy, besedy, semináře a akce pro veřejnost u nás. Nejstarší filmový festival světa s cestovatelskou tématikou se tak daleko víc otevřel lidem. Festivalový program je díky tomuto rozprostření daleko pestřejší a navštěvovanější.

Když jsem na přelomu sedmde­sátých a osmdesátých let studoval na Filozofické fakultě pražské Univerzity Karlovy, měli jsme v Thermalu studijní soustředění. Dokonce jsem tu dělal zápočet u jednoho z našich tehdy nejrenomovanějších komeniologů, pana profesora Kamila Škody. Pane řediteli, co hotel Thermal a korporátní klientela? Pokud vím, váš padesátimetrový bazén s termální vodou byl nejen pro nás, ale i pro účastníky dalších seminářů a pracovních výjezdů do Karlových Varů vždycky velkou atrakcí.
Dnes už nejen ten. Pro firmy zabezpečujeme spoustu akcí, a to i díky rozsáhlému zázemí výstavních ploch. A nejde jen o kongresy a konference. V Thermalu se odehrávají i menší firemní, společenská a rodinná setkání (včetně svatebních) pro pár desítek lidí. Po absolvování pracovních záležitostí si jejich účastníci a organizátoři mohou vybrat z našich programových balíčků, v nichž bývají zakomponovány i služby našeho wellness, případně jim doprovodný program vytvoříme na klíč podle jejich zadání. Programové balíčky připravujeme nejen pro firemní klientelu, ale i pro veřejnost. Poskytujeme nejen lázeňské pobyty v průměrné délce dvanáct dní, ale i rekondiční, relaxační a regenerační wellness programy, včetně prodloužených víkendů. Nicméně hlavním těžištěm našeho současného obchodu je klasický lázeňský pobyt. V dnešní době drtivou většinu kapacity Thermalu vytěžuje zahraniční klientela, jež do České republiky přijíždí za unikátní karlovarskou lázeňskou péčí. Hlavní část našich hostů se rekrutuje ze Společenství nezávislých států, zejména z Ruské federace, a pak také z arabsky hovořících zemí. I odsud zaznamenáváme sílící poptávku. Významným zdrojovým trhem Thermalu dál zůstává i Německo a našich služeb ráda využívá také česká klientela. Takže až zase budete chystat nějaké studijní soustředění se špičkovým komeniologem či výjezdní zasedání, oslovte Lázeňský hotel Thermal.