Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Kaviár Imperator, každoročně o 25 %

Součástí holdingu České lesy, a.s., s jejímž předsedou představenstva Ing. Milošem Balákem hovořím, je akciová společnost Lesy Hluboká nad Vltavou. Ta je vlastníkem světově unikátní receptury na výrobu růžového kaviáru. Kdysi jsem povídání s Jiřím Milským s nadsázkou nazval: „Kdo nezná Imperial, nemá dokončené vzdělání“. Bez nadsázky je to možné prohlásit o někom, kdo se profesionálně zabývá gastronomií a nezná „Imperator“ – kaviár z aljašských lososů. Pane předsedo, o vašem kaviáru jsem poprvé psal v létě 2001. Dnes má pevné místo, pokud ne ve všech, tak v drtivé většině směrodatných gastronomických provozů.
Pokud to tak je, je to prima. Náš cíl ale je (a tomu odpovídá i naše obchodní politika) být s Imperatorem nejen v nejlepších hotelích a restaurantech a u renomovaných cateringových společností, ale dostat se i do gastronomických provozů navštěvovaných širokou veřejností. Cesta, kterou jsme se v marketingu vydali, byla o vysvětlování, ukazování, ochutnávání a účasti na spoustě akcí, kde jsme náš růžový kaviár z amerických lososů propagovali. Výsledkem je, že jeho prodej každoročně stoupá o 25 %. To je u takovéto komodity bezesporu úspěch. Jsme rádi, že se značka „Imperator“ zavedla jako synonymum kvality a že je spojována s akciovou společností Lesy Hluboká nad Vltavou.

Ve druhém vydání Všudybylu 2002 (str. 6–8) dirigent, šéf Virtuosi di Praga a houslový virtuos Oldřich Vlček říká: „USA jsou zemí obrovské svobody, ale i problémů. Svoboda problémy přináší a musí se s ní umět žít. V džungli to celkem jde, ale podstatou člověka, jako druhu, jsou etické hodnoty, a těm je třeba se učit tam jako tady. Na USA nehledím jako na náš vzor. Je pravda, že spousta věcí tam funguje lépe než u nás, ale americká kultura je ještě nedospělá, protože všichni jsou tam vlastně "odněkud“. Je to expanzivní svět konzumního zboží a zábavy, plastických hmot, rychlého občerstvení a efektních velkofilmů. Bojím se, aby se definitivně nezničilo to, co je u nás krásné, zhlížením se v tzv. amerických hodnotách. Patří k tomu třeba i oběd na krásném porcelánu a ne v papundeklových kelímcích. Nepřipadá mi trestuhodné, dám-li na pódiu nebo za ním květinu některé z členek mého orchestru. A nestihnu-li pomoci dámě do kabátu, otevřít jí dveře a dát jí přednost, připadám si trochu jako křupan. Chce-li mít někdo křupanství jako své specifikum – prosím, je to jeho volba." To, co mne na firmě Lesy Hluboká nad Vltavou jako Evropana a Čecha hodně těší, je to, že zřetelně signalizujete „who si who“. Bývá pravidlem, že z rozvojových zemí vyváží suroviny, aby se do nich vracely formou zpracovaného zboží. Dodnes se nikomu nepodařilo odhalit vaši recepturu, o níž jsme hovořili v sedmém vydání Všudybylu s Ing. Eduardem Levým v článku „Jak má chutnat kaviár“ (viz www.e-vsudybyl.cz / archiv).
Pravdou je, že jikry dovážíme přímo z USA. Z Ameriky máme veškeré potřebné certifikáty a dokumenty. Tím pádem pro nás bude i do budoucna jednodušší realizovat tam vývoz. Surovinu dovážíme přes japonskou firmu, která na Aljašce vlastní továrny na zpracování lososů. Pan Levý, který má u nás na starosti potravinářskou výrobu, je velký kulinář a rád experimentuje. Projel zpracovatelské závody v Ruské federaci, ve Skandinávii a byl se podívat i na Aljašce. O rybích jikrách ví mnohem víc než většina potravinářů, protože se celý život zabývá chovem a plozením ryb.

Ano, praxe rybího inseminátora, společně s tvůrčím prostředím mých rodných jižních Čech, způsobuje, že si i Norové, kteří jsou u receptur na zpracování rybích jiker zřejmě nejdál, marně lámou hlavu, jak to vy, ty Lesy Hluboká nad Vltavou, děláte… Není to náhodou tím, že na to jdete rovnou od lesa?
Už zase něco zlehčujete. Přístup Ing. Levého je opravdu jiný. Je přístupem člověka, který ví o vývoji jiker a o životě ryb nejen z teorie. Hraje se na výsledky a výsledkem jeho schopností a invence je skvělý a obchodně úspěšný růžový kaviár Imperator.

V rozhovoru s jednatelem Myslivecké jednoty panem Vladimírem Broukalem pro toto vydání konstatuji, že jsme na území Česka vyhubili téměř všechny velké predátory. Hovoříme i o tom, že podstatou myslivosti je udržovat za této situace rovnováhu v přírodě. Akciová společnost Lesy Hluboká nad Vltavou i holding České lesy, a.s. jsou především o lesním hospodářství.
Samozřejmě. Naší stěžejní náplní je obhospodařování lesa. Pěstování a výchova lesa, těžba, realizace dřevní suroviny. S lesním hospodářstvím souvisí i lov a myslivost, která má v Hluboké nad Vltavou obrovskou tradici. Spravujeme dvě bažantnice. V honitbě máme rybníky, na nichž chováme divoké kachny. Organizujeme lovy, které se snažíme směřovat jako akce společenského rázu.

Je možné se u vás účastnit výlovu rybníku, případně umožnit na něm účast organizované skupině turistů?
Ano. Spravujeme deset rybníků, z nichž dva mají přes dvacet hektarů. Výlovy jsou tradiční záležitostí. V souvislosti s nimi organizujeme dvě velké společenské akce. Před Vánoci a na jaře.

To, že firma Lesy Hluboká nad Vltavou zvelebuje a zhodnocuje svůj majetek, je i o tom, že jste k tomu měli odvahu v době, kdy různí vykukové pouštěli české ekonomice žilou. Hospodářské výsledky hovoří jednoznačně.
Když jsme začínali, byl náš objem těžby dřeva kolem 20.000 m3 ročně a tomu odpovídaly další činnosti. V současné době máme společnost holdingového typu České lesy, a.s., kde jsou sdruženy naše firmy realizující další aktivity. Lesy Hluboká nad Vltavou, a.s. tak dnes zpracovávají téměř sto tisíc kubíků dřeva a rozvinuly potravinářskou výrobu, v níž chceme intenzivně pokračovat. Dalším krokem je tvorba krajiny a rekultivace. To jsou, jak ve Všudybylu konstatoval primátor Zlína Mgr. Tomáš Úlehla (8/03 str. 33), velmi aktuální a perspektivní obory. Založili jsme firmu Eko-les rekultivační, s.r.o., která je součástí holdingu České lesy, a.s. Další firmou, která se intenzivně rozvíjí, je Letecká lesní, a.s., která se zabývá vápněním a hnojením lesních a polních porostů s pomocí malých vrtulníků typu Hagies. Pak to jsou menší aktivity, jako je dovoz rumunských a makedonských vín společností Saveli Hluboká nad Vltavou, s.r.o.

Ale nejen s makedonskými víny je možné se potkat ve firemní prodejně v sídle vaší společnosti. Aby toho nebylo málo, začali jste se věnovat ušlechtilému stolnímu porcelánu s mysliveckou tématikou. Kde získáváte předlohy dekorů?
Z historických perokreseb v knihovně loveckého zámku Ohrada z Hluboké nad Vltavou. Porcelán zdobený tímto dekorem pro nás vyrábí porcelánka Stará Role Karlovy Vary. Je velmi atraktivní a jde dobře na odbyt. Letošní motivy tvoří lovná zvěř, která se tu vyskytuje. Příští rok budeme pokračovat loveckými výjevy.



www.kaviar.cz