Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Kationt sodíku, aniont chloru aneb Sůl nad zlato

Úloha jedlé soli v lidské výživě je nezastupitelná. Slouží nejen k ochucování pokrmů, ale je zdrojem sodíku a chloridových iontů nezbytných pro funkci organismu. Je i nepostradatelným doplňkem stravy zvířat a zvěře. Slouží jako základní surovina v chemických výrobách, v úpravnách vody a v řadě dalších odvětví. Molekula soli je složena z kationtu sodíku a aniontu chloru. Sodík převládá ve formě svých iontů a různých komplexů v potravinách živočišného původu. Pro vyšší organismy jsou sodné ionty velmi důležité k udržení osmotického tlaku v extracelulárních tekutinách. Sodné ionty jsou hnací silou, která zajišťuje transport mnoha fyziologicky důležitých látek z prostředí extracelulárního do intracelulárního, a proto se označují jako sodíková pumpa. Chloridové ionty jsou přítomny převážně v extracelulárních tekutinách. Jejich hlavní úlohou je, podobně jako u sodných iontů, udržovat osmotický tlak. Určitá část chloridových iontů se spotřebuje na tvorbu žaludeční kyseliny chlorovodíkové. Potřeba chloru ve formě chloridových iontů činí u člověka 5 až 7 g denně.

S rostoucími poznatky o výživě vyplynula pro potravinářský průmysl nutnost v určitých případech přidávat do průmyslově vyráběných potravin některé biologicky účinné látky. Jejich použití je vždy vázáno na zdravotnický výzkum a vyplývá z požadavků fyziologů výživy. Velmi důležitá je volba potravin určených pro obohacování. Pokud má obohacování plnit svoje poslání ve výživě, je nutné vybrat pro tyto účely takovou potravinu, která se konzumuje pravidelně a pokud možno v rovnoměrném množství. Z tohoto důvodu byla mezi vhodné nosiče vybrána jedlá sůl, která se dnes běžně obohacuje jodem a fluorem. Jsou známy patenty na obohacování soli řadou dalších látek. Denní příjem chloridu sodného u člověka je 10 až 15 g, což odpovídá asi 4 až 6 g sodíku.

Solné mlýny, akciová společnost, Olomouc zajišťují již více než 75 let potřebu soli jak pro potravinářské účely, tak i pro potřebu průmyslu a zemědělství nejen České republiky, ale i Slovenska. V současném tržním prostředí zaujímají Solné mlýny Olomouc významné postavení. Nejdůležitějším limitujícím faktorem malospotřebitel­ského odběru soli je trend zdravé výživy obyvatelstva. Cílem Solných mlýnů je udržet uspokojování poptávky po jakémkoliv výrobku, jehož základní složkou je chlorid sodný, v optimální kombinaci kvality a ceny přijatelné pro zákazníka. Společnost zaujímá čelní, stabilní a vyrovnané postavení na trhu se stále se rozšiřující klientelou zákazníků, a to v celém kontextu funkčních závislostí trhu. Certifikace dle EN ISO 9001 je samozřejmostí již od roku 1996. 

Do Olomouce se vracívám rád. Tentokrát jsem tam ale nebyl proto, abych navštívil své někdejší foukací kamarády u Posádkové hudby Olomouc, ale generálního ředitele akciové společnosti Solné mlýny Ing. Jiřího Harenčáka. Nejen v gastronomii je totiž sůl nad zlato.
Dnešní Solné mlýny jsou ryze českou akciovou společností bez zahraničního kapitálu. Firma vznikla v roce 1924. Volba místa jejího působení byla vybrána především z dopravně geografického hlediska. V té době se Olomouc nacházela ve středu Československa. Surovina se nakupovala na Zakarpatské Ukrajině a u nás přepracovávala pro celý československý trh. Dodnes má naše firma v určitých výrobcích dominantní postavení. V každém případě jsme jediným výrobcem na českém trhu. Ostatní firmy, které se pohybují na trhu se solí, jsou ryze obchodní, napojené převážně na zahraniční producenty.

Odkud surovinu dovážíte dnes?
Především z Německa, a to převážně sůl kamennou, která má největší čistotu v neupraveném stavu. Je z tohoto pohledu ideální pro zpracování a následné užití. Vakuovou sůl pak nakupujeme převážně z Rakouska. Solná naleziště jsou ve všech okolních zemích. Česko bohužel svůj vlastní zdroj nemá. Velká naleziště jsou v Polsku a dále směrem na východ, ale s rozdílnou a kolísavou kvalitou suroviny v neupraveném sta­vu.

Co vyrábíte?
Sůl je ideální nosič pro různé přídatné látky. Např. se obohacuje o jód, a tento pro zdraví populace nezbytný prvek se díky soli plošně distribuuje celému obyvatelstvu. Této vlastnosti se využívá i u fluoru. Jako nosiče se soli využívá dále např. i pro dobytek a zvěř, kdy vyrábíme různé druhy minerálních doplňkových krmiv a lizů. Tvoří se receptury dle požadavků zemědělské prvovýroby, které obsahují makro a mikroprvky. Co se týče potravinářství, náš sortiment obsahuje běžné soli, které se používají v domácnostech, a dále soli pro veškerý potravinářský průmysl. Pro masný průmysl vyrábíme dusitanové směsi pod naší známou značkou Praganda, jejíž pomocí se vyrábí veškeré masné výrobky, aby měly správné zbarvení a další požadované vlastnosti. Vyrábíme také průmyslové soli, zejména pro chemický průmysl. Doplňkovým sortimentem jsou koupelové soli a tzv. regenerační soli pro regeneraci iontoměničů. Další velkou skupinou jsou posypové soli pro údržbu silnic a komunikací. Obecně se naše společnost zabývá výrobou a prodejem veškerého sortimentu výrobků ze soli. Solné mlýny byly jednou z prvních potravinářských firem, která byla certifikována firmou RV TÜV na ISO 9001. Firma se od prvopočátku vydala cestou kvality. Troufám si říci, že jsme vždycky trošičku před ostatními. Máme také patentově chráněné značky Praganda – dusitanovou směs pro zpracování masa – a Pikanta, která se používá pro nakládání okurek a ostatní zeleniny. Jsou to známé a široce užívané výrobky. Máme dále vlastní vývoj a svůj výrobní program se snažíme pružně přizpůsobovat požadavkům odběratelů. Přicházet stále s něčím novým. Zejména s výrobky, které obsahují další přídatné látky.

www.solnemlyny.cz