Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Karlovy Vary jsou mojí srdeční záležitostí

S paní primátorkou Karlových Varů JUDr. Veronikou Vlkovou se potkáváme 10. listopadu 2007 na oslavách 30. výročí zahájení provozu karlovarského hotelu Thermal. Paní primátorko, v rozhovoru s prezidentem Krajské umělecké asociace a spolumajitelem karlovarského architektonického studia A90 architektem Jiřím Hájkem jsem koncem května 2007 konstatoval, že se současné světové trendy v interiérovém designu inspirují šedesátými a sedmdesátými lety minulého století, a tedy že koncept, v jakém byl zbudován a vybaven hotel Thermal, je opět in (viz www.e-vsudybyl.cz, heslo pro fulltextový vyhledávač: „Hotel Thermal s novou tváří“). Nicméně, právě Thermal byl, je a bude pro řadu lidí kontroverzní stavbou. Co mu však nelze odepřít, je fakt, že je výraznou dominantou Karlových Varů.
Pane doktore, v průběhu dnešního večera jsem si uvědomila několik věcí. Některé se týkaly mě osobně, další města Karlových Varů a jejich vztahu k hotelu Thermal. Když se podíváte na emblém hotelu, pravděpodobně si všimnete, že je obdobou karlovarského městského znaku – lev nad třemi vlnovkami. Sice mu chybí koruna, což je s ohledem na éru, kdy vznikl, pochopitelné, nicméně i z toho, že jsou si znaky Thermalu a města tak blízké, je zřejmé, že i vztah Karlových Varů a tohoto kongresového hotelového komplexu je velmi úzký. Faktem je, že náměstíčko před Thermalem je dějištěm mnoha městských událostí, protože Karlovy Vary nemají další až takto příhodné prostranství. Jsou tu realizovány nejrůznější akce typu jarmarků, dětských dnů, ale také velké festivalové akce. Kongresové zázemí Thermalu je centrem vysoce prestižního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, a to zejména co se týče technického zázemí, stěžejních projekcí a předávání cen. To platí nejen pro zřejmě největší filmový festival střední a východní Evropy, ale i pro přehlídku studentských filmů. A to byla další reminiscence, která mi dnes vytanula na mysli, když ve Velkém kongresovém sále promítali ukázku dokumentu z roku 1979, kdy u nás rovněž probíhal jakýsi studentský filmový festival. Je krásné, že se studentské filmy do Varů vrátily a že tu letos byl, tuším, už čtvrtý ročník Fresh Film Festu. Že se k nám vrací mládí, je nesmírně přínosné. A co se týče mé osoby? Uvědomila jsem si, že Thermalu tak trochu závidím, protože je mladší než já. Avšak na druhou stranu vím, že jeho tvůrci, manželé Machoninovi, na něm začali pracovat mnohem dřív, než moji rodiče vůbec začali uvažovat o mně, tedy o dalším dítěti.

Dnešní slavnostní večer je jakoby předzvěstí pro Karlovy Vary jubilejního roku 2008.
Určitě. Letos jsme slavili dvě stě let Becherovky, sto padesát Moseru a třicet Thermalu. Celý příští rok pak budeme slavit šest set padesát let založení města. Navazujeme tím na tradici, kdy se u nás v roce 1858 slavilo pětisté a v roce 1958 šestisté výročí. I v tomto roce proběhne mnoho akcí, které pořádáme každoročně, ale výrazně je obohacujeme o další nové, speciálně připravené k tomuto výročí. Ráda bych, kdyby šestsetpadesátka znamenala přelom ve vnímání Karlových Varů a kdyby přijela spousta hostů, kteří by měli možnost si prohlédnout krásy a možnosti, kterými naše město disponuje, a stali se jeho opakovanými návštěvníky.

Nedávno jsem u vás, a to i v roli fotografa, absolvoval nejprestižnější události Karlovarského týdne včetně setkání ministrů Česka a Egypta. Spolu pak jsme se, paní primátorko, potkali na slavnostní večeři pořádané na počest zahraničních touroperátorů, které do Česka přivezl CzechTourism.
Karlovarský týden je pro mne symbolický v tom, že kombinuje odbornou stránku lázeňství, jež je pro Karlovy Vary úhelným kamenem, problematiku incomingu do Čech, Slezska a na Moravu se zábavnou formou, mj. spojenou s nejstarším festivalem filmů s cestovatelskou tematikou na světě, s Tourfilmem, do něhož je včleněna prezentace regionů České republiky TourRegion. Karlovarský týden byl hodně nabitý a je výrazným reprezentantem toho, co Karlovým Varům sedí: synergie zábavy a vysoké profesionality léčebného lázeňství a šíření jména České republiky ve světě.

Paní doktorko, proč jste se rozhodla pro dráhu komunálního politika?
Karlovy Vary jsou mojí srdeční záležitostí. Přestože jsem nějakou dobu pracovala v Praze, stále mne to táhlo domů. Vždycky jsem se sem chtěla vrátit. Mám své město velice ráda, a tak když se naskytla příležitost, rozhodla jsme se jí chopit. Chci Karlovým Varům pomoci v nastoupené cestě do třetího tisíciletí, aby neustrnuly na pouze historické podstatě, ale spolu s tradicí si budovaly moderní renomé. Ukázat všem, že jsou městem mnoha tváří. Kosmopolitním centrem s desítkami tisíc návštěvníků ze sedmaosmdesáti zemí světa, jež nežije životem města své velikosti, ale daleko větší metropole. Karlovy Vary jsou pro mne městem se strašně velkým srdcem.

Karlovy Vary jsou výjimečné i tím, že se zde hodně investuje.
Vary nejsou jenom lázně. I když bezesporu jsou největším lázeňským městem v České republice a jediným krajským městem, které je zároveň lázeňským. Kromě lázeňství tu máme špičkový průmysl. Pro Karlovy Vary jsou specifické tak fenomenální pojmy, jako celosvětově uznávané sklo Moser nebo karlovarský porcelán. Není možno nepřipomenout náš třináctý pramen – becherovku. Je velmi specifický. Všechny ostatní karlovarské prameny, vyjma jediného karlovarského studeného Štěpánčina pramene, totiž pijete teplé, ale tenhle chutná nejvíc ledově vychlazený. Je potřeba zmínit i Karlovarské minerální vody, které dokreslují celkový rámec průmyslu na území Karlových Varů. Není možno zůstat jen u těchto pojmů. Je zde řada dalších rozmanitých podnikatelských aktivit. Mám velkou radost, že se ve Varech efektivně snoubí lázeňství s průmyslem a podnikáním v dalších odvětvích. Když tu byl chorvatský prezident, konstatoval, že Karlovy Vary na něj dýchly už v Praze, protože na Pražském hradě u našeho prezidenta jedl z karlovarského porcelánu a pil karlovarskou becherovku a mattonku z karlovarské­ho skla.

Několik spolužáků, s nimiž jsem dělal Vojenskou hudební školu v Roudnici nad Labem, našlo uplatnění u někdejší zdejší posádkové hudby a v Karlovarském symfoňáku.
Karlovy Vary jsou městem klasické hudby. Připomenu 50. ročník festivalu Dvořákův podzim, rovněž v jubilejním roce 2008. Včera vrcholila Dvořákova pěvecká soutěž. Opětovně byly zastoupeny všechny věkové kategorie, a zejména v ženském a mužském operním zpěvu se objevily velmi výrazné osobnosti. Včerejší koncert byl tak krásný, až mi běhal mráz po zádech.

Karlovými Vary protéká prastará „transevropská dálnice“ Ohře, po níž se k nám do českého vnitrozemí možná dostal i bájný praotec Čech se svou družinou. Je jednou z nejpeřejnatějších českých řek sjížděných vodáky. A protéká i pod nádherně bizarními Svatošskými skalami, kam jsem chodil lézt. Ale nejen lezecké, máte tu zajímavé terény i na pěší turistiku, pro cyklisty a běžkaře. Proslulé golfové resorty, jezdecké areály atd.
Samozřejmě mne velice těší, že sport je dalším z velkých témat našeho města. 26. prosince 2007, na Svatého Štěpána, se chystá „Carlsbad Ski Sprint“ – závod tří národních reprezentací: české, německé a ruské. Povede obchodní zónou po třídě Tomáše Garrique Masaryka kolem hlavní pošty a v přilehlých ulicích na umělém sněhu, případně na přírodním. Určitě bude super projet se na běžkách historickým centrem města. Máme přislíbeno, že po závodech to bude umožněno i juniorům či veřejnosti, a to láká i mne samotnou. Nelze nepřipomenout, že Karlovy Vary jsou místem konání Kanoe Mattoni, závodů Světového poháru ve sjezdu na divoké vodě, což když se díváte na naši poklidnou říčku Teplou, se zdá neuvěřitelné. Přesto jsme jedním z pouze dvou měst, kde se závody na divoké vodě jedou historickým centrem. Má to neskutečné kouzlo a vždycky je to velký sportovní zážitek. Ale není to jen o těchto dvou událostech. Máme tu City Triatlon, který se rovněž běží centrem města, a další akce. Např. proslulý cyklistický závod Karlovy Vary – Praha – Karlovy Vary. A reprezentují nás i hokejisté. Zatím mívali fantastickou hlavně první třetinu extraligy, a já doufám, že jim to v roce šestistého padesátého výročí jejich města vydrží a budou aspirovat na play off. Začali skvěle, jako zatím nikdy. Konec konců i v jejich případě je to o jubileu, protože lední hokej v Karlových Varech slaví sedmdesát pět let.



www.mmkv.cz