Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Karlovarská inspirace Centra šperků a muzea drahokamů Euro Gold Centre

S majitelem společnosti Euro Gold Centre panem Candemirem Koçakem se potkáváme 23. dubna 2013 na Koktejl party Ligy pro cestovní ruch.
Pane Koçaku, proč jste se rozhodli podílet na tomto setkání?
Koktejl party Ligy pro cestovní ruch jsou tradičními akcemi. Potkávám se na nich se zajímavými a vlivnými lidmi. Navázali jsme tu řadu užitečných kontaktů. Každé ze setkání se mi zdá lepší a lepší. V této souvislosti musím pochválit catering TOP HOTELu Praha. Oslovil mě i projev místopředsedy Evropského parlamentu pana Vlasáka, který mimo jiné připomněl, že se Istanbul řadí mezi turisticky nejnavštěvovanější metropole Evropy.

Centrum šperků a muzeum drahokamů Euro Gold Centre je členem Sekce památek a významných turistických cílů Asociace cestovních kanceláří ČR. Jste hojně navštěvovaným místem na atraktivní pražské adrese „Pařížská 5“ a partnery řady incomingových agentur. Kdo pro vás šperky a další skvosty navrhuje a vytváří?
Různí lidé z různých koutů světa včetně designérů, šperkařů a zlatníků z České republiky. Rád a s hrdostí ale přiznávám, že převážná většina návrhů je od mé manželky paní Yurdagül Koçak.

V rámci Slavnostního večera s předáním Cen města Karlovy Vary a Sdružení léčebných lázní, který se konal v tamním Městském divadle 3. května 2013, jsem hovořil s primátorem Karlových Varů panem Petrem Kulhánkem, který ocenil přínos podnikatelských aktivit pro hospodářský a společenský rozvoj Karlových Varů. Není tajemstvím, že jste se rozhodli v Karlových Varech investovat a otevřít tam své další Centrum šperků a muzeum drahokamů. Čím vás Karlovy Vary oslovily?
Krom toho, že jsou krásným městem, jsou proslulé termálními léčebnými prameny. Je to velice oblíbená turistická destinace. Má osobní zkušenost je, že většina návštěvníků České republiky touží vidět Prahu a Karlovy Vary. I ti, kteří se do Karlových Varů nedostanou, o nich zpravidla vědí. Dobře známé jsou i v Turecku. O to se svým pobytem hodně přičinil zakladatel Turecké republiky Mustafa Kemal Atatürk. Ten v Karlových Varech pobýval a léčil se v roce 1918. Četl jsem jeho deníky a ze zápisů jsem nabyl pocitu, že pobyt v Karlových Varech měl vliv na koncipování jeho reforem. Že i díky karlovarské inspiraci prosazoval v Turecku změny v odívání, podporoval zakládání orchestrů aj. Např. poté, co byl zvolen prezidentem Turecké republiky, nechal mimo jiné postavit dvě kopie karlovarských lázeňských objektů ve městě Yalova na pobřeží Marmarského moře nedaleko Istanbulu.
V roce 2006 jsme v Karlových Varech iniciovali založení Muzea Mustafy Kemala Atatürka. Je umístěno v budově, kde státník v době svého karlovarského pobytu přebýval, a lze si tu prohlédnout jeho osobní věci. Majitelé objektu, kde se muzeum nachází (dnes je součástí hotelu Carlsbad Plaza), nám v tom vyšli vstříc. Hodně nám při tom pomohl ruský atašé, který nás s vlastníky hotelu seznámil. Na domě je umístěna pamětní deska, u které se návštěvníci Varů (nejen Turci) rádi fotografují. Na internetu pak probíhá diskuse, týkající se pobytu Mustafy Kemala Atatürka v Karlových Varech, a mne hřeje, že se těší velkému zájmu.

Turecko je zemí, která svět obohatila o řadu léčebných lázeňských, rehabilitačních a relaxačních procedur.
Turecko je velmi bohaté na přírodní léčivé zdroje, zejména na termální prameny. Máme mnoho lázeňských míst a resortů, a to i velice luxusních, o něž je v současném moderním světě, ohrožovaném řadou civilizačních chorob, velký zájem. Turecké lázeňství má tedy bohaté tradice. Jsem ale přesvědčen, že také v Karlových Varech je tradice opravdu vidět. Město je zároveň atraktivním společenským a kulturním centrem. Lázeňští hosté tam vedle lázeňských procedur mají možnost bohatého kulturního a sportovního vyžití. Jezdím tam rád nejen kvůli úžasnému vzduchu. Pokaždé, když se do Varů dostanu, objevuji něco nového. V České republice je samozřejmě daleko víc lázeňských míst, než jen Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně v západočeském trojúhelníku. Určitě je třeba zmínit Teplice, Luhačovice, Hodonín, Darkov, Karlovu Studánku, Teplice nad Bečvou, Jeseník aj. Ale podle mě měly největší štěstí ze všech lázní České republiky Karlovy Vary. Jsou světově nejproslulejší, k čemuž hodně přispívá i Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a účinkování města a zejména Grandhotelu Pupp v řadě světově známých amerických filmů.
Už jste naznačil, že v nejbližších měsících budeme v Karlových Varech otvírat další náš podnik – Centrum šperků a muzeum drahokamů. Budova, v němž bude umístěno, se jmenuje Beethoven, a i nadále ponese toto jméno: Beethoven Center. Má sedm pater, z toho pět bude provozních. Chystáme zde muzeum absintu, kavárnu a cateringové zázemí pro individuální návštěvníky i turistické skupiny. Většina turistů totiž přilétá do Prahy a Karlovy Vary navštěvuje na jeden den. Tímto servisem jim chceme poskytnout maximální pohodlí, aby se u nás během prohlídky popř. nákupu mohli i občerstvit a odpočinout si.

Zmínil jste Muzeum absintu.
Značka Hill’s Absinth (i když se samozřejmě jedná o daleko starší nápoj) byla registrována v roce 1920. Její současnou majitelkou je „vnučka ze sedmého kolena“. Je to velice schopná mladá žena. Dohodli jsme se, že spolu zahájíme spolupráci.

Pane Koçaku, jste prezidentem Česko-turecké společnosti přátelství. Místopředseda Evropského parlamentu pan Oldřich Vlasák ocenil hospodářské úspěchy Turecké republiky, které vyznívají o to výrazněji, že většina zemí Evropské unie prochází hospodářskou stagnací. Ve kterých oblastech vidíte prostor pro spolupráci našich zemí?
Češi, kteří kdy navštívili Turecko, k němu zpravidla nabyli kladný vztah a rádi tuto hospodářsky úspěšně se rozvíjející a turisticky atraktivní zemi prezentují. Prostor ke spolupráci, geograficky vzato, je na řadě míst Turecka – zejména v oblasti energetiky. Ne ve všech větších tureckých městech se ví o skvělých českých prostředcích pro městskou a kolejovou dopravu. Jejich starostové se teď nově dozvídají o možnostech hospodářské spolupráce s českými výrobci. Nedávno plzeňská Škoda Transportation dodala tramvaje do města Konya a je možné, že se „probudí“ i jiná větší turecká města a v nejbližší budoucnosti uvidíme české tramvaje i v dalších z nich.