Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Jsem přesvědčena, že američtí účastníci budou velmi spokojeni

Protože jaro letos přišlo o den dříve, konal se slavnostní zahajovací večer International Destination Expo ASTA Prague 2006 na Pražském hradě druhý jarní den – 21. března. Byl spojený s velkolepou recepcí, kterou zajišťoval majitel hotelů Ambassador – Zlatá Husa, Esplanade a Agricola JUDr. Vlastimil Dvořák s partnery. Při té příležitosti jsem oslovila prezidentku a výkonnou ředitelku American Society of Travel Agents (ASTA) paní Kathryn W. Sudeikis, CTC. Paní Kathryn, jaké jsou vaše dojmy z České republiky?
Česká republika je destinací světového formátu a Praha – místo našich stěžejních jednání, je okouzlujícím městem. Navštívila jsem Mariánské Lázně a předtím i Karlovy Vary, kde jsem se v neděli 19. března ráno na tiskové konferenci v Grandhotelu Pupp potkala s vaším kolegou panem Jaromírem Kaincem. Bylo to úžasné. A navíc, všude sníh, jako v pohádkové říši divů. Máte tu nádherná starodávná města. Praha je opravdu velmi romantické a krásné město. Dýchá historií jako tenhle krásný večer. ASTA dosud nikdy neměla žádnou takovouto akci na hradě s víc než tisíciletou historií, vyzdobeném tak krásnými a drahými věcmi. Zkrátka okouzlující. Myslím, že i ostatní účastníci International Destination Expo jsou velmi nadšeni. Já osobně jsem tu už pět dní, z toho dva dny už dělám byznys.Včera jsem byla v jednací místnosti od devíti do pěti odpoledne a dnes od devíti do jedné. Bylo to velmi intenzivní. Pak následovala tisková konference ve dvě a otevření o půl čtvrté, takže jsem se moc nezastavila. Zítra odpoledne se chystám na prohlídku Prahy a večer na gastronomickou procházku do Top Hotelu Praha. Ještě jsem ani nebyla na Karlově mostě, takže to musím také napravit. A také si musím najít čas na nákupy. V brzké době bych měla absolvovat dvě svatby, tak chci nakoupit nějaké krásné svatební dary z křišťálu. Je to z České republiky?

Ano, je. A nejen české broušené sklo, ale sklo a porcelán vůbec. Mají u nás mnohasetletou tradici a vždy byly žádaným vývozním artiklem.
Mám ale pochyby ohledně taxíků. Jsou drahé. Ale na druhou stranu rozumím tomu, že musí často v centru jezdit stále dokola. Minulou noc jsme šli domů z Václavského náměstí na Staré Město. Shlédli jsme Staroměstský orloj. Cestou k Inter.Conti­nentalu byly všude rozkošné malé krámky, bohužel zavřené. Půjdu tam znovu, až budou otevřené.

Jaký si myslíte, že bude mít International Destination Expo ASTA Prague 2006 obchodní přínos pro Českou republiku?
Jsem přesvědčena, že všichni američtí účastníci budou velmi spokojeni a dobře informováni. Že budou Prahu a Českou republiku nabízet a prodávat s velkým nadšením a velmi přesvědčivě. Víte, když jsme tu tak mile překvapeni a potěšeni v tak chladném počasí, umíme si představit i to, jak nádherné to u vás musí být, když vše kvete, nebo na podzim. Domnívám se, že je pro českou ekonomiku dost důležité, aby k vám jezdili zahraniční turisté. Těším se proto i na zítřek, kdy mám v plánu setkat se s hoteliéry, cestovními společnostmi a navázat takové vzájemné obchodní vazby, že když pošlu e-mail, aby zorganizovali výlet pro mé klienty, že to udělají. Měla jsem zde v České republice své klienty minulý týden. Bydleli v hotelu Ambassador a strávili zde opravdu krásný čas. Paní Eva Dvořáková se o ně starala s velkou péčí. Dostala jsem od nich e-mail, protože se vraceli, když já přilétala, takže jsme se možná míjeli někde nad oceánem.

Jaké podmínky vám zde vytvořila česká vládní agentura CzechTourism?
Bože můj, úžasné! Vše bylo dokonale organizované, doprava z letiště do města, vyzvedávání delegátů ze všech hotelů, audiovizuální technika, zkrátka vše, co je zapotřebí k tomu, abychom realizovali úspěšný kongres, je bezpochyby splněno. Musím ještě zmínit neuvěřitelnou pohostinnost místních podniků i spousty vysoce kvalitního vína a speciálních likérů plných úžasných chutí. Jsme velmi potěšeni, jak profesionálně se International Destination Expo ASTA ujaly Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky a jeho agentura CzechTourism. Žádný, ani sebemenší problém opravdu nenastal.

Mohla byste prosím stručně charakterizovat, co vás na České republice nejvíce upoutalo?
Kombinace architektury, která uchovává šarm starého světa, romantické osvětlení měst v noci, spousty krásných hotelů světové třídy, s jejich velkolepými interiéry a hlavně lidé. Lidé zde jsou srdeční, velkorysí a pořád se usmívají. Víte, všude na světě se lidé neusmívají. Je příjemné potkávat usmívající se lidi.

Obchod, a v průmyslu cestovního ruchu obzvláště, je o komunikaci a kontaktech. Mohla byste zmínit některá jména lidí a firem, která máte spojena s tímto kongresem?
Jistě, rozhodně mezi ně patří Vlastimil Dvořák, majitel hotelu Ambassador. Dostali jsme od něj spoustu čepic a triček. Bylo to opravdu milé. Dále pan ministr Radko Martínek, pan Otto Jelinek, ředitel CzechTourism Rostislav Vondruška, Karel Dach z Terisu a Miroslav Res z Čedoku, kteří za námi byli v Montrealu. Bylo velmi příjemné se tu s nimi opět vidět. Hovořila jsem i s vaším panem premiérem Jiřím Paroubkem, o němž jsem přesvědčena, že o cestovním ruchu ví velmi mnoho. Spolupracujeme s agenturou CzechTourism, s Čedokem, ČSA, Lázněmi Luhačovice, městem Prahou, administrativou Pražského hradu, Zlatým klíčem, Plzeňským prazdrojem, Znovínem Znojmo, Becherovkou, Likérkou Mutěnice Jarošek, Vínem Mikulov, s Inter.Conti­nentalem. Měla jsem také možnost navštívit českou rodinu a povečeřet v ní. Bylo naprosto uchvacující, jak byli pozorní a hned pro nás vypálili cédéčko s fotkami.

Pak se paní Sudeikis šibalsky zasmála a pokračovala na konto Všudybylu:
Prezentace chystaného International Destination Expo ASTA Prague 2006 v časopise pana Jaromíra Kaince nechaly každého z nás bez dechu. Na board meeting jsem nesla plný štos Všudybylů a nechala je kolovat. Takže také vy jste velmi významným důvodem, proč zde máme u českých partnerů takový úspěch. Děkuji mnohokrát, jste pro nás velikou podporou.

I já děkuji. A nejen za rozhovor.
Nemáte zač.

Připravila Lucie Bublíková