Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Jezuitská kolej v novém kabátě

Část Jezuitské koleje v Kutné Hoře, která je jednou z klíčových památek tohoto historického středočeského města pod ochranou UNESCO, byla 3. října 2012 představena novinářům a několik dní nato zpřístupněna veřejnosti. První etapa nákladné rekonstrukce této památky stála 166 milionů korun, z toho 138,5 milionu korun bylo z prostředků Evropské unie. Za tyto prostředky bylo zrekonstruováno severní křídlo Jezuitské koleje a vybudovány parkové plochy před tímto křídlem, opravy se dočkaly také venkovní plochy jižního dvora, štábního domu v horních zahradách a objektu restaurátorských dílen Národního památkového ústavu.

„Jako Kutnohoračka jsem nesmírně ráda, že se Středočeský kraj rozhodl Jezuitskou kolej opravit a obnovit tak pro veřejnosti ojedinělou krásu této historické a kulturní památky. Věřím, že nové prostory přilákají do Kutné Hory mnoho tuzemských i zahraničních turistů,“ prohlásila středočeská hejtmanka Zuzana Moravčíková.

Zdeněk Štětina, ředitel úřadu, k tomu dodal: „Bylo téměř povinností, abychom tuto památku zapsanou na seznam kulturního světového dědictví UNESCO rekonstrukcí uzdravili a přivedli zpět do veřejného povědomí.“

Jana Šorfová, ředitelka Galerie Středočeského kraje (GASK), která sídlí v Jezuitské koleji, uvedla: „V Jezuitské koleji se pohybuji každý den a od návštěvníků naší galerie slýchávám časté dotazy na opravy zdejších prostor. Z reakcí veřejnosti vím, že zájem o ně je obrovský. Proto se těším, až budou zrekonstruovaná místa zpřístupněna.“

Objekt Jezuitské koleje
Je dokladem raně barokní architektury a vlivu italských mistrů na našem území a nejvýznamnější podobnou stavbou u nás. Středočeský kraj se v zájmu podpory cestovního ruchu v regionu rozhodl tento historický a kulturní skvost ve dvou etapách zrekonstruovat. Součástí první etapy je obnova objektu severního křídla Jezuitské koleje, výstavba parkových ploch před severním křídlem, venkovní plochy jižního dvora, štábního domu v horních zahradách a objektu restaurátorských dílen Národního památkového ústavu. Hlavním budoucím využitím objektů má být pořádání výstav a konferencí.
Autorem návrhu a projektové dokumentace je architektonická kancelář Atelier M1 architekti. Stavební práce byly zahájeny společností Avers v srpnu 2011. Celkové náklady stavebních prací první etapy dosáhly výše cca 165,7 milionu korun, z toho 138,5 milionu korun je financováno z prostředků Evropské unie.
Druhá etapa obnovy zahrnuje zahrady areálu Jezuitské koleje, jejichž součástí je objekt jízdárny a bastion. Návrhu a projektové dokumentace se zhostila architektonická kancelář ARN studio, s. r. o. Stavební práce zahájila společnost Metrostav, a. s., v září 2011 a předpokládaný termín dokončení stavby je prosinec 2012. Celkové předpokládané náklady stavebních prací druhé etapy činí zhruba 95 milionů korun a jsou čerpány z krajského rozpočtu.

Severní křídlo bývalé Jezuitské koleje
Severní křídlo bývalé Jezuitské koleje bylo poslední zatím nezrekonstruovanou částí hlavní budovy. Třípodlažní objekt s podkrovím má nově zajišťovat zázemí pro potřeby cestovního ruchu. Prostor před hlavním vstupem do objektu je nově komponován jako parková úprava se zázemím pro exteriérové výstavy. Celý objekt má být nově využíván především jako výstavní prostor. Je pro něj mimo jiné navržena stálá výstava zaměřená na historii jezuitského řádu a jeho působení v Kutné Hoře. V rámci této expozice bude zřízena replika původní jezuitské knihovny. Ve vstupním podlaží se nacházejí historicky cenné prostory bývalé barokní lékárny a na ně navazující místnost s bazénem. Po zrestaurování budou sloužit jako úvod do výstavních prostor. Druhé nadzemní podlaží skýtá výstavní prostory seznamující návštěvníka s historií jezuitů a také konferenční sály. Třetí podlaží je navrženo jako administrativní včetně rezidenčních pracoven pro potřeby galerie GASK. Náplní projektu je i rekonstrukce půdních prostor hlavní budovy. Zde je navržen volný multifunkční prostor využitelný pro doplňkové výstavy, workshopy, výukové programy a různé doprovodné akce.

Objekt bývalé štábní budovy v zahradách areálu
Objekt bývalé štábní budovy v zahradách je kulturní památkou a nejstarší stavbou v areálu. Před vybudováním hlavní budovy Jezuitské koleje sloužil jako sídlo jezuitského řádu a proto bývá nazýván také „Stará kolej“. Budova je dvoupodlažní s podkrovím a gotickým sklepením. V kutnohorském kontextu je tato památka zcela výjimečná pro renesanční hřebínkové klenby v celém půdorysu prvního nadzemního podlaží a pro unikátní dochovanou ránkovou konstrukci krovu. Bývalá štábní budova se má rovněž stát především expozičním a konferenčním zázemím. V přízemí je navržena výstava o historii pěstování vína v Kutné Hoře doplněná degustačním prostorem a malou restaurací. V historickém sklepení objektu vznikne vinný sklípek. Ve zbylých podlažích jsou navrženy především konferenční prostory.

Objekt jižního dvora
Jedná se o prostor bývalé dolní zahrady navazující na hlavní budovu. V jeho centru byla objevena zachovalá vápenná pec z doby výstavby koleje. Tento unikátní nález byl dle požadavků archeologů zdokumentován a zakonzervován. Zbylý prostor zahrady bude parkově upraven výsadbou vinných keřů v tématické návaznosti na expozici vína v objektu bývalé štábní budovy.

Zahrady
Obnova areálu bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře představuje revitalizaci území, které bylo po dlouhá staletí uzavřeno veřejnosti. Rozsáhlý prostor, do nedávné doby pokrytý asfaltem, bude přeměněn na městský park s otevřenými travnatými plochami a bohatou výsadbou. Vybavení parku doplní architektonické prvky v kombinaci s klidnou i živou vodní plochou, jež zpříjemní pobyt návštěvníků. Otevřenost areálu a jeho dobrá přístupnost je dána řadou vstupů, z nichž nejvýznamnější je nové schodiště přiléhající ke stěnám bastionu na jižní straně areálu. Po dokončení výrazné stavební obnovy bastionu bude možné pohybovat se po jeho jednotlivých výškových úrovních a prohlížet si chrám sv. Barbory z dosud nepoznaných míst. Pro zajištění parkování návštěvníků areálu je upravena budova bývalé jízdárny na severní straně s kapacitou asi pětadvacet stání.

Otevřeno
Veřejnost měla možnost zrekonstruované prostory poprvé zhlédnout na Dni otevřených dveří severního křídla, který se konal v sobotu 6. října 2012 od 14 hodin. K vidění byla mimo jiné výstava unikátních fotografií „Rekonstrukce Jezuitské koleje 1991–2012“. Zcela se pak prostory pro veřejnost otevřely po kolaudaci, která proběhla 11. října 2012.