Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Exim Tours –

Je to o umění prodávat


váš spolehlivý partner.

• to, že Exim Tours působí již desátým rokem, nás motivovalo, abychom cestovním agenturám a klientům nabídli něco více, než obvykle • včasní zákazníci mohou dostat tři či čtyři dni pobytu zdarma nebo v Řecku až týden • v červenci v Tunisku pětihvězdičkový hotel za cenu tříhvězdičkového • při včasném nákupu dítě zdarma • v zimě Karibik, Indický oceán, zejména pak Thajsko a Bali a pokud klienti nechtějí cestovat tak daleko, Tunisko či Egypt • Exim Tours – největší obchodní partner letecké společnosti Travel Servis – cestovními agenturami nejprodávanější cestovní kancelář • od dubna do zcela nového egyptského letoviska Šarm al Šejchu/Sharm El Sheikh na Sinajský poloostrov • předností Šarm al Šejchu/Sharm El Sheikh jsou luxusní hotelové kapacity za velmi příznivé ceny a úžasné příležitosti pro potápění • fantastické ceny jsou dány tím, že se Exim Tours řadí mezi vůbec největší touroperátory na Egypt • největší nabídka na Řecko, rozšířená u Mallorky, Tuniska a Turecka, nově Kypr •

S obchodním manažerem Janem Koláčným si povídáme v době, kdy se Exim Tours chystá na veletrh cestovního ruchu Holiday World v Praze. Pane Koláčný, v této době, kdy vládne na naší severní polokouli zima, se Exim Tours neorientuje na lyžařské zájezdy, ale své klienty vozíte za létem. Kam?
Všude tam, kde je slunce a teplo. Jsou to zájezdy do exotických oblastí – do Karibiku, Indického oceánu, zejména pak do Thajska, Bali atd. Pokud klienti nechtějí cestovat tak daleko, mohou s námi do Tuniska či Egypta.

Kdo se o klienty Exim Toursu stará na opačném konci světa?
V námi nabízených pobytových místech čekají klienty naši vlastní delegáti, a to včetně řady exotických destinací jako např. v Thajsku. V několika málo případech se o ně starají smluvní delegáti našich partnerů. V obou případech delegáti hovoří česky. O naše klienty pečují od příletu až do doby odletu.

V lednovém Všudybylu (str. 29) přinášíme informaci, že jste byli vyhlášeni největším obchodním partnerem letecké společnosti Travel Servis. Realizovali jste s ní největší počet letů (kromě toho létáte i s ČSA a dalšími dopravci), přitom ale nemáte skoro žádné vlastní prodejní kanceláře. Čím jste si u cestovních agentur vysloužili pozici nejprodávanější cestovní kanceláře?
Pokud očekáváte, že zde uvedu nějaký výjimečný recept, asi se nedočkáte. Pravdou je, že převážnou část našich zájezdů prodáváme prostřednictvím obchodních partnerů – prodejců. Koncem loňského roku jsme absolvovali cyklus prezentací po celé České republice, na nichž jsme prodejcům představovali nabídku letošního roku. Můj celkový dojem z této kampaně je, že je mezi námi vysoká úroveň vzájemného porozumění. Že prodejci naše produkty dobře znají a umějí je prodávat.

Dovolte mi nepatřičnou poznámku. „Ne o peníze, ale o porozumění jde v byznysu především.“
Dovolím si vaší jedovatosti oponovat. Prodejci jsou povětšinou již dostatečně zkušení, aby směřovali pouze za vidinou vysokých provizí. Ostatně, ve výši provizí Exim Tours za ostatními rozhodně nezaostává. Ono porozumění je o vzájemné důvěře a bez té se náš společný byznys dělat nedá. Opravdu je to o umění prodávat. Pro své prodejce proto organizujeme (zejména pokud se jedná o nově zařazovanou destinaci) poznávací cesty, jako byla loni např. na Kypr. Klient tak od nich může koupit zájezd přesně takový, jaký potřebuje. Nevznikají zbytečné problémy ve zpětné vazbě. Nejsou stížnosti.

Mezi zimními/letními destinacemi jste jmenoval Tunisko. Ale Tunisko je normální středomořskou destinací včetně klimatických podmínek. Proč jej zařazujete i v zimě?
Pochopitelně se zimní sezóna a letní sezóna v Tunisku liší. Klienti Exim Tours v zimě jezdí do hotelů, které mají odpovídající vybavení včetně vytápění. K dispozici jsou kryté vyhřívané bazény. Zimní sezóna je obdobím pouštních safari. Pobytové zájezdy kombinujeme s několikadenními výjezdy na Saharu, nebo organizujeme poznávací zájezdy, jejichž součástí je i Sahara. Je rozhodně příjemné využít příznivých klimatických podmínek a ještě příznivějších cen v prosinci, únoru nebo březnu.

Pane Koláčný, řadu let jste žil na Blízkém východě. Jak na vás působila Sahara?
Pobýval jsem v Egyptě, v Libanonu i v řadě dalších zemí tohoto regionu. Poušť k této části světa neodmyslitelně patří. Pokud už člověk jede do severní Afriky, neměl by vynechat příležitost ji navštívit. Sahara stojí za to.

Díky vaší kolegyni Romaně Solarové jsem kdysi zažil nejbáječnější dovolenou. To, co mi na Egyptu učarovalo, bylo Rudé moře.
Nejste sám. Lidí, které Rudé moře uchvátilo, je daleko více. Egypt je místem, kam se dá s Exim Tours létat celoročně. Od dubna (jako novinku) budeme nabízet zájezdy do Sharm El Sheikhu na Sinajský poloostrov. Jeho předností jsou luxusní hotelové kapacity za velmi příznivé ceny. Především pak to, že jde o zcela nové letovisko. Jsou zde úžasné příležitosti pro šnorchlování či přístrojové potápění. Řada hotelů nabízí vstup ze svých soukromých hotelových pláží přímo na korálový útes, kde ledva ponoříte hlavu pod hladinu, okamžitě si připadáte jako v exkluzivním akváriu. Něco úžasného. Kontrast pouště, která vás obklopuje nad hladinou, a neskutečně bujného života pod hladinou na každého působí velice silně.

V jakém cenovém rozmezí se pohybují zájezdy Exim Tours do této pohádkové dimenze, do Egypta?
V hotelích střední kategorie okolo dvanácti až třinácti tisíc korun na deset dní s polopenzí. U pětihvězdičkových hotelů se dostaneme na cenu slabě nad patnáct tisíc korun. Pokud byste chtěl all inclusive program, který bývá v hotelích na úrovni čtyř a pěti hvězd, dostáváme se na cenu kolem dvaceti tisíc korun za jedenáct dní. Ceny, kterých jsme dosáhli, jsou dány tím, že se Exim Tours řadí mezi vůbec největší touroperátory na Egypt. Je to dáno tím, že do Egypta vozí turisty i z Polska, Rumunska, Maďarska a Slovenska. To se ale týká všech míst a destinací, které pro český trh nabízíme. Kromě objemových slev nám dosahování výhodných cen umožňuje obchodní politika alotmentů – finančních záloh. K dnešnímu dni máme zaplaceno ve většině našich pobytových míst více než padesát procent sjednané kapacity a v některých je to už sto procent na celý rok 2002.

Egypt je považován za jednu z kolébek lidské civilizace. Přestože má v Seznamu světového dědictví UNESCO zapsány pouze dvě památky a Česko ke dnešku jedenáct, zřejmě každý chce vidět egyptské pyramidy či Údolí králů. Umíte to zařídit tak, že klientovi zprostředkujete egyptské pamětihodnosti a pak jej dopravíte do přímořského letoviska, aniž by musel absolvovat dvakrát – tam a zpátky – cestu pouští autokarem?
Umíme toho daleko více. Různorodost pobytových míst nám umožňuje četné kombinace pobytových a poznávacích zájezdů. Ať již pojedete do Hurghady nebo na Sinaj do Sharm El Sheikhu, můžete se odtud podívat na nejdelší řeku světa, absolvovat klasickou tří či čtyřdenní plavbu po Nilu s návštěvou okolních památek. Pohodlnější poznávací cestu si neumím představit. Váš luxusní hotel jede s vámi. Lodě, které Exim Tours využívá, jsou na vysoké úrovni. Většina požadavků při poznávacích zájezdech směřuje na plavbu po Nilu, na návštěvu Káhiry – Egyptského muzea, pyramid v Gíze a Sakkaře s kombinací odpočinkového pobytu u Rudého moře. Sharm El Sheikh nabízí i návštěvu kláštera sv. Kateřiny a dalších biblických míst spojených s Mojžíšovým putováním přes Sinaj.

Co opravdové léto v létě?
Na toto léto jsme připravili rozšířenou nabídku. Nabízíme zhruba o třicet procent více kapacit i pobytových míst než loni. V Řecku je to devět lokalit, kam budou létat naše charterové spoje z Prahy, Brna a Ostravy. K převážné většině odletů nabízíme bezplatné transfery. Autobus klienty k odletu na letiště dopraví z města, u nějž či kde bydlí. Úplnou novinkou v nabídce Exim Tours je jižní Peloponés – místa jako Kalamata nebo Tolo. Nabízíme zde letoviska v oblasti, které tam říkají „země bohů“. Je plná antických památek. To je ideální pro kombinované poznávací a pobytové zájezdy.

Ze „země bohů“ se přesuňme směrem k Héraklovým sloupům a pak do Malé Asie. Co zde Exim Tours nabízí?
V naší tradiční nabídce zůstává Mallorca. I zde jsme rozšířili kapacitu v hotelích. Od luxusních až po jednodušší ubytování. Nově nabízíme hotely all inclusive i apartmány.
Novinkou v naší nabídce je řecká část Kypru. Čeští turisté se s námi mohou podívat do Larnaky, Limasolu, ale i do míst jako je Ayia Napa a Protaras na východním pobřeží. Každé z těchto kyperských letovisek je jedinečné. Některá nabízejí velmi aktivní noční život a jiná jsou klidná s relativně nedotčenou přírodou.
Malá Asie je rovněž plná antických pamětihodností. V Turecku budeme navíc ve srovnání s loňským rokem nově nabízet letovisko – Marmaris. Létáme tam na letiště v Dalamánu. Je to místo, které je na tureckém pobřeží nejblíže řeckému ostrovu Rhodos. Marmaris nabízí překrásné pobřeží, ubytování a služby na vysoké úrovni. V naší turecké nabídce je samozřejmě i Alánye, Antálie a další místa, která jsme nabízeli již loni.

Cestovní kancelář Exim Tours je na trhu již desátým rokem.
To nás motivovalo, abychom klientům nabídli něco více než obvykle. Při včasném nákupu do konce ledna dostává jedno dítě letenku, ubytování, transfery i stravování zdarma. Další novinkou je to, že jsme poprvé umožnili kombinovat dvě slevy dohromady. Slevu za včasný nákup a věrnostní slevu. Pokud s námi klient v uplynulých letech cestoval a nyní využije slevy za včasný nákup, může dosáhnout slevy až dvanáct procent z katalogové ceny. Další pozornost vůči těm, kteří si náš zájezd včas zarezervují, je výlet v ceně zájezdu. Dále, že od nás dostávají tři či čtyři dny, ale až i týden pobytu zdarma. Tzn. jedou na čtrnáct dní, ale platí jen deset dnů nebo dokonce pouze jeden týden. V Tunisku máme možnost nabídnout klientům také zvýšení úrovně pobytu, aniž by si cokoliv připláceli. Při uhrazení pobytu ve tříhvězdičkovém hotelu obdrží ubytování a další služby pětihvězdičkového hotelu, a to nikoliv na okraji sezóny, ale po celý červenec. Nabídka je omezena pouze kapacitou dvou pětihvězdičkových hotelů, s nimiž máme kontrakt uzavřen.

www.eximtours.cz