Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Je to o opravdovosti

Dřevozpracující výrobní družstvo v Jaroměřicích nad Rokytnou vzniklo v roce 1951. V roce 1992 bylo transformováno a jeho hlavním programem se stala výroba dřevěného a čalouněného nábytku včetně kompletního vybavování interiérů. V současné době má kolem 230 pracovníků ve třech provozech truhlářských a jednom čalounickém, z toho deset se změněnou pracovní schopností.

Finanční obrat firmy (bez DPH) činil v roce 1995 130 mil. Kč, v roce 1996 150 mil. Kč, v roce 1997 140 mil. Kč, v roce 1998 142 mil. Kč, v roce 1999 166 mil. Kč, v roce 2000 198 mil. Kč a v roce 2001 představovaly dodávky zboží cca 210 mil. Kč.

Pro vybavování interiérů kanceláří má družstvo vytvořený vlastní kancelářský program nábytku, který je dle přání zákazníka vyráběn v různé povrchové úpravě (dýha, moření, umělé pracovní desky stolů atd.) a doplňován atypickými prvky. V rámci kompletních dodávek realizuje i pokládání koberců, dodávku a montáž žaluzií, květinovou výzdobu, doplňky nerez, chrom, mosaz.

Výrobní a technologické zařízení provozoven umožňuje zpracování ve vysoké kvalitě – masivní dřevo, jakékoliv dýhované prvky, nelaminované povrchy s ergonomickými hranami, povrchové úpravy kvalitními laky v matu nebo vysokém lesku. Interiéry zhotovuje na základě předané a odsouhlasené výrobní dokumentace. Tu je schopno zabezpečit i samo. Základní materiály a suroviny potřebné k provedení zakázek jsou nakupovány převážně u prvovýrobců nebo přímých dovozců, majících svá obchodní zastoupení v České republice.

Kvalitu a úroveň produktů Dřevozpracujícího výrobního družstva dokladuje certifikát o shodě systému řízení jakosti podle ČSN EN ISO 9002, udělený 22.12.2000. E­kologickou nezávadnost výrobků a výrobních procesů pak ochranná známka „Ekologicky šetrný výrobek“, udělená 12.7.2001.

V odvětví cestovního ruchu se k jeho realizacím řadí: Lázně Nový Darkov – Klimkovice, hotel Ametyst – Praha, penzion Austis – Znojmo, Priessnitzovy lázně Jeseník, hotely Voroněž I a Voroněž II – Brno, hotel Diadem – Warthausen (SRN), hotel Hořec – Pec pod Sněžkou, hotel Horizont II – Železná Ruda, Penzion Senorady, hotel Troja – Praha, hotel Rozálka – Devět Křížů, hotel Elbeschlossen – Rathen (SRN), hotel Pyramida – Praha, Grand Hotel – Nový Bor, Penzion Dačice, hotel AXA – Praha, hotel Inter City – Vídeň, hotel Babylon – Liberec, hotel Terasy – Železná Ruda, hotel Horal – Špindlerův Mlýn, hotel Bohemia – Mariánské Lázně, hotel Continental – Brno, Casino Františkovy Lázně, hotel Monty – Mariánské Lázně, hotel Santon – Brno, hotel International – Brno, Jurkovičův lázeňský dům – Luhačovice, hotel Sofia – Mariánské Lázně aj. 

Od Štefana Jurkoviče k Františku Adamu Míčovi. Tak lze charakterizovat mé cesty po stopách velikánů, jejichž odkazy významně obohatily české umění a architekturu a které souvisely s přípravou tohoto Všudybylu. Současný a vzdor tomu dobově stylový mobiliář, ale i notnou část interiérů Jurkovičova domu, zdobící titulní stranu tohoto vydání, realizovalo Dřevozpracující výrobní družstvo z Jaroměřic nad Rokytnou, jejichž slavnému rodáku Františku Adamu Míčovi (jako jeden z vůbec prvních hudebních skladatelů světa používal tzv. sonátovou formu) se přisuzuje zkomponování první opery na české libreto („O původu Jaroměřic“). Práci DVD Jaroměřice jsem náležitě vyzkoušel i ocenil několik dní před lucemburským velkovévodou, když jsem v jednom z příjemně vybavených pokojů brněnského hotelu International zpracovával rozhovor s viceprezidentem Microsoftu. 

Předsedovi Dřevozpracujícího družstva Ing. Jiřímu Řídkému jsem během návštěvy Jaroměřic řekl: „Pokud se dívám na výčet vašich klientů a zakázek, byť jen z oblasti hotelového průmyslu, je to seznam úctyhodný. Nicméně nejdříve, jak jste se dostali k tak náročné a ve svém výsledku fantasticky zvládnuté zakázce, jako byl Jurkovičův dům?“
Jurkovičův dům je nádhera. Naše družstvo už dlouhou dobu dělá hotely po vlastech českých, moravských i slezských, ale také v zahraničí. Při otevření námi vybavovaného brněnského Santonu jsme se seznámili s předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti Lázně Luhačovice, panem Josefem Krůželou. Vybídl nás, zdali bychom se zúčastnili obchodní soutěže na Jurkovičův dům.

Jednu dobu jsem pracoval na Českém svazu výrobních družstev na úseku lidově umělecké výroby a uměleckých řemesel a poté na Ústředí lidové umělecké výroby. Přesto, že je tato má životní etapa dávno za mnou, dovolím si tvrdit, že záležitosti, jež jste na Jurkovičově domě realizovali, nemají v Česku obdoby.
Mnohé z toho, co jsme pro Lázně Luhačovice dělali, bylo pro nás novum. Nábytek vznikal dlouhodobým vzorováním hotelového pokoje. Přecházeli jsme při něm z lacinějších dřevin, jako je buk, přes dub až na třešňové dřevo, jež si investor definitivně odsouhlasil. Díky tomu, že vlastníme dvě numericky řízená velkokapacitní obráběcí centra, jsme byli schopni při dodržení dodacích lhůt dělat různé až filigránové fajnovosti, včetně reminiscencí pavích per v masivu jako součásti obložení za lůžky. Právě díky takovým zdobným prvkům a dekoracím vznikal v průběhu čtyřměsíčního vzorování z nábytku poměrně jednoduchého nábytek, který nyní slouží hostům Lázní Luhačovice. Společenské prostory byly dělány už ne v třešni, ale v dozelena mořeném smrku. Sami jsme byli překvapeni, čeho jsme schopni, a jak celková kompozice vyzněla nádherně.

Řadu krásných okamžiků jsme oba prožívali v rodné zemi Dušana Jurkoviče, v okolí Zvolena. Já zejména nahoře nad ním na hřebenech a v horských údolích Nízkých Tater, Veľké Fatry či Slovenského Rudohoří, a vy dole.
Ano, mám krásné vzpomínky na Slovensko. V letech 76 až 81 jsem studoval ve Zvolenu na vysoké škole. Kdykoliv se tam vracím, mívám nostalgické pocity. Teď naposledy, zhruba před čtyřmi měsíci, jsem zjistil, že můj bývalý spolužák z ročníku dělá děkana dřevařské fakulty. O to byl můj zatím poslední návrat příjemnější.

Proč jste se upsal dřevu a stolařině?
Táta byl truhlář a přišlo to nějak samo. Dal mne na dřevařskou školu a baví mě to. Dřevo je fantastický materiál. Dnes mě ale hlavně baví přesvědčovat zákazníky, že Dřevodružstvo Jaroměřice je tou nejlepší firmou, která jim vyhoví.

Přesto, že vás to baví, je to obrovská zodpovědnost zajistit práci stovkám lidí v kraji, který přebytkem pracovních příležitostí určitě neoplývá. Plejáda vašich klientů, nejen z hotelové, firemní, ale i ze státní a komunální sféry jakoby naznačuje, že existence a prosperita firmy není o tom, kde se firma geograficky nachází, ale co umí, a jak to, co umí, umí prodat.
Zaměstnancem Dřevodružstva jsem od roku 1981. Nastoupil jsem sem hned po škole ve Zvolenu. V té době družstvo ve velkých sériích vyrábělo obýváky, ložnice a kancelářský nábytek. O odbyt se v podstatě nikdo nemusel starat. Po listopadu všechny kontakty přes Jednoty, bývalé Prodejny nábytkářského průmyslu apod. skončily a družstvo bylo nuceno fungovat zcela jinak. Díky tomu, že jsme již před listopadem dělali atypické zakázky, vybavovali kanceláře, vinné sklípky na jižní Moravě, hotely apod., přechod na stoprocentně atypickou výrobu byl pro techniky i truhláře našeho družstva jednodušší. Dnes se zúčastňujeme většiny výběrových soutěží, a protože máme na provozovnách šikovné lidi, jsme schopni zákazníkům vycházet vstříc v termínech, kvalitě a v cenových relacích.

Úspěšnost je nejen o lidském faktoru, řemeslné invenci a štěstí, ale i o kapacitních možnostech…
Řekl bych, že je o opravdovosti. Předstírat, „kalit vodu“ a dělat něco jako, to znamená (alespoň v naší branži) se nechytat. Kromě lidí a organizace práce, což je stěžejní, hraje významnou roli technologie včetně aplikace výpočetní techniky. Při získávání zakázek nám velice pomáhá nejen to, že jsme takoví, jací jsme, ale i certifikace, na kterou slyší zákazníci po celém světě. To, že jsme držiteli ISO 9002 a ochranné známky o ekologické nezávadnosti výrobků a výrobních procesů, velmi urychluje úvodní jednání. Co se týče výrobních technologií, každý rok investujeme pět až sedm milionů, aby nám neujel vlak a abychom stačili světové konkurenci.

Co cílové skupiny? Do Jaroměřic se vyplatí zajet, protože…
Protože zákazník u nás potká lidi, kteří mu chtějí vyhovět. Navíc prohlídka kterékoliv z provozoven, ať je to jaroměřický závod, v Náměšti nad Oslavou nebo v Nových Syrovicích, mu umožní seznámit se s tím, že naše lidi řemeslo baví, že je dělají opravdově. Občas se setkáváme se zákazníky, kteří nemívají jasnou představu, co chtějí. Ať to jsou kancelářské prostory, restaurace, hotely atd. V roce 1990 jsme začali spolupracovat s ateliérem K.I.M. v Brně, a i díky němu zákazníkům předkládáme studie kanceláří, hotelových pokojů apod., aby věděli, do čeho jdou. Architektonický návrh zpravidla nabízíme ve třech variantách provedení. Vzorujeme, vzorujeme a vzorujeme, jako v případě vámi zmiňovaného Jurkovičova domu, až si zákazník ukáže na to, co se mu líbí. Díky svým výrobním kapacitám je pak naše družstvo schopno realizovat i poměrně velkou zakázku v řádech desítek milionů korun velmi rychle, a v tom je také naše velká síla.





www.dvdjaromerice.cz