Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Hotel Praha*****
po první fázi rekonstrukcí

S panem doktorem Janem Dítě se potkávám opět jako s ředitelem pětihvězdičkového hotelu Praha začátkem října 2007. Pane doktore, po deseti letech jste se vrátil na místo činu.
Ano a rád. Řízení Hotelu Praha je nyní téměř stoprocentní náplní mého života. Oproti době před deseti lety tu díky nedávnému ukončení první fáze rekonstrukce došlo k řadě pozitivních úprav. Původních sto dvacet čtyři pokojů bylo rozšířeno na neméně velkoryse prostorově řešených sto třicet šest plus k tomu dvě apartmá – Prezidentské a Císařské. Také hotelová restaurace Lavande Cuisine prošla kompletní rekonstrukcí a má zcela nový moderní design. Nabízí to nejlepší z mezinárodní i české kuchyně. Můžete si tam vychutnat speciality z našeho menu spolu s nádherným výhledem na panorama Prahy. V letním období je k dispozici venkovní terasa, na kterou navazuje hotelový park. Atraktivitu restaurace umocňují dvě velká akvária. Lavande Cuisine je tím pravým místem pro pracovní oběd i romantickou večeři. Zrekonstruovány jsou hotelové zdviže a částečně banketní salonky. Lounge Bar Hotelu Praha je vhodným místem pro rychlou pracovní schůzku nebo příjemné setkání s přáteli. Zde bylo započato s rekonstrukcí tzv. zimní zahrady. Dokončení prací na jejím interiéru by mělo být otázkou prvního čtvrtletí příštího roku. V rámci realizace projektu Hotel Spa připravujeme velkorysou rekonstrukci středisek spa, wellness a fitness. Další fáze rekonstrukce, která závisí na inovaci podstatné části technologického zázemí, pro nás bude znamenat nejen značné energetické úspory, ale dá nám prostor pro vytvoření až dvěstěmístného konferenčního sálu.

Od roku 1993 organizuji pro své obchodní partnery a přátele setkávání (nyní pod hlavičkou občanského sdružení Liga pro cestovní ruch). Nejúžasnější, které jsem kdy v rámci cestovního ruchu dělal, se konalo na podzim roku 1999 právě zde v Hotelu Praha. „Programové centrum or-fea“ i tehdejší F&B manager Hotelu Praha pan Jirsa a ostatní zaměstnanci hotelu vykouzlili atmosféru jako vystřiženou z vyšší americké společnosti umocněnou swingovým orchestrem Ferdinanda Havlíka. Zdejší interiéry i zahrada s výhledem na nasvícené večerní Hradčany nám byly jedinečnou kulisou. Ostatně ne náhodou máte mezi recepcí a dolním lobby nejfilmovanější schodiště v České republice.
S Ferdou Havlíkem jsme tu už dávno před vaší party založili tradici „Nostalgické swingové kavárny“. Rád bych již v zimní sezoně na tuto tradici navázal. Bohužel, vzhledem k jeho věku se mi už k tomu asi nepodaří přemluvit přímo jeho, ale věřím, že se nám podaří domluvit se s některým z dalších kvalitních swingových kapelníků.

>Náhoda přeje připraveným. A váš hotel umožnil, že se správné vydání Všudybylu ve správný čas dostávalo do správných rukou. Např. top manažer jedné z nejznámějších firem světa, který u vás bydlívá, jak v lobby, tak i ve svém apartmá objevil tehdy čerstvé vydání Všudybylu, jehož titulní stranu zdobila prezentace divize, kterou celosvětově řídí, a velmi ho to prý potěšilo.
Nás hotel, vzhledem ke strategické poloze blízko pražského letiště, do značné míry žije z firemní klientely a firemních akcí. S řadou firem a agentur business travel máme uzavřeny vzájemně výhodné smlouvy o spolupráci. Své reprezentativní akce u nás pořádají i Městská část Praha 6, renomované firmy, velvyslanectví aj. A tato tradice započatá v devadesátých letech úspěšně pokračuje. Mohu-li posoudit, recepce zajišťované zaměstnanci Hotelu Praha, často ve spolupráci s ambasádami, jsou dnes o třídu dál než před deseti lety. Je to dáno nejen vývojem, jímž české hotelnictví a zejména gastronomie od devadesátých let minulého století prošly, ale zejména lidmi. Catering je u nás tradičně na velmi vysoké úrovni. Náš šéfkuchař pan Jaroslav Peterka je nejen vynikajícím kuchařem, ale i organizátorem, jenž kolem sebe dokázal vytvořit špičkový tým. Významnou roli v tom, že velvyslanectví ráda volí Hotel Praha, hraje prostředí – architektonická koncepce, zejména členitost prostoru. Hosté přicházejí po vámi zmíněném „filmovém“ schodišti, pod nímž je dle etikety vítá ambasadorka nebo ambasador s doprovodem. Jsme schopni dělat recepce až pro tisíc lidí. Největší akcí, kterou jsem zde zažil, poté co jsem se vrátil, byla tradiční letní party pro Městskou část Praha 6, kdy k nám přišlo na tři a půl tisíce lidí a všichni se cítili výborně.

Kam směřuje české hotelnictví?
Praha se stává stabilní zavedenou destinací, v níž již jako kdekoliv v západoevropských metropolích nabídka o trochu převyšuje poptávku. Co je ale výzvou, to je regionální hotelnictví. U něj vidím obrovský dluh a velkou budoucnost. Tedy prostor, kam by měli všichni, stát i místní samosprávy, upřít svoji pozornost. Stalo se oblíbeným folklorem lákat do regionů investory na průmyslové zóny přichystané a dotované státem a městy. Hotelový průmysl a hoteloví investoři se bez těchto protekcí docela dobře objedou. Co je však pro ně klíčové, je všeobecná popularita a atraktivnost daného regionu, resp. míra povědomí o atraktivitách daného kraje doma i v zahraničí. Do míst, o nichž se moc neví, natož kde tzv. „chcípl pes“, mají neuklizené ulice, tragický stav obecní či městské infrastruktury, klientela jezdit nebude. Investovat tam do výstavby hotelu by tedy bylo podnikatelskou sebevraždou. Takže kromě toho, že české hotelnictví, a zejména pražské, díky stupňující se konkurenci zkvalitňuje, směřuje i všude tam, kde má nebo bude mít podmínky pro své uplatnění. To jest do z hlediska cestovního ruchu perspektivních míst České republiky. Regiony jsou totiž pro české hotelnictví výzvou.


www.htlpraha.cz