Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Obora a honitba Sherwood
se nachází v těsné blízkosti chráněné krajinné oblasti Kokořínsko nedaleko Mělníku. Nabízí poplatkový lov srnce obecného, daňka skvrnitého, muflona, jelena Dybowského a černé zvěře. Lov může probíhat jak individuálně, tak naháňkou na černou zvěř pro uzavřenou skupinu do 15 lovců se slíděním, kdy honci se psy procházejí leče a lovci loví z vyvýšených posedů, z nichž jeden je bezbariérový. Individuální lov je možný s doprovodem jak šouláním, tak čekanou na některém z mnoha krytých posedů a kazatelen. Ubytování poskytuje honitební penzion Diana, jenž je k dispozici i doprovodu lovců. Doprava na lov je zajištěna terénními vozy. Lovecký pobyt lze zpestřit plejádou doprovodných programů a výletů.

Lovecký penzion Diana v Hostíně
disponuje 28 lůžky v 7 pokojích s vlastním sociálním zařízením. Jeho součástí je lovecká klubovna s jídelnou. K penzionu patří rozlehlá zahrada vhodná pro garden party. V místě je k dispozici sportovní areál, tenisový kurt, volejbalové či nohejbalové hřiště a Myslivecké muzeum.

Hájovna u Hostínu
na samotě v lese má dva dvoulůžkové pokoje a společenskou místnost s krbem.

Bažantnice Hluboká
a odchovna Vltava a Borek o celkové rozloze 601 ha leží v typicky jihočeské krajině rybníků a malebných zákoutí, v nichž jsou jednotlivé lovecké leče. Je v bezprostřední blízkosti zámku Hluboká nad Vltavou, jehož krásu lze obdivovat při lovu pernaté zvěře. Ubytování je možné zajistit v některém z hotelů v Hluboké nad Vltavou. Lovečtí hosté a jejich doprovod si mohou vybrat z široké nabídky zážitkových programů, výletů, společenských a sportovních aktivit. Hrát golf, jezdit na koni, navštívit zámek Hluboká nad Vltavou, lovecký zámeček Ohrada s rybářskou a mysliveckou expozicí a zoologickou zahradu. Spoustu zážitků skýtá i návštěva nedaleké jihočeské metropole, Českých Budějovic.

Hostům jsme schopni splnit snad všechny lovecké sny

S vrchním lovčím a statutárním ředitelem společnosti Agrofinance CZ, a. s., Janem Vozábem se potkáváme na hospodářské usedlosti Maxmilián v malebné obci Hostín u Byšic 17. září 2015. Součástí tohoto areálu jsou kromě administrativní budovy také ohrady a stáje pro skot a ovce. Je zde špičkově vybavený závod na zpracování zvěřiny.
Pane řediteli, společnost Agrofinance zabezpečuje vedle poplatkového lovu řadu aktivit MICE (meetings, incentives, congresses & exhibitions industry). Poskytuje zázemí a servis nejen zahraničním a domácím lovcům, ale i firemní klientele a – obdobně jako třeba jiná destinace Středočeského kraje, Březové Hory, resp. Hornické muzeum Příbram – také předškolním a školním výpravám. Působíte ve třech krajích. Kromě Středočeského ještě v Ústeckém a Jihočeském.
Ano, tady v Hostíně máme oboru a honitbu Sherwood a hlavní základnu. Na farmě pak plemenné stádo původního českého chovu tura domácího, České červinky, které je součástí geofondu České republiky, a máme tu i zmiňované ovce. V Hluboké nad Vltavou zase nádhernou bažantnici s mnohasetletou loveckou tradicí. Velkou oboru vlastníme i mezi Rakovníkem a Žatcem nedaleko od Kounova, proslulého kamennými řadami čtvrt tisíce balvanů, z nichž největší, v přírodním parku Džbán, na náhorní plošině Rovina, váží přes šest tun.

Jste zpracovateli a dodavateli bezpečné zvěřiny, kterou od vás berou i nejrenomovanější hotely a restauranty.
Náš závod Maxmilián je v rámci České republiky nejmodernější, špičkovými technologiemi vybavený komplex na zpracování masa ulovené zvěře. Zpracovává zvěřinu pouze z naší honitby, což zaručuje nejen kvalitu, ale především její původ, a je tedy zárukou bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Do půlhodiny od ulovení zvěře už ji zpracovává náš řezník. Garantujeme striktní hygienu, i to, že zvěřina prochází všemi veterinárními kontrolami.

Vaše firma zabezpečuje lovecký servis.
Nejen. I transfery, stravování, ubytování a doprovodné programy včetně návštěv památek, kulturních a sportovních událostí, exkurzí do výrobních závodů a nepřebernou plejádu volnočasových aktivit. Vzhledem k zálibě lovců řada jimi volených cílů a památek souvisí s lovem, s historií a tradicemi mys­livosti. Hostům jsme schopni splnit snad všechny lovecké sny, co se týče lovné zvěře v české kotlině. Z drobné zvěře jsou nejžádanější bažanti, které lovíme v Hluboké nad Vltavou. U Kounova pak mufloní a dančí zvěř. Na Hostínsku se loví černá zvěř, dančí, mufloní, jelen Dybowského.

Mezi loveckými hosty navštěvujícími Česko mají výsostné postavení Rusové a Slováci.
I pro nás je ruská klientela tou nejvýznamnější. Jako Slované k sobě totiž máme hodně blízko. Kromě ruských hostů k nám jezdí i lovci z dalších zemí včetně zámořských. Zejména ale z Maďarska, Německa, Rakouska. Nejvíce klientů opravdu přijíždí ze zemí Společenství nezávislých států, zejména z Ruska, a pak ze Slovenska, s nimiž si nejvíc rozumíme. Tato klientela se k nám ráda vrací, a to nejen kvůli špičkovému servisu, na nějž si hodně potrpí. Bažantnice v Hluboké nad Vltavou je v České republice opravdu tou nejkrásnější. Scenérie, jimiž lovci procházejí, se natolik zaryjí do jejich srdcí, že se tam rádi vracejí.

V sousedství loveckého penzionu Diana v Hostíně je park jako stvořený pro zahradní slavnosti a další venkovní akce.
Tento areál jsme opravdu koncipovali pro pořádání takových setkání, jako jsou barbecue, lovecké či svatební hostiny pod širým nebem apod. V sousedství statku Maxmilián jsme od obce Hostín koupili pozemky, kde jsme vybudovali další dvě farmy. Mezi nimi vede naučná stezka. Začíná u místního hřiště. Agrofinance se na tomto projektu mj. podílely i výsadbou zeleně. Vybudovali jsme rybníček. Díky stezce mohou návštěvníci pozorovat zvířata. Je tam i pikniková vyhlídka, oblíbené místo pořádání rodinných pikniků. V sousedství penzionu Diana pak máme Myslivecké muzeum s exponáty lovné zvěře z celé naší planety. Je muzeem oficiálně uznaným Ministerstvem kultury České republiky. Vzhledem k jeho atraktivní, neokoukané atmosféře a kvalitnímu cateringovému zázemí bývá i místem pracovních a společenských setkání. Navštívit jej lze na vyžádání. Jak jste zmínil, obdobně jako do Březových Hor i k nám přijíždějí školní výpravy. Děti přicházejí nejen kvůli Mysliveckému muzeu a preparovaným exotickým exponátům, ale i za živými divokými i hospodářskými zvířaty. Ať za poznáním, nebo v rámci terapeutických programů, kdy jejich životem prostupuje každodenní realita naší vesnice.