Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Hmyz na talíři

V rámci festivalu Cesty světem prezentoval 27. ledna lektor David Švejnoha ve znojemské střední škole na Přímětické ulici hmyz jako kulinářskou surovinu. Odborný výraz pro využití hmyzu coby potravy zní entomofagie. Jde o zcela běžnou záležitost ve většině zemí planety. V Africe, jihovýchodní Asii a severní části Latinské Ameriky na konzumaci hmyzu doslova závisejí lidské životy. Tato početná skupina živočichů je ale především vyhledávanou lahůdkou. Je tedy otázka, proč entomofaie není rozšířena i v bohatých průmyslových státech. Vždyť krom předsudků neexistuje objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku jsou běžně k dostání dárkové koše jedlého hmyzu. Hmyz je právem nazýván surovinou třetího tisíciletí. Obsahuje unikátní množství bílkovin, a to až šedesát procent, nenasycené mastné kyseliny a další látky příznivé pro lidské tělo. OSN a EU vynakládají prostředky na studium jedlého hmyzu. Důvody jsou i ekonomické a ekologické. Hmyz by mohl být náhradou za velkochovy dobytka.
Že hmyzí kuchyně může být show, se přesvědčili studenti druhého ročníku oboru hotelnictví a turismus. Přednášku zhodnotili jako nejlepší, co kdy absolvovali. David Švejnoha přivezl čerstvou surovinu a připravil ji před zraky návštěvníků. Hmyz je vždy z kontrolovaného chovu. Usmrtil jej vhozením do vroucí vody, což je nejrychlejší a nejhumánnější. Poté jej smažil na pánvi v oleji nebo na másle. Dochucen byl solí, popřípadě chilli.
„Byl to neskutečný zážitek. Ochutnal jsem všechno. Cvrčci připomínali banánové chipsy, červi evokovali chuť chilli con carne a smažený šváb byl asi nejlepší. Připomínal pražené oříšky,“ řekl student Vladimír Doležal.
Připravila Mgr. Kateřina Kotoučová